Stockholmsguiden
Illustration: INGEBORG CIENFUEGOS

Stans största caféguide
Kura ihop dig inne i en varm caféhörna. Den perfekta höstsysselsättningen. Låt en härlig cappuchino värma i mörkret! Eller en espresso. Eller caffé latte. Eller en vanlig slät. Eller...
  Lika många som antalet kaffevarianter är antalet caféer.


Fyra plus
Tre plus
Två plus
Ett plusPUCK

Hornspuckeln. Tel: 641 10 30. Öppettider: 10-18 alla dagar
Puck öppnades strax efter jul, och allt fler hittar till fiket med de ljusa lokalerna med den charmiga personalen. Att beställa nåt här ger ett lätt splittrat intryck, eftersom alla verkar prata med alla i kompisanda, samtidigt som man fokuserar på en gäst i taget och försöker ge personlig service. Det fungerar å andra sidan förvånande bra, man fixar önskemål utanför menyn med samma goda humör och alltsammans serveras smidigt vid bordet. Gott är det också. Som cafe melange och latte, båda med mycket smak, och smörgås på valfritt bröd - prova gärna algvarianten. Toasten är lite mindre lyckad, och trots att den finns i många varianter känns den inte särskilt spännande, men morotssalladen med solrosfrön som serveras till är god. Allt i det söta sortimentet är som sig bör stort och gott, morotskakan har fått ett generöst osttäcke som gör alla sötsaksälskare glada. Plus också för att muffins finns i två storlekar, en stor och en liten för den som vill slippa den mest hysteriska storleken, och en normalstor chokladboll är också ett bra alternativ.
  Priser: Kaffe/te 16 kr med påtår, espresso 10/16 kr, latte 19/22 kr, smörgåsar 38 kr, toast 29 kr, snittar 13 kr, morotskaka 22 kr.

JA! Musik på bra volym, trevlig och personlig personal.

NEJ! Aningens hårda träbänkar för den som sitter länge.

SVART KAFFE

Södermannagatan 23.
Tel. 462 95 00.
Öppettider: 11-19 alla dagar.
Hos Svart Kaffe serveras förstås som sig bör svart, nybryggt kaffe i kanna, som varieras i olika storlekar allt efter hur många man är som ska ta sig en tår tillsammans. En kul idé som dessutom smakar gott.
  Cafèet är litet och trendigt, och de som inte vill trängas vid bardisken vänder i dörren, medan andra makar ner sig i fönstersoffan och flyttar runt pallarna kring borden. Menyn står direkt skriven på den grå väggen och erbjuder en mängd olika smörgåsar av både den kalla och varma sorten. Den goda grillade med getost och honung är faktiskt så bra att man inte kommer sig för med att sakna något grönt till, och man har jobbat bra med att hitta flera roliga vegetariska varianter av fyllningar.
  Det söta utbudet är lika litet som smörgåssorterna är många, med några bullar, chokladkakor i stort format och en suverän morotskaka som smakar som den ska. Personalen är vänlig och mån om att hälsa och säga hejdå till alla gäster, och sånt känns alltid omtänksamt.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 18 kronor, café au lait smörgåsar 25-46 kronor.

JA! Morotskaka kan verkligen vara gott när den görs så här.

NEJ! Bullarna är trista.

GLASBRUKET CAFÉ OCH GALLERI

Katarinavägen 19
Tel. 462 00 17
Öppettider: 11-20 alla dagar
Sedan Glasbruket öppnade har det lilla caféet bredvid fått en rejäl uppryckning. Olika konstnärer presenterar sina verk på väggarna, själv sitter man skönt på bänkar med stora kuddar bakom ryggen. Uteserveringen, inhyrd i SL:s gamla stationsbyggnad, är en lisa för själen. Trots trafikbuller från vägen tätt intill har man lyckats skapa en lugn oas med atmosfär och utsikt över Saltsjön, hängmatta och infravärme.
  Fikautbudet är litet men välvarierat. Frukostmenyn med yoghurt, färsk frukt, honung och nötter gör morgnarna roligare, varma smörgåsar som man blir rejält mätt på och sallad, varav den med grillad halloumiost är näst intill beroendeframkallande. Kaffevarianterna är många och det finns en del bra varianter på tesidan. Sötsakerna har också en del roligheter som man inte ser överallt, som afrikansk kokoskaka och grekisk mandelkaka, båda väl värda att prova.
Prisexempel: Kaffe/te 18 kronor, caffe latte 20/26 kronor, smörgåsar 16-60 kronor.

JA! Chokladkakan serveras precis som den ska, med både färsk frukt och grädde.

NEJ! Det blir lätt trångt om saligheten.

Lasse i Parken

Lasse i Parken
Högalidsgatan 56, tel. 658 33 95 Öppettider: alla dagar 11-20, med viss reservation för de dagar det spelas teater då kaféet ibland stänger klockan 18.

Lasse i Parken är ett av Stockholms somrigaste fik, med röd liten stuga omgiven av grön gård och kaprifoldoft och vingliga trädgårdsbord att ställa ner fikabrickan på. Är det varmt ute är det här ett toppenställe - och ett välbesökt sådant. Regniga dagar är det för all del rätt trevligt inomhus också, med omaka stolar och bord i många små rum för större och mindre sällskap. Trevligt.
  Det mesta av brödutbudet är hembakat och smörgåsvarianterna är förvånansvärt saftiga, med tanke på enkla pålägg utan röror och såser som är vanligt på så många andra ställen. Söta brödvarianter finns i mängd, med alltifrån tristare chokladbollar och dammsugare till hembakat god chokladkaka, serverad med vispgrädde.
   Kaffet är okej, men lever inte riktigt upp till alla varianter av bröd.
Prisexempel: Café au lait 23 kronor, kaffe 17 kronor, te 15 kronor, smörgåsar 24-35 kronor, äppelpaj med vaniljsås 25 kronor.
JA! Mysigt att sitta i trädgården.
NEJ! Kaffet är lite tråkigt.

Hemma hos Julia

St Eriksgatan 15, t. 640 45 15
Öppet: fre-sön, 11-19, mån-tors 11-21

  Hemma hos Julia är berömt för sina ostar, och det är också det du ska äta här. Inte bara för att de är goda, utan också för att ost ingår i det mesta som serveras här – stället öppnade ju som bekant efter det att Dov Gatmon-Trulsson och Julia Bjurström gjort succé på en fest med sin hemtillagade färskost.
  Här är allting hembakat och smörgåsarna är färska, goda och saftiga även sent på kvällen. Smörgåstallrikarna kan köpas i halv eller hel portion med en eller två valfria ostar och rejält med sallad till. Färskost ingår också i de flesta andra bakverken, i pajer, kakor och förstås i favoriten cheescake som här finns i en mängd varianter.
  Hemma hos Julia har vuxit med åren och numera är det lätt att hitta en plats att sitta på – men tyvärr har också ljudnivån blivit högre och numer krävs det höga röstlägen för att göra sig hörd.
  Personalen är vänlig och hjälpsam och vet verkligen vad som ingår i de olika rätterna och det är både bra och ovanligt. Tyvärr har de en vana att ta en beställning i taget och så göra i ordning den – det blir lång väntan vid serveringsdisken. Det är bättre att få beställa allt på en gång och blir serverad allt på en gång, i stället för en del i taget.
  Priser: Kaffe/te 15 kr + 5 för påtår, caffe latte 20/25 kr + 10 för påtår, svensk au lait (på vanligt bryggkaffe) 20/25, smörgåstallrik 35/43, cheesecake 25 kr. Har också lättare lunchrätter och sommartid också färdigpackade picknickkorgar.
JA! Hembakat, färskt och gott. Och fint att det går att köpa påtår på café au laiten också.
NEJ! Bullrigt. Långsam servering, kaffet blir ljummet.

Foam Coffeebar

  Karlavägen 75, t 660 09 96. Öppet: mån-fre 10-21, helger 12-21 Snyggt – och svindyrt. Vill man göra av med pengar, så ska man sikta in sig på en fika hos Foam på Karlavägen. Smögåspriserna är bland de dyraste i Stockholm – å andra sidan är det i det närmaste en hel liten måltid som serveras. Om man inte har den tjocka plånboken med sig så får man nöja sig med kaffe, som håller en mer normal prisklass.
  Serveringsdisken är det första som möter nya gäster – och det är trevligt att inte behöva knöggla sig igenom ett fullsatt fik innan man kan beställa. Resten av lokalen är avskalad men detaljrik, med långbord av grå betong och tjockt glas och svulstiga pallar och lampor till. Bra också att man har gjort plats vid fönstren för mindre sällskap – det känns det okej att fika själv med en tidning.
  Det finns generöst med tidningar att lånläsa, främst Wallpaper och Dagens Industri – tidningar som verkar passa publiken väl.
Prisexempel: Kaffe i olika smaker 22 kr, te i olika smaker 20 kr, kaffe latte 28 kr, smörgåsar 52-72 kr. Har färskpressad juice och serverar brunch lördag och söndag.
JA! Smörgåsarna är goda. Och stora.
NEJ! Smörgåsarna är dyra. Och man får vänta en bra stund, särskilt på den grillade stoltheten med grönsaker.

Café Blå Lotus

Katarina Bangata 21
t. 644 50 43
öppet: mån-fre 10-19, lör-sön 11-19
Ett ställe för den som har tid att sitta länge - för det gör man här. Fiket är litet och mysigt, med många små bord och omaka stolar och soffor. Att det ligger en halvtrappa ned i källarvåningen ger en inbodd känsla, men stundtals också för mycket rök – att dörren öppnas titt och tätt räcker inte riktigt som vädring. Annars är stort och generöst ett av ställets kännetecken: te i många sorter serveras till exempel i jumbokoppar till alla teälskares glädje, och smörgåsarna levereras med en rejäl dos sallad till – prisvärt och vänlig personal.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 16 kronor, café au lait 18/24 kronor, smörgåsar 20-40 kronor.
JA! Jumbokopparna gör alla tedrickare glada.
NEJ! Svårt att hitta sittplats för ett stort sällskap.


Chokladkoppen
Gamla stan, Stortorget 18-20
t. 20 31 70
Öppet: mån-tors 9-22, fredag 9-23 lördag 8-23, söndag 8-22.
Två kaféer med samma hjärta. Gillar man kaffedoft väljer man ”Kaffekoppen” till vänster, föredrar man chokladdoft tar man dörren till höger och hamnar hos ”Chokladkoppen”.
Stället har lågt i tak och spelar låg bakgrundsmusik, men ljudvolymen blir hög i alla fall när det är fullsatt. Och det är det ofta. Storvuxna bör satsa på ett bord med bänk, stolarna är gjorda för minimänniskor och det kan hända att grannens chokladkaka glider över på ditt bord i trängseln. Gott om tidningar att lånläsa ligger i fönstren. Rökning är tillåten i källarvalvet varje vardag och efter klockan 18 på helgerna.
Prisexempel: Kaffe med påtår 17 kronor, stor café au lait 25 kronor. Smörgåsar 34-49 kronor. Kanelbullar i tallriksformat för 16 kronor är en favorit. Sopplunch med kaffe och kaka, 50 kr.
JA! Gott och lyxigt kaffe i stora skålar.
NEJ! Smörgåsarna är torra på slutet av dagen.


