A mighty heart

Amerikanskt DOKUDRAMA av Michael Winterbottom, med Angelina


Michael Winterbottom är en av världens mest intressanta filmskapare, garanterat en av de mest kameleontartade – och mest effektiva. Bara sedan 2002 har han gjort en riktigt bra musikfilm (”24 hour party people”), en av de mest hysteriskt roliga filmer jag sett på länge (”Tristram Shandy”), en ganska arty/intressant sak med explicit sex (”9 songs”), en science fiction-historia (”Code 46”) och tre spelfilmer inspirerade av verkliga händelser: ”In this world”, ”Road to Guantanamo” och nu ”A Mighty heart”.
  I den senare iscensätter han Mariane Pearls bok om hur hennes man, Wall Street Journal-journalisten Danny Pearl, blev kidnappad och mördad av terrorister för fem år sedan när hon väntade deras barn. Videoklippet där han halshöggs cirkulerade på nätet, de flesta vet hur historien slutade.
  Men ingen vet hur det var att vara Mariane Pearl de där fem veckorna mellan kidnappningen och när hon fick beskedet om hans död. Winterbottom och Angelina Jolie ger dig en aning om hur det var. Man slungas in i ett skräckscenario där allt är kaos, polisutredningar, en trädgård full av journalister, tv-intervjuer, spekulationer i varje nyhetssändning, frustration och sökande_–_samtidigt som livet trots allt går vidare med små saker som mat, sömn, vänner, väntan vid telefonen.
  Stilen är dokumentär, blir aldrig in your face-sentimental, aldrig för mycket. Det är lågmält och tillbakahållet och just därför fullständigt fruktansvärt att se. Men det är väldigt, väldigt bra. Jolie är lysande i huvudrollen, och inbilla dig inte att det bara är kruspermanenten eller den franskklingande dialekten som gör det. Se!
Emma Gray Munthe
2007-10-26