Förtrollad

Amerikansk romantisk musikalkomedi av Kevin Lima med bla Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden och Susan Sarandon.


Giselle är en typisk Disneyprinsessa med drag av både Snövit, Törnrosa och Askungen. Hon lever i ett förtrollat sagorike, kan tala med djuren i skogen, brister gärna ut i sång och drömmer om kärleken.
  Grejen är bara att när hon väl hittar den i prins Edward så blir hans elaka styvmor – drottning Narissa – så rädd för att förlora tronen att hon skickar Giselle till en plats där det inte finns några ”lyckliga i alla sina dagar”.
  Närmare bestämt till den hårda verkligheten i dagens New York, där Giselle inte längre är en tecknad prinsessa, utan bara en väldigt förvirrad kvinna (Amy Adams<$>) i en maränginspirerad brudklänning.
  En trött skilsmässoadvokat (Patrick Dempsey<$>) och hans dotter tar den naiva och sjukt positiva Giselle under sina vingar, samtidigt som både Edward (James Marsden<$>), drottningens lömske lakej och den talande jordekorren Pip – som alla har följt efter Giselle till New York – arbetar efter sina egna agendor.
  Till slut ger sig till och med drottningen själv (Susan Sarandon<$>) in i matchen.
  ”Förtrollad” är en förgänglig men charmig flugviktare om kärlek, som vinner på en älskvärd hjältinna, komiska biroller (Marsden är obetalbar som självupptagen prins) och en väl avvägd mix av modern humor och klassiskt tecknat smör.
  Ett uppåttjack för hela familjen.
Karolina Fjellborg
2007-12-21