School of rock

Amerikansk komedi av Richard Linklater med bland andra Jack Black, Mike White, Joan Cusack, Joey Gaydos Jr och Miranda Cosgrove.


Det spritter av liv, energi och jävlar anamma i vårens härligaste film. ”School of rock” är ett riktigt lyckopiller. Sällan har en film lämnat en så fantastisk må-bra-känsla i hela kroppen. Och den håller i sig länge.
  Rusigast blir man av Jack Black. Vilken snubbe! Visst älskade man honom som rock-kufen i ”High fidelity” men här har han fått blomma ut i hela sin rock”n”roll-galna härlighet.
  ”School of rock” är en hyllning till rockens kraft, till att våga stå upp för sig själv, och rätten att vara annorlunda.
  Jack Black spelar rock-loosern Dewey som skiter i allt utom sitt band. När han blir kickad ur bandet får han infallet att sno åt sig ett lärarvikariat på en snobbig privatskola från en polare.
  Men det han tror ska bli en glidartillvaro där han kan rulla tummarna i väntan på lönechecken utvecklas till något helt annat. Eleverna visar sig vara små musikaliska genier och Dewey får infallet att starta ett rockband för att vinna en prestigefylld rocktävling och 20 000 dollar. Så tar en sjutusan till rocklektion sin början.
  Jack Black tar ingen highway to hell utan flyger rätt upp i himlen som den skönaste läraren i filmhistorien. Mike White skrev manuset för just honom och spelar själv rollen som Deweys rumskompis.
  Fast ”School of rock” skulle inte lyfta utan ungarna. Regissören har verkligen lyft fram det bästa hos alla.
  Visst finns det filmklichéer och stereotyper i ”School of rock” men allt är skildrat med en humor och värme som aldrig blir sliskig. ”School of rock” är helt enkelt ett måste för alla små och stora rockdiggare.
Karin Lindstedt
2004-03-12