Lust, caution

Spioneri, sex och farligt spel


En ovanligt naken film.
  Ovanligt tydlig erotik för en spelfilm, så intim och hudnära att det finns folk som går ut från bion och undrar om huvudpersonerna hade sex på riktigt. Lusten och passionen exploderar mot slutet av filmen, som har en väldigt lång och långsam start. Men för den tålmodige är den psykologiska urladdningen fängslande. Ang Lee har tidigare gjort flera filmer om människor som vill bryta mot de sociala reglerna omkring sig: Från ”Bröllopsfesten”, ”Mat, dryck, man, kvinna”, ”Förnuft och känsla” och ”Ice storm” till ”Hulk” och ”Brokeback mountain”.
  Nya filmen öppnar i Shanghai 1942, med några kvinnor som spelar mah-jong. Värdinna är fru Yee (Joan Chen), hustru till en hård chef för hemliga polisen (Tony Leung) som också kommer förbi. Vi förstår att det finns något mellan honom och en av de andra kvinnorna, Wong Chia Chi (Tang Wei).
  1938 möter vi henne i Hongkong där hon är med i en radikal teatergrupp. De bestämmer sig för att döda spionchefen som de ser som förrädare för samarbete med japanerna. Hennes uppdrag: Bli hans älskarinna och hitta ett tillfälle att döda honom. Påminner om Ingrid Bergman i Hitchcocks ”Notorious! (Kvinna – spion)”.
  Sakta får vi se hur deras relation intensifieras när de inleder ett andra förhållande i Shanghai.
  Motvilligt blir hon stundtals attraherad, lusten tar över försiktigheten. Förnuft mot känsla. Polischefen, vars grymhet och tortyr är omtalad men inte visad, tappar också kontrollen i aggressiva sexmöten som ibland liknar brutala övergrepp.
  Historien hoppar fram och tillbaka i tid och rum, och mot slutet ställs allt på sin spets.
  Spioneri och sex. Två heta teman skildrade med kyla.
  Jens Peterson
Jens Peterson
2008-01-31