Café Sirap
Surbrunnsgatan 31
t. 612 94 19
Öppet: mån-fre 9-19, lör-sön 11-19

Stökigt och bökigt – men gott . Sirap är ett av de mest välbesökta fiken och på helgerna är trängseln total. Den som sitter ensam känner sig lätt i vägen när större sällskap står och väntar. De flesta siktar in sig på brunchen och blåbärspannkakorna, personalen säger till i förväg att väntan kan bli lång, och det är bra.
Mindre bra är däremot trängseln vid serveringsdisken för att försöka se menyn på väggen, liksom att borden vinglar och att personalen är snorkig mot nya gäster som inte vet att man ”självklart” ska vänta på att kaffet blir klart för att ta med sig det till bordet. Priserna ligger högt, men å andra sidan går du inte hungrig härifrån.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 16 kronor, café au lait 20/25 kronor, smörgåsar 20- 54 kronor, bruncher 58-79 kronor, amerikanska pannkakor 45-52 kronor.
JA! Trevligt, gott, mycket, varierad meny.
NEJ! Trångt och hög ljudvolym.

Café Kakao

Årstavägen 39.
Tele. 91 09 30.
Öppet: vardagar 10-19, lördagar 10-18, söndagar stängt.

  Litet, trivsamt fik med avslappnad atmosfär som blivit känt för sin goda varma choklad. Men också kaffet är gott - prova fiftyfifty-varianten, gjord av hälften choklad och hälften kaffe. För den som vill ha en smörgås till finns det en hel del att välja bland - framförallt rekommenderas den egenbakade svarta, söta limpan, som också finns att köpa med sig hem. Sötsaksälskaren har däremot inga större besvär med att välja - här finns bara tre olika sorters bakverk, där morotskakan är det bästa valet. Ingenting i brödväg är särskilt stort, men å andra sidan är priserna rimliga. Allra bekvämast sitter man i soffan vid dörren, där man också har bra koll på allt som händer i fiket. Därefter blir det självklara valet kuddarna på fönsterbänken för den som vill sitta mjukt. Större sällskap kan lätt flytta ihop bord och stolar här så att alla får sitta tillsammans. Musiken i bakgrunden spelas på föredömligt behaglig och pratvänlig nivå. Prisexempel: Kaffe med tretår 12 kr, café au lait 20 kr, kaffe fifty-fifty 18 kr, varm smörgås 18 kr, kalla smörgåsar 12-40 kr.
JA!Kaffe med tretår! Och billigt också!
NEJ! Brödutbudet är i minsta laget.

VETEKATTEN

Kungsgatan 55
Tel. 21 84 54
Öppet: mån-fre 7.30-20.30, lör 9-17, sön stängt

Vetekatten har lokaler med sliten charm och skön atmosfär, men tyvärr är personalen stundvis mer inställd på att fylla på kakor och pajer än på att ta hand om kunderna. Lite omständigt är det också att få en café au lait på morgonen, först måste man betala och beställa vid disken, sedan får man snällt stå och vänta vid serveringsluckan medan alla sittplatser blir upptagna av andra frukostgäster.
   Men när man väl har fått vad man vill ha finns det inte mycket att klaga på. Smörgåsarna är färska och goda, bullarna generösa och sötsaksutbudet är bland de roligare - dessutom med ett bra sortiment för glutenallergiker. Kaffet är bara sådär, och de serverar en café au lait av den klenare sorten, medan teet är suveränt och serveras i en liten porslinskanna. Vid försäljningsdisken i brödbutiken finns en nyare serveringsdel, men den som vill glömma tiden för en stund gör bäst i att välja ett av kafferummen med snirkliga stolar och nedsuttna soffor.
   Prisexempel: Kaffe/te 19 kr, café au lait 25 kr, smörgåsar 22-60 kr.

JA! Bra utbud!

NEJ! Stressad personal.

3 plus
LUNKANS SMÖRGÅS
Pilgatan 28
Tel. 651 00 31
Öppet: mån-fre 9-18, lör-sön stängt.

  Lunkans Smörgås är ett hål-i-väggen-ställe, med lustigt ihop-plock av gammalt och nytt längs väggarna, och i taket finns både fläkt och fiskedon. Sittplatserna är inte överdrivet många, ett par bord står på gatan utanför, men på hösten sitter man bättre på stolarna längs bardiskarna vid fönstren - bra för den som fikar ensam.
   Lunkans gör inte så mycket väsen av sig vare sig från utsidan eller från insidan. Men med trevlig personal och mycket omsorg om kunderna blir stället snabbt lite av en kvartersfavorit och bullar som serveras varma ger en hemtrevlig känsla. På smörgåssidan är inte utbudet så vansinnigt stort, men man anstränger sig lite extra här också, till exempel genom att först värma mandelbrödet innan man gör i ordning smörgåsen.
   Kaffet på värmning smakar däremot som kaffe gör, latten är god och det finns flera tesorter i lösvikt att välja på.
  

   Prisexempel: Kaffe/te 15 kr, cafè latte 22 kr, smörgåsar 25-42 kr.

JA: Hemtrevligt!
  
NEJ: Inget för stora sällskap.

3 plus TINELLS CAFÉ
St. Eriksplan 15
Tel: 34 39 80
Öppet: mån-fre 8-21, lör-sön 10-21

  Lite bullrigt och rörigt är det allt, men annars ett ganska trevligt ställe, med enkel inredning, bord med lättavtorkade glasrutor, och gott om sittplatser. Stämningen är avslappnad, här sitter allt från mammor med barnvagnar till äldre par på promenad och unga hänger länge över lånetidningarna.
  Vid serveringsdisken har Tinells bullat upp ordentligt ur sitt ganska rejäla utbud, och lockar bland annat med enorma maränger och bullar i storformat. Smörgåsarna görs vid beställningen och serveras vid bordet, de flesta kan fås i olika storlekar och på olika bröd och smakar helt okej, även om en del fyllningar blir åt det mesigare hållet.
  Kaffet är bra, latten är åt det mildare hållet men klart godkänd och för tedrickare finns det många sorter i lösvikt att välja bland. Vid entrén finns en liten uteservering som är ganska folklig, trots trafikbullret kring St. Eriksplan.
  Priser: Kaffe/te 15 kr, caffe latte 25 kr, smörgåsar 20-45 kr.

JA: Trevlig personal.
  
NEJ: Rökigt, och inte särskilt spännande tonfiskröra.


3 plus SPICE IT
Stora Nygatan 6
Tel: 20 06 20
Öppet: mån–fre 9–22, lör 11–18, sön stängt.
  Stora blommiga kuddar, sittdynor i jeanstyg och gäster som inte gör sig någon brådska hittar man hos Spice It. Fiket ligger lite vid sidan om i Gamla stan, men har funnit sin form och är väl värt ett besök. Personalen är underbart engagerad och sparar sig inget besvär, och det är nästan så att man tror att de sitter och virkar de små lampskärmarna själva på lediga stunder.
  Menyn är liten, men ganska välvarierad, med matiga smörgåsar och de kaffevarianter man vill ha, utan att det krånglas till för mycket. Man har flera bra tesorter, och dessutom den goda smaken att servera det i pappmuggar för den som ska ta med, och i riktig mugg för den som fikar på stället. Sötsakerna är det sämre med, ett par sorters trötta bullar och någon småkaka ger ingen större inspiration.
  En lustighet är också vattenpipan som hyrs för 75 kronor och lämpligen sköljs ned med en kopp te.
  Priser: Kaffe/te 17 kr, caffè latte 20 kr, smörgåsar 25–39 kr.

JA: Vattenpipa känns lite kul.
  
NEJ: Sötsakerna behöver piggas upp.


3 plus Tully’s Coffee
Götgatan 42.
Öppet: 7.30-21, lördagar 10-21 och söndagar 11-19.

Högt i tak, ljust och ganska trivsamt är det hos nyöppnade Tully’s, även om konceptet känns rätt så slitet. Tully’s coffee är den första amerikanska coffeeshop-kejdan som etablerar sig i Sverige, och man skryter med att allting: maskiner, möbler, inredning och kaffe har skeppats över från det stora landet. Äkta vara, alltså, men det blir inte så mycket roligare för det. Det finns en disk med chokladbitar och kaffe att köpa med hem, men inte ens den innhåller särskilt mycket nytt. Kaffe i mängd, både med och utan koffein, varmt och kallt - kaffedrinken swirkle är en variant värd att prova - och alltsammans är okej, men långt ifrån fantastiskt. Bagel och wraps ligger färdigförpackade men serveras varma och smakar bra, muffins, morotskaka och skorpor likaså men allt serveras utan större spontanitet: kaffe i pappmugg med piplock, smörgås i plåtbytta. Bestick - engångs, förstås, hämtar du själv från ett ställ i mitten medan du snällt får be om ett glas vatten.
  Priser: Kaffe 17/23 kronor, te 16/19 kronor, caffè latte 19/21/26/29 kronor, smörgåsar 25-41 kronor.

JA! Swirkle läskar bra.
NEJ! Nej. Pappmuggar och plastlock med pip. Suck. 17 kronor känns i mesta laget för den minsta muggen.

3 plus
Café VASAKOPPEN
Vasagatan 44. Tel: 10 44 32
Öppet: mån–fre 6.30–21, lör 9–21, sön 10–21
  Före detta Café Adays har blivit Vasakoppen, och stället är litet och enkelt, med överskådlig meny och serveringsdisk och bordsgrupperingar längre in i lokalen. Personalen anstränger sig, men med ojämnt resultat: en tidig morgon lyckas man till exempel göra i ordning en tonfisksmörgås flera timmar innan den normalt finns på menyn, men samtidigt klarar man inte av att komplettera en ost-smörgås med en önskad tomatskiva.
  Smörgåsutbudet består till största delen av panini med fyllningar av olika slag, sötsaksutbudet är inte särskilt spännande det heller, men det är fräscht iordninggjort och smakar bra.
  Tesortimentet är bra, även om man inte har särskilt mycket koll på de lösviktssorter man erbjuder. Café au laiten är åt det svagare hållet, men bra, liksom det vanliga kaffet, medan den varma chokladen smakar väl mycket O’boy. Som bakgrundsmusik har man valt en radiokanal, dessutom på en sån volym att det inte går att berätta några hemligheter för sitt bordssällskap.
  Priser: Kaffe 17 kronor, te 15 kronor, caffè latte 24/26 kronor, smörgåsar 24–42 kronor.
  
JA!    Trevlig personal, även om inte allt blir rätt
NEJ!    Reklamradiokanaler på för hög volym är aldrig kul på kafé.

Frankies Coffebar

Vasagatan 7
Tel: 24 59 70
Öppet: vardagar 10-21, helger 12-18

  Soffhörnan är populärast, men många fastnar också för barhänget vid fönstren, och utsikten mot Vasagatan kan ingen klaga på.
  Frankies är ett enkelt fik med otroligt trevlig personal och snabb service. Utbudet är litet och tyvärr åt det tristare hållet, men smaken är okej.
  Caffé latten serveras aningen för mjölkig, medan cafe melange är skummigt god. Smörgåsarna är rejält tilltagna med mycket mättande fyllning. Möjligen är de ett aningen bättre val i lunchtider, på kvällen blir ena halvan torr, den andra blöt. Men smaken är bra, och det gäller också brownien som är stor och sötgod. Tyvärr serveras den lite slött med trist grädde av burkvariant.
  Lokalen är i rökigaste laget, trots att det inte är mer än halvfullt, och musiken spelas på föredömligt pratvänlig nivå. Soffhörnan känns kul i en annars ganska ospännande miljö.
  Prisexempel: Kaffe/te 18 kr, caffé latte 25 kr, espresso 18, smörgåsar 35 kr, brownie 18 kr.

JA! Tydliga prisangivelser och trevlig och personlig personal.

NEJ! Grädde på burk.

