Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Svensk spänning i regi av Martin Asphaug, med bl a Anton Lundqvist, Jesper Adefelt, Jonas Karlsson, Helena af Sandeberg och Johan H:son Kjellgren.


Underbart.
  En film som berättar i bilder, som vågar ta till magisk realism och snygga övergångar mellan nu och då. Nu är det begravning, och berättaren minns en sommar på 1960-talet när han blev vän med en 14-årig skolkamrat. De bor tillsammans i en sommarstuga med berättarens storebror (Jonas Karlsson), en journalist som skriver på en bok och ger grabbarna livslektioner.
  Strax före sommaren får pojkarna en ny lärarvikarie, den blonda Ewa Kaludis (Helena af Sandeberg) som de gapande beundrarna tycker ser ut som filmstjärnan Kim Novak. Hon är tillsammans med traktens sportidol, handbollsspelaren Berra som dock verkar vara en brutal skitstövel.
  Fantastiska bilder
  För båda pojkarna finns tragedier i bakgrunden. Den enes mamma ligger döende i cancer, den andres är alkoholist. De försöker tänka på sol och bad och fiske och ljusa saker, men en hotfull verklighet tränger sig på.
  Och någon hittas mördad. Filmen har en mörk underton, som ger laddning åt de fantastiska bilderna. Utmärkta skådespelare i alla åldrar. För 14-åringarna blir det ett oförglömligt minne att se Ewa Kaludis älska när de tjuvtittar genom ett fönster i sommarnatten. För alla andra är ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” full av minnesvärda bilder. På samma sätt som Håkan Nessers språk bär den fina romanen skapar bildberättandet en magisk känsla av längtan, förlorad ungdom, vemod och passion.
Jens Peterson
2005-09-23