Brustna omfamningar

Regi Pedro Almodóvar, med Penélope Cruz, Lluís Homar, Blanca Portillo.


Alla filmer måste göras klara, även om det sker i blindo. Det är slutsatsen i Pedro Almodóvars nya lekfullhet som blandar sex och passion med spänning samtidigt som den hyllar filmkonsten och spanjorens förebilder.
  Det är en temperamentsfull skröna med intrig som en tv-såpa, men Almodóvar framför den med en filmisk glädje och lätthet som är mycket upppiggande.
  Berättaren är en blind författare som var filmregissör när han fortfarande kunde se. Filmen hoppar mellan Madrid 2008 och hans sista filminspelning 1994. Penélope Cruz spelar en sekreterare med skådespelardrömmar som uppfyllt sin rike chefs sexdrömmar om henne som tack för att han hjälpte hennes dödssjuke gamle far.
  Jo, Almodóvar har alltid varit förtjust i melodramer.
  När regissören får se henne blir han också förälskad och sedan är det mångas liv som och känslor som förändras. Vi får också se bitar ur filmen i filmen. Här finns en videodokumentär och en kvinna som kan läsa på läppar.
  Inte lika gripande som Almodovars bästa, men mycket underhållande. En sevärd kärleksförklaring med minnesvärda bilder från Madrid och Lanzarote.
Jens Peterson
2009-08-14