Zenit

Sveavägen 20
Tel. 698 23 14
Öppet: mån-fre 9-18, ons öppet till 22, lörd 11-18, sön 12-17
  Sidas Café Zenit har ett överraskande bra och småskojigt utbud och dessutom ett bra läge nära Sergels torg. Zenit är en kombinerad kafé-utställning- och informationslösning, med hopplockad inredning som ger ett både rörigt och lite hemvävt intryck på samma gång - här skulle Boktipsets regnbågssoffa ha smält in bra. Här finns utställningar och information som knyter an till Sidas biståndsprojekt, samt ett ambitiöst spel som väcker frågor kring bistånd runt om i världen.
  Zenit kallar sig för en ”global mötesplats” och trevligt nog har man också plockat in en hel del världssmaker på menyn, som arabiskt och vietnamesiskt kaffe, indisk chai, frappe och te från både Japan och Sydafrika. Smörgåsvarianterna är bra och dessutom uppmuntras man till att välja sin egen favoritkombination. Den obligatoriska muffinsen finns förstås här också, om än i en mer hembakad variant, och chokladtårtan är vansinnigt kladdig och god.
  Priser:Kaffe med påtår 15 kr, te 15 kr, chai 15 kr, café au lait 20/25 kr, vietnamesiskt/arabiskt kaffe 25 kr, smörgåsar 12-40 kronor.

Il Fenemeno

Kungsgatan 70
Tel. 21 76 94
Öppet: mån-tors 7-21.30, fre: 7-04, lör 9-04, sön 11-21.30
  Ett okej fik nära Centralen med bra öppettider och bra musik på lagom anonym nivå blir förstås välbesökt, och det är också Il Fenemeno. Man anstränger sig för att vara åt det trendiga hållet, kanske hårdare än vad man får ut av det. Inredningen går i vitt: soffor, bord och fåtöljer, och på övervåningen badar allt det vita i neonblått - ljuset ger visserligen en känsla av att det är lite mer än ett vanligt fik, men tar också död på alla försök till en avslappnad atmosfär.
  Fikautbudet är litet, smörgåsarna är grillade focaccia eller panini, båda varianterna färdiggjorda i väntan på grillning, och det söta är lika litet det med på tok för dyra muffins, paj och stora chokladrutor som är det bästa valet till gott kaffe och bra te. Personalen är hjälpsam och nästan alla kostar på sig ett leende när beställningen serveras vid bordet - tack och lov, för trappan till övervåningen är trång och ingenting för ovana brickbärare. Il Fenemeno försöker och lyckas ganska bra.
  Priser:Kaffe/te 17 kronor, caffe latte 23 kronor, smörgåsar 25-48 kronor, muffins 19 kronor.
JA!Engagerad, vänlig personal och musik på pratvänlig nivå. Och bra öppettider på helgerna.
NEJ!Om muffinsen ska kosta 19 kronor så borde de smaka som det också.

Cafe Okavango, The meeting place

Repslagargatan 16 B
Tel. 641 69 15
Öppet: måndagar stängt, övriga dagar 11-16
  The meeting place är ett enkelt och trivsamt ställe med personal som aldrig besparar sig någon möda. Inredningen är enkel, små bord som lätt kan placeras om allteftersom sällskapen varierar i storlek, och Afrikainspirerade detaljer, som masker och andra prydnader på väggarna, och i tidningskorgen finns ingenting annat än National Geographic. Menyn är liten men naggande god, och också den har hämtat inspiration från mer exotiska länder, som i de prisvärda och goda bruncherna, men finns med också i maträtterna - afrikanskt lättöl finns för den som vill prova - och i efterrättsutbudet, där mycket serveras med frukt i olika former. Kaffet är bra, och teet likaså, båda serverade i generösa muggar. Allra bästa helgvalet är dock en brunch, och den som överlever utan amerikanska pannkakor gör klokt i att testa den afrikanska varianten, med äggröra, goda smörgåsar och pirogvarianter och dessutom en rejäl fruktsallad. Sötsaksutbudet är litet och ordinärt, och det kan vara värt att prova en av efterrätterna i stället för en kaka. Priser: Kaffe/te 18 kr, cafè au lait 25 kr, smörgåsar 26-39, bruncher 60-80, engelsk frukost 49 kr.
JA!Personalen! Så här trevliga borde alla vara.
NEJ! Juicen är i blaskigaste laget.

Café Dolce

Götgatan 46
Tel. 641 26 20
Öppet: mån-tors 10-22, fre 10-24, lör 11-24, sön 12-22.
  Dolce är ett välbesökt fik med avslappnad stämning och konst att köpa på väggarna. Här serverar man morotskaka med rivna morötter ovanpå, vilket ger oväntat gott resultat, smörgåsarna med en mängd olika pålägg finns tydligt uppskrivna på väggen, och ger möjlighet att lägga till extra pålägg. Alla kan dessutom fås som varma mackor med sallad, och flera varianter är helt vegetariska vilket verkar uppskattas av gästerna. Personalen är hjälpsam, även om det händer att de glömmer bort din cafe au lait i några minuter när det är stressigt - å andra sidan är det här ett ställe där man vänligt ber om ursäkt för väntetiden och sånt är bra. På sötsakssidan är utbudet litet, men med både bra och dåliga val, som den fantastiska morotskakan, tyvärr sida vid sida med trista dammsugare och biskvier som sett sina bästa dagar. De enorma chokladbollarna och pajerna är däremot väl värda att prova. Kaffet är bra, liksom cafe au laiten och en bra avvägd cafe melange. På tesidan piggar iste upp. Priser: Kaffe/te 18 kronor, smaksatt kaffe 22 kr, cafe au lait 24 kronor, smörgåsar 26-45 kronor, extra valfritt tillbehör 5 kronor.
JA!Tydliga prisuppgifter, och kvällsöppet är alltid bra.
NEJ! Inget ställe för rökallergiker, och väntan på smörgåsarna kan bli lång när det är mycket folk.

Café Claudia

Slöjdgatan 3
Tel: 411 10 41
Öppet: vardagar 7-2, lörd 9-22, sönd 10-22
Till tröst för alla shoppingtrötta ligger Cafe Claudia insprängt mellan affärerna, och kaféet är välbesökt. Men här bjuds inte på några överraskningar, men å andra sidan lovar man inte för mycket heller. De plastinslagna smörgåsarna smakar som inplastade smörgåsar gör, torra och lite trista, tunnbrödrullen med skagenröra är inte heller någon sensation. Söta varianter finns det mer av, förutom tårtbitar samsas biskvier och bullar med chokladbitar - utbudet är okej, men inte särskilt spännande. Kaffet är bra, men tefantaster gör klokt i att gå någon annanstans. Förutom att det bara finns påsvarianter att välja bland, så serveras det också i ynkliga små glasmuggar, och dessutom är inte vattnet riktigt varmt. Lite märkligt är det också att den rökfria avdelningen ligger en trappa upp - all rök från nedervåningen kommer ju upp i alla fall. Men det verkar nu inte bry gästerna särskilt mycket, flera av dem nonchalerar förbudet och blossar lika friskt i alla fall.
Prisexempel: Kaffe/te 15 kr + 5 kr för påtår, cafe au lait 25 kr, smörgåsar 20-35 kr, tunnbrödrulle 35 kr.
JA! Det är lite trist att man bara har påste, men när man nu har det är det i alla fall bra med många varianter att välja bland.
NEJ! Inte en prislapp så långt ögat når. Fråga, fråga och fråga igen.

Coffe Cup, Ringen

Ringvägen 121
Tel: 640 40 69
Öppet: vardagar 7-20, lördag 9-17, söndag 11-16.30
Stans minsta Coffee cup har haft öppet sen strax före jul och den lilla kaffehörnan börjar hitta formen. Utbudet är det vanliga, bagels med olika fyllningar, brownies och muffins, varma och kalla kaffevarianter i mängd och ett par sorters te i påse - varav en smart nog är örtte - och färskpressad juice. Litet och trångt är det, och här är det tänkt att man ska gå in och hämta och sen gå ut igen. Det finns visserligen ett par stolar för den som vill sitta ner, men det kräver sin man att klara av balanskonsten: disken längs väggarna är smal, ja faktiskt nästan precis i bagelsstorlek, tidningen får man vingla med i knät, och på vingliga stolar dessutom. Och för den som sitter ner är dörrarna aningens påfrestande - de öppnas nämligen när folk utanför går för nära, vilket de gör mest hela tiden i morgonrusningen. Men för övrigt är Coffee cup som det brukar, rent och snyggt, enkelt och snabbt. Och kaffet är bra, bagels likaså, fast här serveras de utan oliver.
Prisexempel: Kaffe 16-25, te 15-19, caffe latte 19-29, bagels 28-43 kr.
JA! Bra och tydlig meny.
NEJ! Dörrarna. Alla som går förbi vill inte in, men dörrarna står och gavlar i alla fall. Och cocacolan ska inte serveras djupfryst.

Café Ogo

Odengatan 70
Tel: 31 17 35.
Öppettider: vardagar 8-22, lör 10-22, sön 11-22
Guldstorken i fönstret och stora plufsiga fåtöljer där innanför ger ett fik med mycket känsla och atmosfär. Så är det också ofta fullsatt i det främre rummet och ljudnivån är rätt hög. Den som har tänkt tillbringa lite tid med näsan i böckerna gör klokast att gå en halvtrappa ner till det lilla rummet. Där är det betydligt lugnare, med fartygsinspirerade lampor på väggar och i taket. Utbudet är varierat och ibland känns det som om Ogo har svårt för att bestämma sig om det ska vara ett fik eller en matservering - nu blir det en halvdan blandning av båda sorterna. Men kaffet är gott, café au laiten också, medan tårtbitar och pajer ser rätt så trista ut och inte heller smörgåsarna bjuder på några smaksensationer. Prisexempel: Kaffe/te 15 kronor + 3 för påtår, café au lait 25 kronor, smörgåsar 10-45 kronor.
JA! Sikta på en fåtölj! Och bra öppettider!
NEJ! Hoppa över pajen.

Lava

St Paulsgatan 24.
Tel: 508 314 44.
Öppettider: måndagar stängt, tis-sön 14-21, lör-sön 13-18.
Lava har hittat sin ganska unga publik och nuförtiden är stället välbesökt alla dagar i veckan. Här hålls olika evenemang, som filmvisning och temakvällar, och här finns också möjligheter att i verkstadsdelen själv skapa sina egna prylar som tavlor och discokulor. Också när det gäller fikadelen svarar man för mycket själv - du gör själv i ordning din fralla med det pålägg du önskar. Sylt, marmelad, jordnötssmör, ost och olika sorters pesto finns att välja på och efter lite kladd på det ganska trånga bordet så blir resultatet okej. Tesorterna är många och spännande, kaffet är bara kaffe, och inga latte- eller espressovarianter finns. Sötsaksutbudet kunde vara både större och bättre, nu känns äppelpajen bra medan en blåbärsmuffin i plastförpackning bara är trist. Lava borde vara det perfekta stället för hemlagade sötsaker till ett bra pris. I övrigt är Lava ett prisvärt kafé med bra stämning och ett ställe där tiden fördrivs fort.
Prisexempel: Smörgås som du gör själv 20 kronor, kaffe/te med påtår 10 kronor, muffins 10 kronor, äppelkaka 15 kronor, chokladboll 6 kronor.
JA! Prisvärt och många kul idéer.
NEJ! Trista muffins.

