20 år man vill se mer av

Den första dagen på resten av ditt liv


Över en miljon fransmän såg den här familjekrönikan på bio och det är en film som långsamt liksom kryper in under skinnet på en. Historien utspelas från 1988 till nutid. Från att taxichaffisen Robert Duval (ja, det skämtas om att han nästan heter som Hollywood-skådisen) och hans fru har tre barn hemma, till att barnen växer upp och skaffar egna liv. Någon gifter sig. Någon skaffar sig vettig utbildning och gör en klassresa. Alla har kärleksbekymmer. Barnen är från och till osams med föräldrarna. Och så finns där en far/farfar som ingen vill eller vågar bli ovän med.
  Regissören Rémi Bezanšon använder musik väldigt effektivt för att fånga tidsandan, blandar filmstilar lite hur som helst, är inte rädd för att gå från smärtsamma stunder till helt galen komik.
  Knappt tjugo år i en familjs liv och när filmen är slut saknar man allihop omedelbart. Filmen hade gärna bara fått fortsätta. Det säger lite om det klockrena valet av de (för oss svenskar) okända skådespelarna. Och mycket om hur effektivt historien berättas. En av sommarens pärlor på bio!
Jan-Olov Andersson
2009-06-26