Sharkwater

Amerikansk dokumentär av och med Rob Stewart.


Fler människor dör av läskautomater varje år än av hajar. Ändå är det många som är mer rädda för hajar. Tydligen. Inte Rob Stewart som älskat hajar sedan han var barn och i det här engagerade debattinlägget förklarar varför vi borde kämpa för att rädda de utrotningshotade hajarna.
  Inte bara för att det nu enligt filmen dödas 10 000 hajar i timmen runt jorden. Hajarna som rodvdjur är en viktig del i havets ekologiska balans och det gör att på sikt hotas människans existens. De flesta hajar slaktas för att alltför många vidskepliga människor tror att man blir friskare av att koka soppa på hajfenor. Fast fenorna i själva verket är helt smaklösa och dessutom fulla av miljögifter.
  Regissören Rob Stewart tar stor plats framför kameran, inte minst när hans intresse övergår i militanta åtgärder för att stoppa tjuvfiske i Stilla havet.
  Bitvis vackra undervattensbilder. Engagerande och ännu en film som deprimerande trovärdigt visar hur människan bit för bit förstör möjligheten till liv på vår planet.
Jens Peterson
2008-05-30