Tössebageriet

Karlavägen 77.
Tel. 662 24 30.
Öppettider: vardagar 7.30- 18, lördag-söndag 9-16
  I Tössebageriets lilla kafédel slappnar både snickarna i blåställ och affärsmännen med nallen klistrad vid örat av en smula.
  Frukostdags är det ordentligt ruschigt och utbudet är pålitligt: goda rejäla smörgåsar med skinka, köttbullar eller ägg och ansjovis, mängder av bullvarianter, gott kaffe och nybryggt te i glaskanna.
  Ta en extra titt på kakeldekorationen i skyltfönstren, stoppa några schackrutor i en påse att ta med hem och passa på att byta ett ord med den hjälpsamma personalen.
Prisexempel: Kaffe med påtår 17 kronor, te 17 kronor, café au lait 25 kronor, smörgåsar 20-50 kronor.
JA! Trevlig stämning, och vill du ha ett särskilt bröd till din smörgås så får du det - även om du får vänta lite.
NEJ! Toaletten ligger i bageridelen, och du får snällt be personalen öppna åt dig från en annan ingång.


Café Nine
Odengatan 44, tel. 612 90 55
Öppet: 10-01 alla dagar

Vid första anblicken ser Café Nine riktigt fräscht och läckert ut. Uteserveringens möbler inbjuder till att sitta och spana på flanerande människor. Men trafiken på Odengatan stör mer än flanerarna lockar att titta på.
   Inne är det lite lugnare, även om man håller på att bygga om internetcafédelen som bland annat ska få nya datorer. Men det är inte ombyggnaden som stör och ger det dåliga intrycket, utan snarare det faktum att allting serveras på kantstött porslin och av alltför disträ personal.
   Café Nine bjuder dock på många varianter av te och kaffe, men tyvärr inte alls lika många varianter av kaffebröd, och vill man äta lite mer är deras smörgåsar att rekommendera.
   Prisexempel: Caffè latte 20-30 kronor, te/kaffe 16 kronor, påtår 5 kronor, färskpressad apelsinjuice 20-25 kronor, smörgåsar 25-38 kronor.
  Sommartid finns en uteservering, och det behövs - Cinnamons lilla lokal ligger en halvtrappa ned och varma dagar blir det både kvavt och trångt. Prisexempel: Kaffe/te i påse/lösvikt 8 kr, valfri krydda 4 kr, café au lait 20 kr, smörgåsar 10-37 kr.
JA! Många olika te- och kaffesorter. Och bra öppettider!
NEJ! Kantstött porslin! Trist.


Cinnamon bakery & coffeeshop
Verkstadsgatan 9, tel. 669 22 24
Öppet: vardagar 7-20 sommartid, lördag 8-18, söndag 9-18.>
Cinnamon tar bara åtta kronor för en kopp kaffe. Kanske är det därför det nästan alltid är fullt med folk. Men tyvärr är det också det som ställer till det - personalen hinner inte med och är det fler än tre i kö är det inte ovanligt med väntetider på en kvart för en café au lait. Påminner man igen serveras den visserligen lite snabbare, men ack så grinigt. Synd, för Cinnamon har en trevlig grundtanke, där du själv väljer storlek och grovlek på brödet innan fyllningen läggs på. Sötsakssortimentet består oftast av småkakor, som serveras i jätteformat, bullar och ytterligare någon mjuk kaka. Rejält tilltaget, och gott.
  Sommartid finns en uteservering, och det behövs - Cinnamons lilla lokal ligger en halvtrappa ned och varma dagar blir det både kvavt och trångt. Prisexempel: Kaffe/te i påse/lösvikt 8 kr, valfri krydda 4 kr, café au lait 20 kr, smörgåsar 10-37 kr.
JA! Kaffe och valfritt lösviktste för åtta kronor är värt ett besök bara det.
NEJ! Personalen borde skickas på charmkurs. Eller möjligtvis på stresskurs. När smörgåsen är slut innan kaffet kommit ska man be om ursäkt. Och gärna kosta på sig lite ögonkontakt.


Coffeehouse by George in Scandinavia AB
Vasagatan 1, tel. 796 94 93
Öppet: alla dagar 7-21
Med Coffehouse by George har T-centralen fått ett fik som man kan ha som resmål i sig själv, utan att vara på väg någonstans. Vid entrén mot Vasagatan har man lyckats skapa en lugn hörna, med utsikt mot folklivet utanför, generösa ytor och soft musik i bakgrunden. Kaffe finns i oändliga varianter, både kallt och varmt, smörgåsarna är goda - särskilt med marinerad kyckling på - och teet serveras i en liten kanna och räcker till flera koppar. Kaffebrödet är inte så spännande, består mest av muffins och bullar - men man blir glad när man ser de pyttesmå chokladbiskvierna.
  Coffeehouse by George lider egentligen bara av två saker: uppläggningen med kassan så långt bort från allting som möjligt - det blir mycket spring, och den totala avsaknaden av en toalett. Det känns inte så kul att betala sig in på de allmänna toaletterna vid förvaringsboxarna, men problemet ska lösas efter sommaren.
  Prisexempel: Kaffe med påtår 17 kr, te i kanna 17 kr, café au lait 24 kr, smaksatt upp till 28 kr, iskaffe 25 kr, smörgåsar 17-37 kr.

JA! Om man tar en iskaffe med sig får man extra mjölk med isbitar med. Sött tänkt.
NEJ! Det är rörigt att läsa menyn på ett ställe och beställa på ett annat. Små menyer på bardisken vore inte så dumt.


Oscars
Nybrogatan, tel. 661 68 55
Öppet: mån-fre 9-19.30, lör-sön 11-18
Systrarna Voltaire hamnar någonstans mitt emellan restaurang och kafé med sitt Oscars på Nybrogatan. Maten är varierad och rolig men smörgåsar verkar ha varit inplastade länge och trettiofem kronor känns, som det mesta annat här, i dyraste laget. Däremot serveras det gott bröd till maten. Vid sidan om smörgåsarna finns det en hel del fikabröd som gör sötsugna glada, som dammsugare och chokladkakor i jätteformat. Räcker till två i de flesta fall. Kaffe i kanna är trevligt, och det är en bra idé med kafferep och te complet, med dryck, bröd och tillbehör för 55 och 65 kronor. Trevligt för den som har tid att sitta ner en längre stund. Förutom färskpressade juicer har man också marockanst iste. Stället är rent och snyggt, personalen trevlig och sommartid finns en uteservering på trottoaren utanför.
  Prisexempel: Kaffe/te i kanna 26 kr, cafe au lait 25 kr, färskpressade juice 30 kr, smörgåsar 35 kr, stora kanelbullar 20 kr.
JA! Rent och fräscht!
NEJ! Även om det är gott så kostar det mer än det smakar.


Fåfängans Cafe Danvikstull, tel. 640 50 14.
Öppettider: 11-22, maj-september. Stängt vid ösregn.
Om stolarna vinglade lite mindre och kafeét var lite bättre skulle Fåfängan få ytterligare två plus. För den här sommarserveringen stoltserar med en fantastisk vy över Stockholms vatten, båttrafik och nöjesfält, och soliga dagar är det ett toppenställe. Den allra bästa utsikten finns utanför serveringen, vid de vingliga plastmöblerna eller direkt på klipporna - dit du också kan ta med dig matsäck.
  För som kafé gör inte Fåfängan något större intryck. Smörgåsarna är inplastade och trista, toastvarianten är gjord av tråkig formfranska, kaffebrödet är av typen kondisbitar - och den österrikiska ostkakan som man gör reklam för serveras med smaklös vispgrädde på burk. Café au laiten är okej, men bryggkaffet trist. Te i påse, om än i många varianter. Prisexempel: Kaffe/te 16 kronor + 3 kronor för påtår, café au lait 22 kronor, smörgåsar 30-60 kronor. Har också mat och alkoholrättigheter.
JA! Du får leta för att hitta en sittplats utan utsikt. Å andra sidan kan du få leta efter en sittplats över huvud taget.
NEJ! Om nu maten måste ropas ut - gör det i en bra mikrofon.


Wayne’s Coffee
Götgatsbacken 31
t. 644 45 90
Öppet: mån-lör 10-20, sön 11-20
Ett riktigt kik-fik, med bra utsikt över flanörer både ute och inne. Här passerar de som har ett ärende in i gallerian, och även om inte alla slår sig ned för att fika så är trängseln stor både vid serveringsdelen och inne i fiket – det är näst intill omöjligt att hitta en sittplats. Personalen är vänligt hjälpsam , det finns mängder av kaffevarianter att välja mellan och goda, varma bagels, men stället är väl högljutt ibland.
Prisexempel: Kaffe/te 19 kronor, påtår 5, café au lait 24/32 kronor, smörgåsar 38-42 kronor.
JA! Tidningar att låna, folktätt.
NEJ! Svårt att få sittplatser.


Café Söder Espresso
Söderhallen 315
t. 643 49 40
Öppet: mån-lör 9-19, sön 11-19
Café och matservering vid entrén i Söderhallarna. Mycket folk, och livlig men larmig miljö. Trevlig personal, även om viss förvåning uppstår när någon frågar mer specifikt om innehållet i någonting, som till exempel vilka grönsaker en grönsakssoppa innehåller. För den som vill se mycket folk är det ett bra ställe, men det är inte det bästa alternativet för den som vill sitta länge och koppla av - för det är miljön alldeles för stressig. Många kaffesorter, varav flera i egen blandning, och brödsorter att välja bland som till exempel den egentillverkade cheesecaken. Rökfri avdelning finns.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 16 kronor, café au lait 24 kronor, smörgåsar 25-41 kronor.
JA! Mycket folk.
NEJ! Rushigt kring borden.


Cafe Bönor & bakat
S:t Eriksgatan 81
t. 31 51 86
Öppet: mån-fre 8-20, lör-sön
9-22
Litet fik i två rum, ett med stolar och bord och ett lite mindre med soffhörna. Här sitter ganska unga gäster länge och pratar och trivs, och det är ofta fullsatt. Det innebär också att det blir väl trångt för dem som sitter precis vid serveringsdisken - en disk som för övrigt sprider ett bedrövligt ljusrörssken över halva lokalen. Kakorna är rejäla och smörgåsarna matiga, om än aningens torra om man kommer mot slutet av dagen.
Prisexempel: Kaffe 15/20 kronor + 3 kronor om du vill ha ditt kaffe kryddat, café au lait 22 kronor, smörgåsar 30-38 kronor, äppelpaj 25 kronor.
JA! Tidningar att låna, trevlig stämning.
NEJ! Trångt vid serveringsdisken, gästerna får se upp så att saker inte åker i golvet.


Sturekatten
Riddargatan 4
tel. 611 16 12
Öppet: mån-fre 8-20, lör 9-18, sön 11-18
Hit går du för att ta en fika med mamma eller mormor eller när du inte står ut med att ens se en cigarett - det råder nämligen rökförbud i hela lokalen. Ett lugnt och trivsamt café med gammaldags inredning, där serveringsdelen är spridd i flera olika rum, i två plan, med flera olika modeller av stolar och bord där man kan välja sin egen favoritsoffa. Har en stor variation av hembakat fikabröd (brödbod finns en trappa ner) och smörgåsar. Baguetterna med olika fyllningar är en hit.
Prisexempel: Kaffe/te med påtår 22 kronor, café au lait 25/30 kronor, smörgåsar 25-55 kronor, kanelbulle 14 kronor.
JA! Dagstidningar finns att lånläsa.
NEJ! Mycket letande efter en sittplats.


