Underbar och älskad av alla

Svensk komedi av Hannes Holm, med Martina Haag, Nikolaj Coster-Waldau, Ellen Mattsson m fl.


Stackars Bella. Hon vill vara skådespelerare, men får inga jobb. Hon är för dålig, cirka 40 år gammal och arbetslös. För att bygga ut sin tunna meritlista låtsas hon vara akrobat också. En dag ringer telefonen. Bella får chansen på Dramaten. I Shakespeares ”Trettondagsafton” behövs en akrobat.
  Hon träffar en berömd dansk skådespelare och blir förälskad. Ett tag ser det ut att gå bra för Bella.
  Martina Haag har skrivit en rolig historia och fungerar som den inte alltför duktiga huvudpersonen. Måns Herngren-Hannes Holm sätter sina fingeravtryck som filmmakare. Fina stockholmsbilder, kul i kändisvärlden, drömscener. Reine Brynolfsson, Mikael Persbrandt med flera bjuder på sig själva.
  Visst är det en lättviktig historia, och det är svårt att tro på Dramaten-intrigen, ens med den mest välvilliga fantasi. Reine Brynolfsson i den lilla rollen som ynglingen Sebastian i ”Trettondagsafton”? Och varför skulle en dansk känd stjärna få ett ”genombrott” genom att spela två pjäser på Dramaten, på en rätt hackig svenska.
  Nej, han är förstås med för att producenterna då kan söka fler bidrag för att producera filmen.
  Liksom intrigen lägger till en helt omotiverad resa till Wien så att det finns Euro-bidrag och österriska pengar till produktionen.
  Annars går det mesta lätt och lekfullt. Men det känns märkligt att det är Ingmar Bergman som ska regissera Bella och nämns gång på gång. Den nyligen avlidne blir en viktig biroll i den här komedin.
Jens Peterson
2007-08-24