Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 9 APRIL
 
  

Så reser du i
- gängets
fotspår

247

”Dimman kom sakta krypande och svepte in Fem-gänget i ett fuktigt ogenomskinligt töcken. Nu hade de inte längre någon chans att fly...
– Går ni vilse i dimman på heden, så är ni förlorade”.
(Fem på mystiska heden)


EXMOOR. Det skulle kunna heta ”Fem fotvandrar i England”.
  Vi är fem på resa, två mammor, två tonåringar – en 17-årig kille och en 17-årig tjej och nioårige Ville, som har en ”Fem”-bok i fickan och ser på allt vi möter genom ”Fem”-glasögon.
   ”Fem”-böckerna handlar om pojkflickan Georg och hennes kusiner Anne, Dick och Julian från London, alla 10 – 12 år gamla. Georg har en egen hund som heter Tim, den femte i gänget. Georg bor i Kirrin, där heden möter havet och hon har en egen ö med en ruin.
Böckerna
1954 Fem på nya äventyr
1954 Fem söker en skatt
1955 Fem på rymmarstråt
1955 Fem på smugglarjakt
1955 Fem på tjuvjakt
1956 Fem räddar en hemlighet
1956 Fem stoppar spöktåget
1956 Fem i knipa
1957 Fem går i fällan
1957 Fem på fotvandring
1958 Fem befriar en fånge
1958 Fem följer ett spår
1958 Fem reser till havet
1959 Fem befriar flygarna
1959 Fem och kidnapparna
1960 Fem i fara
1960 Fem på mystiska heden
1961 Fem gör ett fynd
1962 Fem och sjörövarskatten
1963 Fem löser en gåta
1964 Fem tillsammans igen
1974 Fem och slottsmysteriet
1974 Fem på spionbal
  ”Fem”-barnen lever i sin egen värld, på loven möter de olika mysterier som de löser. En värld av dimma på heden, klippor vid havet, grottor med skatter, lönnfack, ruiner, kidnappare, smugglare och spöktåg.
  För oss handlar det om att ”komma i stämning” precis som i Fem-böckerna. Vi åker till Exmoor, där havet möter heden i norra Devon och bor på olika bed&breakfast, gör dagsvandringar med matsäck, längs forsande floder, över ljungheder, genom murgrönsklädda ekskogar eller på vandringsstigar längsmed lodräta branter ner mot havet.
  Vi är ihop hela tiden, i alla väder, i sol och blåst, regn och dimma.
  Precis som i Fem-böckerna skapas stämningen av växlingen mellan spänning och utsatthet i dramatisk natur och trygg, varm mysmiljö.
  På kvällarna äter vi middag på någon urgammal pub framför stockvedsbrasa, vi tar ångande bad, dricker te hos varandra på sängkanten och somnar i mjuka sängar som klubbade efter långa dagar ute i luften. Nästa dag väntar nya äventyr.
  ”Fem”-böckerna nytrycks hela tiden, filmas och lånas ut som aldrig förr. Hon skrev 20 stycken, den engelska lärarinnan Enid Blyton. Den första ”Fem söker en skatt” skrev hon 1942 och den sista ”Fem tillsammans igen” 1963. Hon skrev 600 böcker, också mysterieböcker och äventyrsböcker och är en av världens mest översatta författare.

Fakta:
Flygresa Stockholm – London. Förbeställd hyrbil väntar på flygplatsen.
Cirka fem timmars resa till norra Devon, landskapet innan Cornwall.
För övernattningar se t ex broschyren Bed&Breakfast-Englands West Country. Eller ta in vid någon b&b-skylt längs vägen.
Kolla barnpriser, familjerum. Turistbyråerna har information om allt.
Ta med stövlar eller vandrarkängor, varma oömma kläder som skyddar mot regn och starka vindar, mössa och vantar, ombyten. Ryggsäck för dagsvandringar, termos o dyl.