Café Panorama
Kulturhuset
Sergels Torg 3
t. 21 10 35
Öppet: tis-fre 11-19, lör 11-18, sön 11-17, måndagar stängt.
Här finns den bästa utsikten över centrum - om du orkar slåss för ett fönsterbord. Panorama är en kombinerat fik- och matservering högst upp i Kulturhusets byggnad. I övrigt är inte miljön så spännande, mest stort, trångt och högljutt. Brödutbudet är det bästa, med stora, rejäla kakor och bullar till bra priser, men bara två sorters te och vanligt kaffe att välja på i dryckesväg. Rökfritt.
Prisexempel: Kaffe/te 17 kronor, påtår ingår. Smörgåsar 30-40 kronor. Chokladkaka med grädde 25 kronor.
JA! Utsikten är överlägsen andra kaféer inne i stan.
NEJ! Miljön är bullrig.


Element
Drottninggatan 73c
t. 22 56 66
öppet: vardagar 8-22, helger 10-22.
Superdesignade Element på Drottninggatan har mer form än funktion. För snyggt är det. Betonggrått och vitt och enkla, raka stolar och bord, genomtänkta menyer i liten plastform och vita stjärnor i fönstren. En trappa ned under jord finns rökavdelningen med ett långbord av glas och betong, snyggt det också. Men sen håller det inte längre, trots att det är roligt att se på. De enkla, raka borden vinglar obegripligt mycket och står tätt i den ganska rymliga lokalen. Toaletten är ett litet kapitel för sig - det krävs list både för att öppna den snygga dörren utan handtag, och för att få fast låskolven som dråsar ned när du väl fått igen dörren.
Nej, Element är mest skönt för ögat och lyckas inte sprida den där värmen som namnet ger sken av. Även om personalen är vänlig, stämningen likaså och brödet och kaffet är gott, så ligger priserna i överkant.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 18 kronor, stor skål café au lait 28 kronor, smörgåsar 36-44 kronor, färskpressad juice 30 kronor. Har också lättare maträtter, som pastasallad för 68 kronor.
JA! Snyggt! Och folkigt utan att vara överfullt. Trevlig, hjälpsam personal.
NEJ! Toalettdörren. Obegriplig.


Café August
Folkungagatan 59
t. 644 87 00
Öppet: vardagar 9-22,
helger 10-22
Här kan du få allt från pasta till chokladbiskvi serverat, och blandningen bland gästerna är stor. Till lunch är stället välbesökt, men det är sällan riktigt trångt - här finns många sittplatser, både soffor och småbord, och avdelningar med bord för både rökare och ickerökare. För den som vill hålla koll på världen utanför finns det dagstidningar att låna och en tv. Smörgåsarna är stora och matiga med rejäla fyllningar. Har ofta erbjudande om kaffe och bakelse för 35 kronor eller något liknande.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 17 kronor, café au lait 27 kronor, smörgåsar 20-37 kronor. Har också lättare lunchmat.
JA! Påtår av vanligt kaffe ingår i café au lait och cappuccino.
NEJ! Känns aningens opersonligt med brickservering och kö framför disk.


Konditori Kungstornet
Kungsgatan 28
Tel. 20 66 43
Öppet: mån-tors 7-23,
fre 7-24, lör 8-24, sön 10-22
Välbesökt och välinsuttet 50-talsfik i två våningar, med slitna fåtöljer och soffor där stoppningen skymtar fram ibland. Liten serveringsdisk vid ingången, men det gäller att först hitta ett bord, och sen beställa. På övervåningen är rökning tillåten - och det märks! På nedervåningen är det lättare att andas och här blandas unga och gamla gäster, oftast för en långfika.
Prisexempel: Kaffe med påtår 18 kronor, café au lait 23/30 kronor, smörgåsar 18-45 kronor. Stoltheten mördegsinbakad äppeltårta,18 kronor.
JA! Trevlig, avslappnad atmosfär.
NEJ! Väl trångt ibland.


Café Kåkbrinken
Västerlånggatan 41
Tel. 411 61 74
Öppet: mån-fre 10-18,
lör 10-18, sön 11-18
Redan på gatan möter man doften av våfflor, och det är också det som man ska äta här. Våfflorna med sylt är goda, och de hembakta våfflorna till glassen likaså. Men det är inget ställe att sitta länge på. Även om det är rökfritt i lokalen, så osar våffeljärnen (fast det är kul att titta på tillverkningen ett tag) och barstolarna är höga, ganska obekväma och överlag är det rätt trångt.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 16, våffla med sylt/glass/ grädde 28 kronor, glasskulor i nybakad våffla 20-26 kronor.
JA! Nybakade våfflor är en höjdare!
NEJ! Man känner sig rätt så våffelosig efteråt.


Gelateria Italiana
Drottningholmsvägen 22
Tel. 653 01 40
Öppet: mån-fre 7-19,
lör 10-18, sommartid öppet även på söndagar
Italienskinspirerat pytteställe för snabbfikat, bara fyra bord och några stolar. Här ska du allra helst äta av den hemgjorda goda glassen, men kaffet är också bra. För den som är lite hungrigare finns det färdiggjorda smörgåsar medan utbudet av söta saker bara består av inplastade skorpor och små chokladkex - samma som också säljs i större förpackningar i fiken.
Prisexempel: Café au lait 18 kronor, smörgåsar 35-39 kronor, skorpor 10 kronor, glasskula 12 kronor.
JA! God, egentillverkad glass som kan tas med, 39 kr för en halvliter.
NEJ! Begränsat utbud om man inte vill ha glass.


Café Pierrot
Götgatan 68
t. 640 56 86
Öppet: alla dagar 12-23
Litet, men gemytligt fik i två rum. Trångt, men personalen lever efter principen ”finns det hjärterum finns det stjärterum” och makar gärna ihop två sällskap kring samma bord. Fåtöljerna är väl insuttna och i många fall också nedsuttna men det verkar inte störa gästerna som trivs i röken - rökfri avdelning saknas. Litet fikabrödssortiment som till största delen består av fabriksbakat bröd och små chokladbitar i olika varianter, men till bra priser.
Prisexempel: Kaffe 14 kronor, påtår 5, café au lait 23 kronor, te 15, smörgåsar 19-22 kronor, har ofta erbjudanden med äppelkaka och kaffe för 30 kronor, matpajer med te/kaffe för 35 kr.
JA! Miljön och den avslappnade stämningen.
NEJ! Väl trångt ibland. Det är inte alltid man vill dela bord med andra sällskap än det man kom dit med. Rökigt.


Creem
Karlbergsvägen 23
t. 32 52 65
Öppet: mån-fre 10-21, lör-sön 11-21
Ett ställe med alternativ. Den som vill sitta länge tar plats i fåtöljerna i det innersta rummet, den som inte har lika gott om tid väljer stolarna som påminner om skolbänkstiden i det yttre. Precis vid serveringsdisken finns några sittplatser för den som vill ta en riktig snabbfika. Överlag är stället ljust och fint, med kakelugn och högt i tak. Diabilder visas direkt på väggen och för den som vill läsa finns det tidningar att låna.
Smörgåsarna är stora, men räkna med torrt bröd om du kommer sent på kvällen och rökigare allt eftersom kvällen lider.
Prisexempel: Te, kaffe med påtår 16 kronor, café au lait 25 kronor. Smörgåsar 29-54 kronor, dagens med kaffe 39 kronor, lättare lunchmat 49 kronor.
JA! Kul idé med diabilder på väggen
NEJ! Snygga trästolar, men inget för långsittare.


Café String
Nytorgsgatan 38
t. 714 85 14
öppet: mån-tors 9.30-21, fre 9.30-19, lör-sön 10.30-18
Omtalat fik med lika omtalad inredning - du kan köpa med dig 50-talsmöblerna hem i befintligt skick, om du vill och har råd. Här sitter ganska unga gäster länge och fikar och spelar spel - det går att beställa in en hel termos med kaffe eller en kanna te. Roliga varianter av smörgåsar, som med pålägget varm getost och honung, men det finns också ett bra utbud av kaffebröd och kaffesorter, om än i dyraste laget. Personalen är vänlig och verkar trivas i rökdimmorna.
Prisexempel: Kopp te/kaffe 14 kronor, kanna te/termos kaffe 20 kronor, smörgåsar 25-45 kronor. Frukostservering lördag och söndag mellan 10.30-13 för 50 kronor. Lättare luncher som paj och pasta.
JA! För att en hel termos kaffe räcker länge och för att du kan köpa med dig favoritmöblerna hem.
NEJ! Väldigt rökigt. Och personalen vet sällan vad möblerna kostar – det får du ringa och fråga.


CAFÉ 113 50
Sveavägen 98
Tel: 15 74 45
Öppettider: vardagar 9-19, lör 11-17, sön 12-18.
Kaffe/te: 15 kronor, cafe au lait 20/25 kronor, smörgåsar 26-38 kronor, kaffebröd 3-15 kronor. pastasallad 48-59 kronor.
  113 50 är ett perfekt kikställe, granne med Rådmansgatans tunnelbaneuppgång är det många som passerar förbi. Vill du ha en lugn stund väljer du en fönsterplats inne i lokalen, annars kan du slå dig ner på uteserveringen - som faktiskt har kvällssol. Tyvärr blir man rätt störd av all trafik som bullrar förbi på Sveavägen, och också inne i lokalen störs man av den höga ljudvolymen. Bullret inomhus beror delvis på att lokalen är stor - å andra sidan finns det gott om sittplatser. Inredningen är avskalad, med enkla bord och stolar.
  Utbudet är stort, men inte särskilt överraskande: brownies, morotskaka, paj och smörgåsar. Den som är lite hungrigare gör klokt i att prova en pastasallad, och särskilt varianten med chili-kycklingen.
JA! Bra öppettider. Och gott om sittplatser.
NEJ! Trafikbuller och avgaser från Sveavägen.


Saturnus Café
Eriksbergsgatan 6
Tel: 611 77 00
Öppet: vardagar 9-20, lör 10-20, sön 11-20
  Ett fik med beställning vid de femtiotalssvängda borden, och där det första som möter ny gäster är ett glas vatten - trevlig idé! Skönt och avslappnat - men bökigt för den som inte har kommit ihåg att läsa på menyn på väggen innan. Någon meny att få i handen finns nämligen inte, och en lätt uttråkad servitris ser ut som om hon har dragit listan hundra gånger tidigare - vilket hon säkert har också. Saturnus har öl- och vinservering, men de flesta gästerna ser nöjda ut med en kaffe och några av ställets stora kanelbullar eller smörgåsar. Den som är hungrig gör klokt i att beställa en större baguettevaraiant, men överlag är fyllningarna roligare än vanligt och brödet smakar hembakat.
  Miljön är brokig och charmig med bord och stolar i olika former, föredömligt bra ljudnivå på musiken och en hel del rökridåer kring gästerna. Ett ställe där man sitter länge och småpratar.
  Prisexemepel: Kaffe - finns inte, café au lait 23/28 kronor, smörgåsar 33-58 kronor.
JA! Bordsservering känns lyxigt.
NEJ! Hopplöst med bordsservering utan meny vid borden.Muffin Company AB
Fridhemsgatan 3
Tel: 651 88 00
Öppettider: vardagar 7-17, helger 7-18.
Muffin & Co serverar muffins i alla former - både till kaffet och lunchen. Idén är bra, kul koncept och det smakar gott. Det mesta är baserat på functional food, råvaror från naturen, och allt är vegetariskt. Prova de enorma choklad-, kanel- och bärmuffinsen eller ta en matmuffin med fyllning som fetaost och soltorkade tomater. För hungriga finns ett luchmeal med muffin, sallad, dryck och kaffe. För fem kronor extra kan man välja en smoothie till, en läskande dryck gjord på yoghurt, banan och hallon. Här finns också färskpressad grönsaksjuice med spirulinaalger.
   Foodmuffins är mäktiga och goda, men serveras onödigt krångligt i en korg. Överlag är det tillkrånglade just Muffins svaghet: det är trångt och bökigt vid serveringsdisken, och redan när två personer står i kö känns stället fullt. Sommartid finns en liten uteservering där det är desto luftigare, men räkna med att vänta på kaffet efter maten.
   Prisexempel: Kaffe/te med påtår 16 kr, café au lait 22 kr, vanlig muffin 19 kr, extra everything muffin med mer fyllning 24 kr, food muffins 29 kr, food muffin meal 59 kr, smoothie 29 kr.
Café April
Österlånggatan 29,
t. 20 81 87.
Öppet: mån-fre 10-18, lör 11-16, sön 12-16.

