Independence Day

Amerikansk thriller av Roland Emmerich, med Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum m fl.


Världsrymden anfaller!
  Det är temat för årets största biosucci i USA och det är inte svårt att förstå framgången. Få science fiction-filmer har, åtminstone inledningsvis, så skickligt spelat på folks rädsla för det obegripliga.
  Det börjar med störningar i jordens kommunikationssystem. Något närmar sig vår planet. Detta "något" visar sig vara gigantiska rymdskepp som snart kastar sin skugga över de 30 största städerna i världen. Sedan kommer attacken. Hård och skoningslös. Städerna flyger i luften. Miljoner människor dör. Paniken sprider sig. För fienden verkar vara oslagbar. Inte ens kärnvapen biter på dem...
  Upptakten är alltså bra. Spänningen stegras skickligt. Vi får lära känna några av människorna som står i tur att drabbas. De må visserligen vara klichier, men det fungerar. Bill Pullman, Will Smith och Jeff Goldblum är alla bra som president, stridspilot respektive klipsk datanörd. Omkring dem finns bl a Randy Quaid, Margaret Colin och Vivica Fox i minnesvärda biroller.
  Alltihop är som ett gammaldags matiniäventyr, fast gjort med 1990-talets hela arsenal av specialeffekter.
  Mot slutet förändras filmen. Blir som en korsning av "Stjärnornas krig", "Top Gun", traditionell hjältesaga och reklamfilm för världens enda sanna demokrati.
  Det patriotiska flaggviftandet för USA som räddaren i nöden, på landets nationaldag till på köpet, känns onödigt och gör nästan att ett plustecken ryker.
  Hjältesagan är lättare att köpa, inte minst för att alltihop är gjort med glimten i ögat, särskilt jämfört med årets andra storslagna actionfilmer från Hollywood ("Mission: Impossible", "Twister", "Eraser").
  En undran, dock. När filmmakarna lagt ned så mycket tid, energi och pengar på effekter, hur kunde de glömma det faktum att Jeff Goldblums datanörd är aspackad ena stunden, för att sedan plötsligt vara spik nykter i de följande scenerna?
  
1996-10-04