Kiss kiss bang bang

Amerikansk ACTIONKOMEDI av Shane Black, med bl a Robert Downey jr, Val Kilmer, Michelle Monaghan och Corbin Bernsen.


Med ”Dödligt vapen” skrev Shane Black nya regler för actionkomedin.
  Här eldar han upp alla regelböcker och gör ett mycket underhållande fyrverkeri av brasan. ”Kiss kiss bang bang” lyckas både vara en kul actionfilm och driva med hela genren.
  Precis som ”Pulp fiction” är den förtjust i skräplitteratur och klyschor och lyfter glatt fram dem för att hitta på något nytt.
  Som att ha en berättarröst som påpekar allt töntigt.
  Som att låta filmen spola tillbaka.
  Som att döpa filmen efter de vanligaste knepen för att fånga tittare: Kyssar och vapen.
  Robert Downey jr är berättaren Harry. En småtjuv i New York som flyr från ett misslyckat inbrott och jagad av polisen råkar rusa in på en audition. Filmarna som söker en färgstark figur blir imponerade av hans trovärdighet.
  Strax är han i Hollywood där han får råd om hur man spelar detektiv av Gay Perry (Val Kilmer), en privatdeckare med ett outtömligt förråd av syrliga repliker. Snart är de inblandade i ett riktigt fall med en död kvinna och skurkar som försöker sätta dit dem. Samtidigt som Harry lurat i en vacker kvinna att han verkligen är deckare på riktigt, och lovat hjälpa henne med ett bekymmer.
  Den sortens intrig som funnits sedan Dashiell Hammett och Raymond Chandler.
  Full fart och gott humör. En film om film, en film om ingenting annat än sig själv och knepen att fånga en åskådare. Den fick mig att skratta båda gångerna jag såg den och hur ofta hittar man något som lyckas med det?
Jens Peterson
2005-11-25