Arkiv X
Sex år efter seriens nionde och avslutande säsong, och tio år efter att den första långfilmen – ”Fight the future” – gick upp på biograferna.
  Lågmäld kemi
  Och den stora frågan är förstås: Var det värt väntan?
  Svaret är nja.
  För medan Chris Carter har lyckats behålla mycket av seriens mörka, oroväckande atmosfär, och medan den lågmälda kemin mellan huvudpersonerna Fox Mulder (Duchovny) och Dana Scully (Anderson) fortfarande är mer kittlande än den mest explicita av sexscener, så är själva handlingen en ganska seg historia.
  Scully på sidospår
  När filmen tar sin början arbetar Scully som läkare på ett katolskt sjukhus, och Mulder, som har vildvuxet skägg på klassiskt eremitmanér, lever gömd undan rättvisan (eftersom han blev dömd till döden i slutet av serien).
  Han välkomnas dock in i värmen igen när FBI behöver hans hjälp med att bringa klarhet i vad en eventuellt clairvoyant gammal präst, som är dömd för pedofili, vet om en försvunnen kollega. Mulder är snart insyltad i ett bisarrt fall med bortrövade kvinnor, skällande hundar, onda ryssar och avhuggna kroppsdelar. Scully däremot, är fortfarande skeptisk – och envisas med att ägna större delen av filmen åt ett sidospår som hade känts mer passande i ett avsnitt av ”House” eller ”Grey’s anatomy”.
  Inte i högform
  ”Arkiv X: I want to believe”, som är betydligt mer thriller än science fiction, är ett välspelat återtåg till högform för Duchovny och Anderson.
  Men är det ”Arkiv X” i högform?
  Jag är, precis som Scully, skeptisk.
Karolina Fjellborg
2008-07-31