The Walker

Amerikanskt drama av Paul Schrader, med Woody Harrelson, Lauren Bacall, Kristin Scott Thomas m fl.


Paul Schrader har specialiserat sig på att skildra manliga ensamvargar. Från psykiskt störda taxichaffisen Travis Bickle i ”Taxi driver” (där Schrader skrev manus) till allt från knarklangaren i ”Light sleeper” och gigolon i ”American gigolo” (två filmer Schrader både skrev och regisserade).
  Carter Page III (Woody Harrelson) är homosexuell och kommer från en rik och väl ansedd politisk familj i Washington, statusen härrör från att pappan spelade en viktig roll i Watergate-förhören. Den nu medelålders sonen umgås som en slags sällskapsherre till kvinnor i stadens politiska, ekonomiska och kulturella överklass. Går med dem på operan, spelar kort och dricker drinkar med dem, allt medan deras män ägnar sig åt viktigare saker. Carter Page III är en ”walker”. Termen lär första gången ha använts om en man som på sin tid ackompanjerade Nancy Reagan till diverse tillställningar medan maken Ronald styrde USA.
  Carter Page III:s vänskap med en av dessa kvinnor, Lynn (Kristin Scott Thomas), gift med en senator, får förödande konsekvenser när hennes älskare hittas mördad och han blir indragen i mordhärvan. Sex, pengar, politik… vad ligger bakom?
  Som thriller är filmen kanske inte så förfärligt spännande. ”The Walker” handlar mer om att få en inblick i en annorlunda värld och njuta av bra skådespeleri, där Harrelson nog har lånat en hel del fjolliga gester från Truman Capote, både den verklige och så som han nyligen har gestaltats i två filmer.
Jan-Olov Andersson
2007-12-14