Scener ur ett kändisskap

Regi Christopher Panov och Christian Eklöw, med Linus Wahlgren, Görhan Hellström, Jonas Malmsjö, Örjan Ramberg, Ola Forssmed.


Regissörsduon Panov/Eklöw är inte Lars Norén direkt, de borrar inte så djupt i det mänskliga psyket. Men succéfilmen ”Hundtricket – the movie” (2002) var en väl fungerande blandning av romantisk komedi och drift med nutidens dokusåpor och kändisfixering. Nu tar de det sistnämnda ämnet ett steg till på ett trivsamt lättsamt sätt. Deras polare Linus Wahlgren spelar sig själv i en låtsasdokumentär om fin- och fulkultur och hans eget lite tvivelaktiga kändisskap.
  Syster Pernilla, mamma Christina Schollin och andra figurerar i utkanten av denna historia om hur han försöker bli en seriös skådis på Dramaten.
  Lite småsegt i början. Intrigen om kulturreportern som motvilligt ska göra porträtt av Wahlgren är sådär. Kvinnorna är mest dekorativ bakgrund. Men när man väl hamnar på Dramaten … då blir det träffsäkert, rätt elakt och väldigt roligt om livet bakom kulisserna på landets mest skandalomsusade teater. Kul att Jonas Malmsjö och Örjan Ramberg gått med på att göra så infernaliskt elaka nidporträtt av sig själva.
  Om filmen ändrar folks syn på Linus Wahlgren är väl mer tveksamt. En partyscen med honom och Jonas Karlsson (som sig själv) visar tydligt varför en av dem är en av sin generations bästa skådespelare och den andra är…Linus Wahlgren.
Jan-Olov Andersson
2009-07-16