  Café April serverar god caffè latte med stor entusiasm och många glada tillrop om allt utom väder och vind. Smörgåsarna görs i ordning medan du väntar, och det är aldrig omöjligt att få något extra på om man ber om det, men själva brödet kunde ha varit roligare. Sötsakerna är trista - utbudet är i och för sig hyfsat varierat, men några stora smakupplevelser är det inte. Inredningen är skönt halvkitschig och lagom sliten, med små bord och långa soffor och allt från jordglob till änglar och elektriska ljuskronor i taket.

  Prisexempel: Kaffe/te 17 kr, caffè latte 23 kr, smörgåsar 26-45 kr (specialare beroende på innehåll).
  

JA!   Otroligt engagerad personal

NEJ!Radioskval som bakgrundsmusik är verkligen ett elände.


Café Madeleine
Jakobsbergsgatan 1
Tel. 611 37 94
Öppet: mån-fre 7-22.30

  På tvåvåningsfiket Madeleine gör man klokt i att knalla upp en våning för att slå sig ner med sin bulle och sitt kaffe, för det är där atmosfären och de sittvänliga sofforna finns - och röken. Men så länge man inte är allergiker kan man faktiskt stå ut med att bordsgrannen tar ett bloss, för det är roligare att hänga ut över staketet och titta ner på gästerna än att sitta i mellanrummet där alla passerar. Morgontid är smörgåsutbudet stort, färskt och gott, på dagtid serverar man också focaccia och bagels som är lite trista. De söta sorterna är goda och av det roligare slaget, med gott om pajer och bullar. Teet serveras i jumbokoppar och det finns många lösviktssorter att välja på, medan kaffet har stått på ett slag. Café au lait- en är god men mild.

  Prisexempel: Kaffe med påtår 17 kr, te 19 kr, café au lait 22/25 kr, smörgåsar 9-37 kr.
  

JA!   Morgonfikat.

NEJ!  Kaffet är bara sådär.


The Lounge
Kornhamstorg 6
Tel. 21 19 30
Öppet: mån-fre 10-19, lör 12-19

  The Lounge är ett litet och trevligt ställe som har fått ett litet utseendemässigt lyft den senaste tiden, med uppfräschad inredning, ljusa väggar och en och annan bekväm fåtölj som kontrast till de hårda och höga barstolarna. Fiket har stora fönster mot gatuliv och vatten, och än så länge går det faktiskt att sitta på uteserveringen och njuta av sommarens sista sol - även om plåtstolarna inte är världens bekvämaste. Kaffemenyn är fyllig med många varianter, men i övrigt har man ganska litet att erbjuda, foccacia, baguette, smoothies och en väldigt god chokladmuffin på sötsidan. Personalen är trevlig, om än i långsammaste laget så fort det är fler än två i kö. Å andra sidan gör man sig ingen brådska utan låter folk sitta kvar och fika klart långt efter det att man har stängt.

  Prisexempel: Caffè latte 20/25/29 kr, te/kaffe 15 kr, smörgåsar 12-37 kr, smoothie 25 kr
  

JA!  Personalen

NEJ!  Det man får är inte alltid vad man har beställt, även om det är gott ändå.


Café Stadsmuren
Västerlånggatan 19
Tel: 10 80 70
Alla dagar 20–23, vid dåligt väder stänger man ibland tidigare.
  Sommartid förvandlas Café Stadsmuren till ett rent glassfik, med okej glass och goda våffelstrutar – och en fantastisk doft från de nygräddade våfflorna. Mjukglassen utmärker sig inte på något vis, kulglassen är förstås mer varierad, men hit ska man främst gå när man inte vill ha glass i pappersbägare. Här har man valt att variera den vanliga struten med kryddor som kardemumma och saffran med lyckat resultat och det känns som om det hör sommaren till att i alla fall prova någon av hemmakompositioner, som glassen ”Stadsmuren”, till exempel. Den som vill sitta ner eller dricka en kopp kaffe till glassen får däremot vackert gå vidare någon annanstans. Soliga dagar kan man däremot se glasslickarna sitta på bänken utanför caféet, och det behövs – strutarna må vara av särskilt slag, men glassen vill ändå inte stanna i den.

  Prisexempel: ”Stadsmuren”: nygräddad våffla, tre kulor, mjukglass och topping, 35 kr, strut med en glasskula 15 kr.
  

JA!  Strutarna! Och ställningarna som glassen hamnar i, så att personalen slipper servera glass med penningsmutsiga fingrar. Och bra öppettider.

NEJ!  Glassigt, men ingenting mer


Good Food
Sveavägen 9 (ingång från Sergelgatan) Öppet: mån-fre 8 - 20,
lör 10 - 18, sön 12 - 18

  I Good Foods cafédel satsar man mer på snabbhet än smaklighet, här ska stressade människor komma in, hugga en kopp kaffe och en smörgås och sen rusa vidare. Och för de som har bråttom fungerar det bra, men den som väntar sig en avkopplande stund har gått fel. Tråkiga trekantssmörgåsar i plastförpackning, färskpressad juice i plastmugg och kaffe i pappdito med piplock känns inte vare sig nytt eller kul. Bardiskarna vätter som sig bör mot gatan och folkvimlet, men de fastskruvade pallarna är inget för långsittare och bullret från kyldiskar och rulltrappa hörs genom musiken.
  En trappa ner har Good Food en livsmedelsbutik med inriktning mot det hälsosamma hållet, men i kafédelen finns de nyttigare sakerna, som till exempel fettfria muffins, bara i storpack att köpa med sig hem. I serveringsdisken trängs istället chokladrutor och wienerbröd, glass och godis. Kaffet är däremot bra i alla former, och café moccan är av det smakrikare slaget, lagom stark och god, medan teet är trist.
Priser: Kaffe/te 16/24 kronor, cafe latté 19/24/29 kronor, smörgåsar 18-45 kronor.
JA! Trevligt läge, trevlig personal.

NEJ! Bullrigt med kyldiskfläktar och rulltrappa i bakgrunden.


Café Aveny
Kungsgatan 51. Tel: 20 01 19 Öppet: mån-fre 7.30-21, lör 9-21, sön 10-21
Neonskylten till Café Aveny är värd att titta extra på, den piggar upp och det är det inte mycket annat som gör. Man erbjuder ett okej fik, men inte mer. Utbudet är ganska stort, med rejält med sötsaker även om allt inte är spännande. Smörgåsarna ligger färdiggjorda men klarar sig bra ändå, och här finns den pålitliga kött- bullsvarianten, ägg- och ansjovissmörgåsen och mackorna med ost och skinka. Te i lösvikt smakar bra, men serveras i ynklig liten kopp, och det vanliga bryggkaffet har stått på värmning för länge och är långt ifrån någon smaksensation. Latten är okej, men inte mer. Det är gott om sittplatser och en avslappnad stämning, bortsett från personalens gälla utrop om vad som är klart att hämta vid bardisken, ett störningsmoment som man håller fast vid även när det går att räkna antalet gäster på ena handens fingrar. Priser: Kaffe 18 kronor med påtår, caffè latte 25/28/32 kronor.Café Albert
Birger Jarlsgatan 5. Tel: 611 33 11 Öppet: mån-tors 7-01, fre-lör 7-01 eller senare, sön 8-01
  Litet och välbesökt i två våningar med hög ljudvolym - musiken hörs lika väl ute på gatan som inne i kafeét, men det fungerar utan att musiken dominerar alltför mycket. På övervåningen är det något lugnare, men desto rökigare. Personalen är trevlig, om än lite omständligt långsam, och borden vinglar mer än lovligt, dessutom alltför ofta med brödsmulor och urdruckna muggar. Sötsaksutbudet är det vanliga: muffins, chokladbollar och morotskaka, bra alltsammans men ingenting att bli glad över. Ciabattan är mer mjuk och seg än frasig, men överraskande god - även om det skulle ha behövts rejäla knivar för att rå på den. Tesortimentet är bra, den mjölkigt skummiga varianten yogite är en klar favorit och också caffè latten smakar som den ska.
  Publiken är blandad men mestadels ung och pratsam och med gott om tid att fördriva.
  Priser: Kaffe/te 19 kronor, caffè latte 28 kronor, smörgåsar 37-46 kronor.
JA! Trevlig personal. NEJ! Sega smörgåsar bör skäras med starka knivar, inte med nåt som känns som engångsbestick från korvkiosken.


Café La Rose
Drottninggatan 86. Tel: 20 95 45 Öppet: sön-tors 10-22, fre-lör 10-24
La Rose känns aningen slitet, men atmosfären är avslappnad och trevlig, med bakgrundsmusik på lyssnarvänlig nivå. Lite slarvig servering på vingliga blå plastbrickor förtar känslan lite, även om det alltid är trevligt med kaféer som har porslin med eget tryck.
  Fikat är bra, även om utbudet mest består av standardvarianter: smörgåsarna är färdigbredda och inplastade, men förvånansvärt krispiga och goda - en favoritfyllning är parmaskinka, mozzarella och soltorkade tomater i mängd. Sötsakerna överraskar inte heller, men pajerna serveras i rejäla bitar och smakar bra. Te finns bara i påsvarianter, och både varmvattnet och kaffet står på värmeplatta och smakar därefter. Café au laiten är bra, om än i tunnaste laget.
  Priser: Kaffe/te, 19/22 + 5 kr för påtår, café au lait 25/28, smörgåsar 18-45 kronor.
JA! Trevlig atmosfär och bra försök med porslin till eget ryck.

NEJ! Varför kan man inte få köpa en vanlig kaffepåtår till café au laiten?

CAFÉ BIRGER
Birger Jarlsgatan 11. Tel. 611 33 35 Öppet: sön-tors 7-24, fre-lör öppet dygnet runt
  Gott om sittplatser i två våningar och ett stort utbud, men så mycket roligare än så blir inte Café Birger. Kaffet är okej, och teet bra, men däremot smakar kaffevarianterna, som till exempel cafe melange, för blaskigt. Smörgåsarna är stora och överlag goda, men mot slutet av dan skulle en prissänkning sitta bra - då har flertalet nämligen blivit både torra och hårda, och de varma varianterna är ett bättre alternativ. Chokladbollarna smakar hembakt på ett trevligt vis, men annars bjuder inte sötsaksutbudet på några större överraskningar.
  Övervåningen är den del som drar mest folk, kanske för att man slipper drag och spring från nya kunder då, eller om det nu är rökningen som lockar mest. Det är klart trivsammare därupppe, men det känns trist att bara hälften av lamporna fungerar och att de murriga sofforna känns så slitna. Personalen är trevlig och gör sitt bästa för att hinna med, men ändå är borden för det mesta belamrade med både urdruckna muggar och brödsmulor.
  Priser: Kaffe 18 kr +3 kr för påtår, te 20 kr, café au lait 23/29 kr, smörgåsar 18-50 kr, varma smörgåsar 40-65 kronor
JA! Fenomenala öppettider.

