Gran Torino

Amerikanskt drama av Clint Eastwood, med Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her m fl.


Sista filmen med Clint Eastwood framför kameran.
  Hans rollfigur Walt Kowalski bor i ett förfallet villaområde i Detroits utkanter. Är nybliven änkling. Stred tappert för USA i Koreakriget och har fortfarande sitt M1-gevär rengjort och skjutklart. Putsar regelbundet på sin stolthet, sportbilen Gran Torino, årgång 1972, som han själv var med att montera ihop på löpande bandet i Detroits bilfabriker.
  Kowalski är nöjd om han får umgås med hunden, dricka öl på verandan, klippa gräsmattan. Ett försök att stjäla hans Gran Torino vänder totalt upp och ned på hans liv …
  Kowalski har åtskilliga gemensamma drag med tidigare mytomspunna ”Clintan”-roller. Han väser fram snärtiga repliker. Drivs av ett ibland tvivelaktigt rättspatos. Han är dessutom en rasist av sällan skådat slag, vilket främst drabbar de Hmong-invandrare från Sydostasien som bor i huset bredvid. Han kallar dem helt öppet för ”gulingar”.
  Diverse omständigheter –  och ju mindre man vet om intrigen, desto bättre blir filmen – tvingar Kowalski in i en ond våldsspiral och en vänskap med grannarna.
  Det är verkligen en stark och stundtals omskakande historia. Regissören Clint Eastwood berättar stramt och effektivt, fram till det oväntade slutet. Skådespelaren Clint Eastwood drar dock ned betyget. Hans gestaltning innehåller alldeles för mycket överspel. Att en människa morrar när han blir arg, är väl ändå att ta i …
Jan-Olov Andersson
2009-03-19