Hitta Nemo

Animerad äventyrskomedi i regi av Andrew Stanton och Lee Unkrich med röster av bl a Leif Andrée (Albert Brooks), Ulla Skoog (Ellen DeGeneres), Daniel Andersson (Alexander Gould), Mikael Persbrandt (Willem Dafoe), Göran Engman (Geoffrey Rush) och Anders Jansson (Barry Numphries).


Vi har sett ”Ett småkryps liv”, ”Toy story 1 & 2” och ”Monsters inc”.
   Så på ett sätt vet vi vad som väntar.
   Å andra sidan vet vi inte alls.
   För gänget på Pixar lyckas överraska gång på gång. Deras animerade mästerverk är tätt packade med roliga detaljer och absurda infall. De har hittat ett sätt att berätta rörande och vettiga historier med massvis av humor, men det betyder inte att de upprepar sin vinnande formel. Pixar har tagit över Disneys roll som ledande animatörer – Disnet är (än så länge) distributör av Pixars filmer och försöker sola sig i glansen av Pixars succéer.
   Den här gången är vi (mestadels) under vattnet.
   Huvudpersonerna är clownfisken Marwin och hans son Nemo. Samt vimsiga Doris, en blå fisk med uselt närminne som hjälper Marwin att leta när Nemo rövas bort i inledningen av filmen.
   Pappa och son clownfisk är rätt allvarliga figurer som för tankarna till Alfons Åberg och hans tankspritt ängslige fader. Runt omkring dem finns en fantastisk värld av färgstarka figurer och kul infall. Hajar ien stödgrupp som försöker sluta äta andra fiskar. Flummiga surfande sköldpaddor. Tjatigt tjattrande måsar och otäcka maneter. Firrar som bläckar ner sig när de blir rädda och en tandläkarmottagning med ett sällsamt akvarium.
   I havet kan stimmiga fiskar leka charader. En liten människoflicka kan vara ett värre hot än hajar.
   Det är mycket roligt och spännande, men det finns också lite att fundera över om man så vill. Om att våga lita på andra, att våga släppa taget.
   ”Hitta Nemo” visas både dubbad till svenska och textad med originalrösterna. Båda versionerna är utmärkta. Den fetbreda australiensiska dialekten blir skånska.
   Jämför gärna. ”Hitta Nemo” är en film man vill se och se om.
Jens Peterson
2003-11-14