NEJ! Trevligt fik, men med en rörig känsla.


Café Eden

Götgatan 53.
tel. 644 77 77
Öppet: mån-tors 9-23, fre-lör 9/10-24, söndag 10-22
  Café Eden är ett fik med pubkänsla, och intrycket förstärks av röken som hänger tät i hörnen. Personalen är snabb och effektiv, men oengagerad, och flera av borden förblir oavtorkade även när nya gäster slår sig ner. Trots att gästerna är många så förblir det här ett pratvänligt kafé, utan skrällig radiomusik i bakgrunden.
  Kaffet är okej i lattevarianten, men bryggkaffet har stått framme och smakar inte nåt vidare utan är bräntoch halvljummet. Te finns bara i färdiga tepåsar, men sortimentet är välvarierat. Smörgåsarna är åt det smaklösa hållet, de flesta dekorerade med slokande sallad som nog såg bättre ut för några timmar sedan. Bäst är de egenbakade sötsakerna, som pålitlig mjuk chokladkaka med kokos, men inte heller där har man lyckats fullt ut. De stora bitarna hade tjänat på mer kakao och kaffe, men är ändå helt okej.
Prisexempel: Kaffe/te 16 kr + 5 kr för påtår, caffe latte 22/28 kr, smörgåsar 18-44 kr, chokladkaka 12 kr.
JA! Gott om platser, tydliga och bra priser.
NEJ! Oavtorkade bord och ofräscha toaletter med lås som fungerar sådär.

Le Dejeuner

Kungsgatan 66
tel. 10 66 94
Öppet: vardagar 7-20, lörd 10-20, sönd 11-17.
  Liten italiensk-inspirerad och kombinerad butik och fik, med få sittplatser har lagt mest energi på mat för avhämtning. Där är utbudet välvarierat, liksom det är på de dekorativa och välfyllda hyllorna med delikatesser till salu.
  Utbudet för fikande gäster är mindre, om än med en rejäl variation på smörgåsarna. Tyvärr är de varma sorterna ganska trista, om än i väl tilltagen storlek. De kalla smörgåsarna är fräschare, stora och smakliga och dessutom till ett bra pris. Kaffet är ordentligt gott, men te finns bara i påse och sötsaksutbudet är litet, om man inte räknar storpacken av fabriksbakade kakor som finns att köpa med sig hem. Men vad Le Dejeuner har är tiramisu, fantastiskt god - och fantastiskt liten för 28 kronor.
Prisexempel: Kaffe/te 14 kr, café au lait 23 kr, smörgåsar 14-39 kr, tiramisu 28 kr
JA! Tiramisun
NEJ! Bara påste - och en ganska ynklig bit tiramisu för dyra pengar.

Svea Konditori, Café Spisringen

Sveavägen 33
tel. 411 61 59
Öppet: 7-22 alla dagar.
  Stort utbud på morgonen, urplockat och halvtrist på kvällen med dagens resterande mackskörd inplastad och föga imponerande. Annars har Spisringen allt som man förväntar sig, även om de stora överraskningarna uteblir. De flesta kaffevarianterna finns där, te i både lösvikt och påse samt ett rejält sötsortiment där man gärna kan botanisera bland småkakorna. Inredningen är enkel med en blandning av gammalt och nytt och en stor kollektion bilder med händelser från förr på väggen. Det är gott om sittplatser, men aldrig tomt på folk. Här finns lugn och ro och en skön atmosfär med lite ”slinka-in-på-en kaffe-känsla”. Bakgrundsmusiken hålls på en föredömligt pratvänlig nivå, men ack så trist att det bara är radio och inte någonting mer.
Prisexempel: Kaffe/te 15 kronor + 3 för påtår, cafe au lait 24/28 kr, smörgåsar 10-35 kr
JA! Personal som engagerar sig och säger hejdå till alla kunder som fikat klart känns trevligt.
NEJ! Påfyllning av vatten till te kostar tre kronor och det känns ganska snålt.

Café palmhuset

Norrmalmstorg
tel. 678 72 72
Öppet: mån-lör 10-20.30, sön 10-19.30
  Med ett strålande läge som nästan ger ensamrätt på utsikten över Norrmalmstorg är det förvånande att Palmhuset inte gör någonting av sina möjligheter. Nu erbjuds man istället halvtrist kaffe, påste och nästanhett vatten och mackor som gör den mest tålige smörgåsätaren besviken: ostfrallan har mått bättre och pannbiffsmörgåsen är gjord på bröd som måste varit bakat väldigt tidigt på morgonen för att bli så trist till lunch. Bästa smörgåsvalet är en tunnbrödrulle, även om den i sin tur är lite väl överlastad med skagenröra. Caffe latten är okej men inte mer, och det är i dyraste laget med ett stort glas för 32 kronor.
  Palmhuset har mer eller mindre självservering på entréplanet och sittplatserna en trappa upp - och där är som sagt kikläget bra, men resten rätt trist: visserligen ger soffan bra utsikt, men borden är många och det är snudd på omöjligt att inte lägga sig i grannens samtal.
Prisexempel: Kaffe/te med flera påtårar 20 kr, café au lait 23/28/32 kr, smörgåsar 25-56 kr.
JA! Strålande kikfik över Norrmalmstorg.
NEJ! Varför gör man inte någonting av lokalen? Men kaffet är okej.

Waynes coffeebar

Skandiabiografen, Drottninggatan 82
Tel: 21 16 18
  Det är för mycket att säga att Waynes coffee smälter in i gamla stiliga biografen Skandias foajé, men man har ändå gjort ett försök att framhäva den gamla miljön.
   Musiken spelas på lagom nivå, kuddar på väggen och bänkar klädda med tyg gör sitt för att dämpa sorlet som annars tar överhanden.
  Folkligt är det som vanligt hos Waynes, och här känns det både trevligare och lättsammare än till exempel på Götgatan, även om fiket inte är det bästa. Köket är mindre, urvalet begränsat och ändå tar också delar av det slut lite för tidigt på dagen. Kaffet är gott, smoothien kräver finslipning, och det är verkligen urtrist att få den serverad i ett sladdrigt plastglas, bullarna kunde vara roligare. De flesta mackorna är färdiggjorda, men klarar sig förvånansvärt okej genom dagen.
Prisexempel: Caffe latte 22/30 kr, te 19 kr, smörgåsar 26-55 kr, tiramisu 32 kr.
JA! God tirmamisu - när den finns.
NEJ! Borden står oavplockade, trots att nya gäster väntar.

Coffee by George

Regeringsgatan 42, tel. 22 75 45
Öppet: vardagar 10-19, lördag/söndag 12-17
Ett bra fik är ett fik med bra personal, det bevisas gång på gång. Särskilt tydligt blir det hos Coffee by George på Regeringsgatan, där man ena gången får betala dyrt för morgongjorda, stenhårda och torra smörgåsar, får betala för mycket och dessutom får för lite tillbaka i växel, allt medan tjejen i kassan slänger med håret och försöker få till en café au lait. Andra gången står det mer rutinerad och servicevänlig personal bakom disken, och då flyter allt som det ska: kaffet serveras snabbt och gott, och de fortfarande torra smörgåsarna skänks bort - eftersom de är just från morgonen - bravo!
   Läget mitt i Passagen gör att många slinker in och ut igen med fylld kaffemugg, men de allra flesta verkar ta en paus i shoppingen och sitter långa stunder i fåtöljerna och kikar på folk som springer förbi. Annars är Coffee by George som det är på de flesta andra ställena i stan: rent och snyggt, och med några undantag, vänligt. Sötsaksutbudet är inte särskilt stort, men de stora bitarna är alltid bra, och te i kanna känns lyxigt och räcker till mer än en kopp.
Prisexempel: Kaffe med påtår 19 kr, te i kanna 20 kr, smörgåsar 20-39 kr.

JA! Personalen - ibland.
NEJ! Personalen - ibland.

Sundbergs konditori

Järntorget 83, tel. 10 67 35
Öppet: 7.30-21.30 alla dagar.
Med högt i tak, kristallkronor och fin, gammal serveringsdisk ger Sundbergs Konditori i Gamla stan först ett charmigt och avslappnat intryck. Men tittar man en gång till blir helhetsintrycket ett annat: stämningen förstörs av trista bord och stolar, som inte torkas av alltför ofta, och personal som inte orkar göra allt för kunderna.
   Utbudet av bröd är stort, men smörgåsarna blir ibland i tråkigaste laget, som fyllningen av basilika och mozarella som knappt smakar någonting. Bagelsvarianterna med mer varierade fyllningar som laxröra är däremot smakliga. Kaffebrödssortimentet är varierat och bra, med flera sorters bakverk i rejäla bitar.
   Vanligt kaffe betalar du i kassan och serverar dig själv. Andra kaffevarianter levereras till bordet. Båda är okej, men inte mer.
   För den som vill se flanörerna i Gamla stan finns det sommartid en liten uteservering. Prisexempel: Kaffe/te 18 kr inklusive påtår, cafe au lait 25 kr, smörgåsar 21-40 kr.

JA! Fin miljö.
NEJ! Personalen är för oengagerad.

Kafferepet

Klarabergsgatan 35.
Tel. 20 14 24.
Öppettider: vardagar 7.30-22, lördagar 8-22, söndagar 10-22.
  Välbesökt tvåvåningsfik med mitt-i-stan-läge och sevärd neonskylt. Serveringsdel på nedervåningen och varsin sida av trappan för rökare och icke-rökare där uppe, samt en utservering som är smockfull så fort solen visar sig. Fina speglar och lampor från förr, men trist inredning i övrigt med stålrörsstolar och kafébord för två. Brödutbudet är stort med mängder av bakverk i alla dess former, men en hel del är Delicato-bakat och priset blir en överraskning när du betalar. Färdigbredda smörgåsar, blaskig café au lait, men det vanliga kaffet är gott. Prisexempel: Kaffe och te med påtår 20 kronor, café au lait 24/33 kronor, smörgåsar 23-50 kronor.

JA! Gott om sittplatser för både cigarettfrälsta och andra.

NEJ! Tedrickare får nöja sig med påste.

Wienerkonditoriet

Wienerkonditoriet
Biblioteksgatan 6-8, tel. 611 21 16
Öppettider: mån-fre 7-24, lör 8-24, sön 10-24 under sommaren.

Ett stort utbud av kaffebröd i roliga och lite annorlunda varianter gör att man för en stund glömmer bort Wienerkonditoriets trista lokaler och istället njuter av folkvimlet på shoppingstråken utanför. Wienerkonditoriet, i korsningen mellan Biblioteksgatan och Mäster Samuelsgatan, ligger som ett andningshål för folk med trötta ben och förnuftigt nog utökar man sommartid kaféet med en utomhusservering också.
   Beställer gör du vid serveringsdisken, men sen får du själv balansera omkring med en bricka - antingen ut och nerför en liten trappa, eller upp för en trappa till övervåningen. Inomhusserveringen är rökfri från klockan 14.
   Kaffet är gott men smörgåsarna ligger färdigbredda, inplastade och är överlag torra och tråkiga, om än rejält tilltagna till skillnad från de små salladerna som också serveras. Priserna är överlag för höga.
   Prisexempel: Kaffe/te: 21 kr, påtår ingår, café au lait 25/30/35 kr, smörgåsar 18-62 kr. Serverar också lättare luncher som paj och sallad.

JA! Bra öppettider även på uteserveringen.
NEJ! Bra fik ska ha rena toaletter. Med papper.

