Den man älskar

Svenskt drama av Åke Sandgren, med Sofia Ledarp, Rolf Lassgård, Jonas Karlsson m fl.


Det här är en bra historia. Välspelad. Gripande. Väcker frågor.
  Men den kunde berättats annorlunda.
  Det har blivit populärt med filmer som inleds med en laddad scen, och sedan hoppar handlingen tillbaka och vi får veta vad som ledde fram till detta ögonblick.
  ”Den man älskar” börjar så. Det som visas i inledningen gör att åskådaren sitter och gissar vad det betyder, istället för att dras med i berättelsen. Man vet, eller tror att man vet, hur det ska sluta. I en del fall kan det vara en givande lurighet, men i det här fallet känns det bara som en distraktion.
  Utan den första scenen hade filmen blivit bättre.
  Sofia Ledarp spelar huvudrollen Lena, som lever lycklig med fiskhandlaren Åke (Rolf Lassgård). Vi får veta att hon blev misshandlad av sin förre kille Hannes (Jonas Karlson). Han ska nu släppas ut efter att ha blivit botad, men har besöksförbud. Hannes går i gruppterapi med andra som slagit kvinnor.
  En dag ser Lena sin förre man på gatan och blir rädd. Tänker han söka upp henne? Det utvecklas till ett intressant drama där det inte är lätt att förstå, eller förutse, hur de tre ska reagera. ”Den man älskar” funderar kring kärlek och passion, kring våld och vill visa hur det kan vara svårt att se vem som ska göra vad. Bitvis spännande, i grunden oförutsägbart.
  Om de nu inte haft den där inledningen.
Jens Peterson
2007-09-28