Drömfångare

Amerikansk skräckfilm i regi av Lawrence Kasdan, med Morgan Freeman, Thomas Jane, Jason Lee, Damian Lewis, Tom Sizemore, Donnie Wahlberg m fl.


Det är sannerligen inte lätt att klämma in en mastig Stephen King-bok i en vanlig långfilm. Så – hoppsan! – här försvann både djupet i alla personporträtt och i princip allt det som har givit filmen dess namn.
  Filmen hoppar mellan två tidsperioder. En när vänskapen mellan fyra pojkar i en småstad i Maine grundläggs. De hjälper en utvecklingsstörd pojke mot ett gäng mobbare och får efter det en övernaturlig kraft som gör att de kan se in i framtiden.
  Den andra tidsperioden är nu. Pojkarna har blivit vuxna män som varje år samlas för en helg i en jaktstuga i skogen. Något mystiskt händer omkring dem. Folk får utslag. Militären stänger av området. Utslagen förvärras. Slemmiga utomjordingar med huggtänder föds ur människornas – stjärtar! ”Stand by me” möter ”Alien”-filmerna – kryddat med pruttskämt av sällan skådat slag.
  Effekterna är mycket skickligt gjorda. Rätt okända, men skickliga, skådespelare gör att man engagerar sig lite mer i den korkade historien än man borde. Några scener är rätt otäcka. Och här finns några väldigt visuellt häftiga scener där vi får följa med in i en av huvudpersonernas ”minnesbibliotek”.
  Men mycket är också klichéer, lånade från femtioelva andra skräckfilmer. Morgan Freemans alien-jagande militär dyker plötsligt bara upp i filmen – som att det fattas bitar ur en längre och mer komplicerad historia. Och det där med ”drömfångare” förklaras över huvud taget aldrig.
Jan-Olov Andersson
2003-04-18