Layer cake

Brittiskt gangsterdrama av Matthew Vaughn med bland andra Daniel Craig, Sienna Miller och Colm Meaney.


Det är bara att luta sig bakåt i biofåtöljen och ”åk´”, som Stenmark skulle ha sagt. ”Layer cake” är vårens klart coolaste, smartaste och snyggaste film och den bjuder på en svindlande resa i Englands undre värld. Det mesta sitter helt enkelt som en smäck i detta gangsterdrama efter JJ Connollys bok.
  Daniel Craig, en av Englands intressantaste skådespelare, drar här på sig kostymen som en framgångsrik kokainlangare. Han kallar sig ”affärsman” och aktar sig noga för att få skit på fingrarna. Dessutom vet han att man ska sluta i tid och planerar att pensionera sig. Men en kidnappad flicka och ett stort parti ecstasy kommer i vägen.
  Regissören Matthew Vaughn låg bakom filmen ”Lock, stock and two smoking barrels” tillsammans med Guy Ritchie för några år sedan. Och nog vet killen att berätta en historia. Fotot är knivskarpt, spänningen släpper aldrig taget och dessutom tar historien de mest effektiva vändningar. Lägg därtill delar av den brittiska skådespelareliten, där exempelvis en solariebrun Michael Gambon gör en härligt slipad insats, och du förstår att ”Layer cake” får du inte missa.
Karin Lindstedt
2005-05-27