Whatever works

Regi Woody Allen, med Larry David, Evan Rachel Wood m fl.


De som har lust, kan lätt dissa Woody Allens senaste. Woody har inte ens orkat skriva ett nytt manus, utan bara fräschat upp en 30 år gammal historia. Han berättar för femtioelfte gången om en intellektuell äldre judisk man (Larry David) i New York vars smarthet gör att en ung, vrålsnygg korkad blondin (Evan Rachel Wood) inte kan motstå honom.
  Filmens hjälte är cynisk, ser ned på andra människor, är rent ut att sagt ett riktigt praktarsle. Larry David är bara som en ännu mer elak kopia av sig själv i tv-serien ”Simma lugnt, Larry!”. Och då har vi inte ens nämnt hur svårt det är att tänka bort snuskgubben Woodys privatliv … Vilka argument som helst funkar. Whatever works.
  För oss som har tagit Woody Allen till våra hjärtan är det förstås tvärtom. Hans gamla manus är en så smart, fräck och träffsäker skildring av den cynism som rått i samhället i åratal, att historien är tidlös. Få kan variera samma historia som Woody och här finns vassare repliker än i ett helt år av svensk filmproduktion. Larry David är perfekt i ”Woody Allen-rollen”, Evan Rachel Wood en blivande storstjärna, Patricia Clarkson och Ed Begley, Jr glänser som hennes skilda och förvirrade föräldrar. Whatever works i denna underbart roliga och cyniska komedi.
Jan-Olov Andersson
2009-07-09