Heartbreak kid

Amerikansk komedi av Peter och Bobby Farrelly, med Ben Stiller, Michelle Monaghan, Malin Åkerman m fl.


Har kallats för lite tokig för att jag såg ”Den där Mary” (1998) tre gånger – den första månaden filmen gick på bio! Men bröderna Farrellys bra komedier har det där extra – galenskapen, repliker där allt dras till sin spets – som gör att de tåls att skratta åt, gång på gång. Oftast klappar också ett stort hjärta för huvudpersonerna, hur knäppa de än är.
  ”Heartbreak kid” är en nyinspelning av ”Hjärtekrossaren” (1972) med Charles Grodin, Cybill Shepherd och Jeannie Berlin. Föga känd i Sverige, jag har sett den, men minns inget av den.
  Humorn i nyinspelningen är så vulgär att det blev för mycket för många i USA, både kritiker och publik. Kan också bero på att huvudpersonen Eddie (Ben Stiller) är en genuin skitstövel, utan några försonande drag. Han driver en sportaffär i San Francisco. Hans frispråkiga pappa (Jerry Stiller) vill ständigt ”prata fitta” och är oroad över att sonen inte tar för sig tillräckligt på brudmarknaden. Så stöter Eddie av en slump ihop med blonda bombnedslaget Lila (Malin Åkerman). Snart är de gifta och på bröllopsresa i Mexiko. Det är bara en sak… Lila är för mycket av allting. För kåt, för högljudd, för irriterande. När hon blir för solbränd och måste stanna inomhus, börjar Eddie flirta med en annan hotellgäst (Michelle Monaghan). Snart tar en springa-i-dörrarna-fars fart, fast med bröderna Farrellys typiska signum.
  Skämten och de roliga situationerna närmast haglar. Det är nästan lika roligt som ”Den där Mary”. Och svenska Malin Åkerman, känd från tv-serien ”The Comeback”, får ett sensationellt genombrott i en utlämnande roll som kräver både mod och total komisk tajming.
Jan-Olov Andersson
2007-11-09