Lars and the real girl

Regi Craig Gillespie, med bl a Ryan Gosling, Emily Mortimer och Paul Schneider.


Han heter Lars Lindström och är en social katastrof. Tål inte beröring. Ryan Gosling spelar en udda blyg man i denna hjärtevärmande komedi om godhet. Hans storebror (Paul Schneider) med fru Karin (Emily Mortimer) försöker få honom att öppna sig. En jobbarkompis tipsar om en sexdocka i naturlig storlek, och Lars beställer en sådan.
  Men ensamme Lars har andra behov än sex och Bianca, som han döper dockan till, presenteras som hans nya bekant från Brasilien. Välspelat och rörande om människor som ställer upp för varandra.
  Utspelas i ett vintrigt USA, i de bygder där många skandinaver bosatte sig.
  Patricia Clarkson är mycket bra som läkaren Dagmar, som har en del erfarenheter av att hjälpa patienterna även psykiskt. Det krävs uppenbarligen i de trakterna.
  Det är en kärleksfull komedi, och det är uppiggande att man inte vet vart den ska ta vägen. Huvudpersonen är tragisk, men sättet han bemöts på är mycket hoppingivande.
  Det har tagit lång tid för filmen, som var Oscarsnominerad för bästa manus förra året, att nå svenska biografer. Ryan Gosling har vi tidigare sett spela väldigt annorlunda män i filmer som ”Iskallt mord”, ”Half Nelson” (som han Oscarsnominerades för) och ”Bristande bevis”. Men den här sjukligt blyge mannen med sår från barndomen är det bästa Gosling gjort.
  Den sortens film som får åskådaren att må bättre.
Jens Peterson
2009-01-22