CAFÉ T

Munkbrogatan 8. Tel. 20 64 18.
Öppettider: vardagar 6-22, lördagar 10-22, söndagar 11-22, och längre ändå om det är mycket folk kvar.
  Café T vid Gamla stans tunnelbaneuppgång har ett perfekt läge som mötesplats för just tunnelbaneresenärer, med stor uteplats med vattenvy för soliga dagar. Men för den som har gott om tid finns det roligare ställen: här är det biltrafik på ena sidan och tunnelbanespring på den andra, och sitter man på uteserveringen blir man rejält störd av både trafikbuller och avgaser. Inne är det lugnare, men cafeéts rymd gör ändå att det känns aningens otrivsamt.
  Här finns både matiga smörgåsar, sallader och bakverk, det mesta rejält tilltaget och ganska mättande. Utbudet av te är lysande, med allt från rökt lösviktste till kryddiga chaivarianter, som allesammans serveras i stora jumbokoppar. Personalen är trevlig, men väntan är rätt så lång både för varma smörgåsar och sallader.
Prisexempel: Kaffe/te 17 kr + 3 kr för påtår, café au lait 26 kr , chai 21 kr, smörgåsar 12-49 kr. Har också lättare luncher och fullständiga rättigheter.

JA! Bordsservering är alltid en hit.
NEJ! Rökare som blåser cigarettrök på sina bordsgrannar.


Piccolino
Kungsträdgården. Tel: 611 78 08. Öppettider: 11 - tills det inte finns fler gäster
Piccolino i Kungsträdgården är en tvåplus-servering med ett femplus-läge. Fiket har sitt läge att tacka för allt. Perfekt att träffas på, mitt i smeten, men också bra för den som bara vill sitta och titta på alla människor som flanerar förbi.
  Men eftersom det är enbart en uteservering är trivselfaktorn styrd av vädret, med gott om bord i både sol och skugga. Ett tips är dock att välja ett helt annat ställe när det regnar, för som café är det rätt tråkigt: utbudet av smörgåsar och fikabröd är standard och ganska trist. Toast, fyllda baguetter och morotskaka. Inget spännande alls.
  Och personalen är ganska förvirrad och inte alltid så intresserade av att ge den bästa servicen.

Prisexempel: Cafe au lait 24 kr, kaffe/te 18 +5 kr påtår, färskpressad apelsinjuice 25 kr, smörgåsar 26- 42 kr

JA! Läget. Det är helt perfekt.
NEJ! Servicen. Personalen kunde vara trevligare och mer serviceminded.

Anno 1647
Peder Myndes backe 5
t. 644 04 80
Öppet: mån-fre 08-18.30, helger 10-17.
Bröd och bullar känns hembakade på Anno, även om de inte är det - men en halv skinkskiva och en ynklig ostbit känns i snålaste laget på en ost- och skinksmörgås.
Likaså hade det varit trevligt att bli erbjuden någon av alla de tesorter som det skyltas med bakom serveringsdisken, istället för att bli hänvisad till de trista pås-varianterna vid självserveringen inne i kaféet.
Fiket är en kombinerad mat- och kafédel, med rökfri avdelning vid borden närmast utgången och röktillåtet lite längre in.
Prisexempel: kaffe/te 20 kronor, självservering) café au lait 25 kronor, smörgåsar 22-39 kronor.
JA! Snabb servering och gott kaffe.
NEJ! Påste när det borde finnas en riktig variant.


Café Ristretto
Odengatan 62
t. 30 80 50
Öppet: mån-fre 10-21, lör-sön 11-19
Inget ställe för den som har bråttom - när smörgåsarna äntligen serveras så är kaffet slut. Dåligt! Dessutom serveras flera av dryckerna i glas som det gått sprickor i – inte särskilt bra det heller. Serverar också glass.
Prisexempel: Kaffe/te 16 kronor, påtår 4, caffè latte 21/26 kronor, smörgåsar 20-45 kronor.
JA! Serverar nonfat-muffins med nyttigare innehåll som till exempel ginseng och guarana.
NEJ! Väntan. Alldeles på tok för lång.


Coffee Cup AB
Birger Jarlsgatan 9
Tel. 678 75 22
öppet: mån-fre 7.30-21, lör-sön 10.30-18
”Vi älskar kaffe” står det på arabiska på väggen hos Coffee Cup, och kaffet är gott, och finns i en mängd roliga sorter - men serveras alltid i frigolitmuggar. Bra för den som vill ta med – ställets grundidé – men trist för den som vill sitta en lite längre stund på den övre våningen. Stället är snyggt och luftigt, med genomtänkt design, men tyvärr städas det inte så ofta som man kunde önska - det är trist att själv behöva plocka rent på borden.
Prisexempel: Kaffe, caffe latte, stor 28 kronor, bagels 26-40 kronor. Dagens bagel med valfritt kaffe 47 kronor.
JA! Snyggt, ljust och luftigt. Och gott kaffe!
NEJ! Dåligt städat. Kladdiga muggar på kleggiga bord. Och även om frigolitmuggarna är specialdesignade, så kan det vara trevligt med porslin som alternativ.


Café T
Munkbrogatan 8. Tel. 20 64 18.
Öppettider: vardagar 6-22, lördagar 10-22, söndagar 11-22, och längre ändå om det är mycket folk kvar.
  Café T vid Gamla stans tunnelbaneuppgång har ett perfekt läge som mötesplats för just tunnelbaneresenärer, med stor uteplats med vattenvy för soliga dagar. Men för den som har gott om tid finns det roligare ställen: här är det biltrafik på ena sidan och tunnelbanespring på den andra, och sitter man på uteserveringen blir man rejält störd av både trafikbuller och avgaser. Inne är det lugnare, men cafeéts rymd gör ändå att det känns aningens otrivsamt.
  Här finns både matiga smörgåsar, sallader och bakverk, det mesta rejält tilltaget och ganska mättande. Utbudet av te är lysande, med allt från rökt lösviktste till kryddiga chaivarianter, som allesammans serveras i stora jumbokoppar. Personalen är trevlig, men väntan är rätt så lång både för varma smörgåsar och sallader.
Prisexempel: Kaffe/te 17 kr + 3 kr för påtår, café au lait 26 kr , chai 21 kr, smörgåsar 12-49 kr. Har också lättare luncher och fullständiga rättigheter.
JA! Bordsservering är alltid en hit.
NEJ! Rökare som blåser cigarettrök på sina bordsgrannar.

Till början av sidan


SCHWEIZERKONDITORIET
Västerlånggatan 9. Tel: 411 51 77. Öppettider: vardagar 7-18, lör-sön 10-18.
Med ett bra läge och trevlig utsikt över flanörerna i Gamla stan borde man anstränga sig lite mer på Schweizerkonditoriet. Nu blir effekten precis tvärtom - ett halvtrist fik som får gäster i alla fall.
  Lokalen är enkel, men det blir trångt när det är folkligt eftersom man har gjort sitt bästa för att pressa in så många bord och stolar som möjligt. Priserna är i överkant och personalen är mer snabb än trevlig och ser till att alla vet om när de stänger, för då ska kaféet vara tomt.
  Teet består av påsvarianter med liten valfrihet, smörgåsarna är färdigbredda med den obligatoriska plasten runt om och är okej men inte mer, och utbudet är ganska fantasilöst också när det gäller bakverk. Kaffet har stått på för länge, och man serverar inte några andra kaffevarianter. Barnfamiljer göre sig icke besvär, för barnstolar saknas, och personalen verkar ointresserad av att finna några fungerade lösningar.
  Priser: Kaffe 18 kronor, påtår 3 kronor, cafè au lait 25 kronor, smörgåsar 15-45 kronor.
JA! Snabb och effektiv servering.

NEJ! Bullriga fläktar hjälper inte upp stämningen. Dåligt prismärkt.


CAFÉ MUTTERN Klarabergsvägen 31. Tel. 791 40 43 Öppettider: alla dagar 8-21.30
  Kanske är det namnet Muttern som har smittat av sig på kafépersonalens beteende, för snurrigare ställe får man leta efter. Här råder total förvirring när man försöker beställa, alla frågar om man har fått hjälp, men ingen tar sig tid att hjälpa. Först efter det femte ”och så en citronpaj, tack”, lyckas personalen få beställningen komplett. Och då är det faktiskt inte något större fel på sötsakerna, både paj och chokladbollar smakar som det ska. Men café au laiten är smaklös och blek och smörgåsarna torra och fantasilösa, dessutom med en tonfiskröra som snabbt rinner av smörgåsen och ner på händerna. Opraktiskt, eftersom det verkar vara omöjligt att få bestick, och man måste fråga för att få en servett. Läget är däremot bra om man står ut med trafikbuller, uteserveringen ligger praktiskt taget ute i Klarabergsgatan. Men mer centralt än så här är det svårt att landa för en fika i centrum och folklivet är livligt och glatt och verkar hellre sitta ute än inne med utsikt över Sergels torg. Nä, Mutterns personal borde sluta muttra och i stället satsa lite energi på sina kunder och sin servering.

  Prisexempel: Kaffe i stora muggar med påtår 20 kronor, te, bryggt eller i påsar, med påtår 20 kronor, café au lait 28 kronor, smörgåsar 10-35 kronor, citronpaj 25 kronor, chokladboll 18 kronor. Har även lättare maträtter, som lasagne, sallad och paj.
JA! Har bra morgonerbjudande fram till klockan tio, då både dryck, smörgåsar och flera bakverk kostar 10 kr.
NEJ! Personal som inte lyssnar.

Café Giffi
Hornsgatan 65 Tel. 669 77 88
Öppettider: mån-fre 06-21, lördag 07-21, söndag 08-21
  Cafe Giffi på Hornsgatan gör ingen särskilt glad. Det är gott om besökare även sent om kvällen, och de flesta är kvartersbor som kommer in för en kopp kaffe och går igen ganska snart. Inredningen är trist och ganska sliten och skulle framförallt må bra av en rejäl omgång med svabben. Personalen är visserligen både trevlig och hjälpsam, men det är trist när både räkor och majonnäs är ”slut”, trots att erbjudandet om det sitter kvar på väggen. Kaffet är okej, men de varma smörgåsarna är onödigt flottiga, stabbiga och smaklösa, även om salladen till piggar upp det hela lite grann.
   Utbudet av kaffebröd är betydligt bättre, med rejält tilltagna bakverk och stor variation. Prisexempel: Kaffe 12 kr + 3 för påtår, te 12 kr, nytt varmt vatten ingår, café au lait 15/20 kr, smörgåsar 9-45 kronor.

JA! Väl uppdaterade på lånetidningar och ofta prisvärda erbjudanden, som kaffe med smörgås för 18 kronor.
NEJ! Man ska inte behöva hålla för näsan när man besöker ett cafés toalett.

Kaffe P Coffeehouse
Bergsunds strand 38
t. 658 58 78
Öppet: mån-tors, 10-22, fre-lör 10-20
Snyggt tvåvåningsfik med panoramafönster - tyvärr händer det inte så mycket på gatan utanför. Fåtöljer på övervåningen där rökning är tillåten, på den nedre våningen är det rökfritt och träbänkar som ger bastukänsla vid en långsittning. Stort utbud av kaffebröd och smörgåsar, bland annat av den egenbakade, nyttiga p-limpan och gott om kaffesorter att välja bland. Förvirrad personal som mest ser hjälplös ut när man försöker beställa.
Prisexempel: Kaffe/te 15 kronor, caffè latte 24 kronor, smörgåsar 25-50 kronor.
JA! Eget porslin med Kaffe P-tryck. Snyggt!
NEJ! Personalen. Visserligen trevlig, men det är en fördel om personalen vet vad som ska vara på smörgåsen utan att man själv måste tala om det.

Till början av sidan