Sunshine cleaning
Regi Christine Jeffs, med Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin.
  En liten komedi med solsken i titeln om liv med mycket moln och mörker. Av samma prodicenter som gjorde ”Little miss Sunshine”. Startpunkten är åter New Mexico, men här stannar det mest i de mer skuggiga kvarteren i Albuquerque.
  Rose (Amy Adams) är städerska som kämpar för att försörja sin 7-årige son. Hennes syster Norah lever ett struligt liv och bor hemma hos deras excentriske pappa (Alan Arkin) som har en massa affärsideer. De flesta slutar på minus.
  Rose har en gift älskare som är polis. Han tipsar henne om att de som städar upp på brottsplatser får bra betalt. Hon startar ett sådant företag med hjälp av den inte alltid pålitliga systern. Det blir många obehagliga möten med blod och andra kroppsvätskor, och det tar ett tag innan de lär sig vad man får och inte får göra i den branschen.
  Efter ett självmord tar en av systrarna en förbjuden kontakt med en anhörig.
  Mycket vardagsliv. Förödmjukelser på jobbet, svårt med barnpassning, dåligt samvete, komplex inför gamla skolkamrater som lever trygga och välbärgade liv.
  Men berättat med ett leende. ”Sunshine cleaning” genomsyras av en käck Sudda sudda bort din sura min-stämning. Då och då går det ganska bra i livet, men ofta hamnar Rose i problem efter problem. Mest på grund av andra. Men Rose kämpar på. En envis optimist, trots allt.
  Hon spelas av den begåvade Amy Adams som i en rad skiftande roller visat vilken intressant och mångsidig skådespelare hon är. Som den barnsliga gravida kvinnan i ”Junebug”, den storögda sagoprinsessan i ”Förtrollad”, den diviga stjärnan i ”Miss Pettigrew lives for a day” och den naivt goda nunnan i ”Tvivel”. Hon var med i några avsnitt av amerikanska ”The Office” och spelade mot Leonardo DiCaprio i ”Catch me if you can”.
  Amy Adams har redan blivit Oscarnominerad två gånger.
  Även brittiska Emily Blunt som spelar systern är mycket bra och förutom pålitilige Alan Arkin finns Steve Zahn, Mary Lynn Rajskub (”24”) och Clifton Collins jr i rollistan.
  Vardagligt och tillkämpat hoppfullt.
Jens Peterson
2009-04-10