Youth in revolt

Regi Miguel Arteta, med Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Steve Buscemi.


Det börjar med en onanerande yngling och ”Youth in revolt” är på många sätt en väldigt typisk amerikansk ungdomsfilm. Men den har en lite egen skruvad ton, och ett tag skapar det en mer intressant film. Så småningom går det för långt och överstyr och då blir allt sämre. Bygger på den första av fyra böcker av absurdistiske författaren C D Payne.
  Huvudpersonen Nick är en tonåring i Portland, Oregon, som vill bli av med oskulden. Hans mamma har högljutt sex med sin nye sluskige pojkvän (Zach Galfianakis från ”Baksmällan”) och hans pappa lever med en ung sexuellt passionerad kvinna.
  På en sunkig semesterort träffar Nick en jämnårig flicka som är allt han drömmer om. Hon har strängt kristna föräldrar men en frigjord syn på sex och de delar ett intresse för film och fransk kultur.
  Mesige Nick skaffar sig ett andra jag, en tuffare fransman, som får honom att göra vågade saker. Det leder till insatser från polis och brandkår.
  Han gör vad som helst för att vara nära kvinnan han älskar. Till sist blir det så skruvat att det mest är synd om alla inblandade.
Jens Peterson
2010-05-28