In the mood for love

Kärleksdrama från Hongkong i regi av Wong Kar-Wai, med bl a Tony Leung Chiu-Wai, Maggie Cheung, Ping Lam Siu, Rebecca Pan och Lai Chin.


Det är fantastiskt mycket som inte händer och inte sägs i den här filmen.
  Den är laddad och läcker, lågmäld som Nat King Coles sång som perfekt följer de coola bilderna.
  Hongkong, 1962. En trång storstad där två par flyttar in i lägenheter intill varandra. Den ene maken och den andra hustrun är ofta frånvarande. Så småningom gissar deras makar varför. Men det är inte om de två otrogna och deras affär filmen handlar. I stället följer den de som bedras, och deras vänskap.
  Eller kärlek?
  De vet kanske inte ens själva vilka känslor alla deras möten sätter igång, och de pratar inte om det. De har bestämt sig för att uppträda mer hedersamt och moraliskt än de andra två. Först tröstar de varandra, sedan övar de in vad de skulle vilja säga till sina respektive. Redan där gör det ont.
  Även Wong Kar-Wais tidigare ”Chingking express” och ”Helgon i neon” var snyggt filmade, och handlade om slumpartade möten och parallella historier. Men här finns inga explosiva våldsscener, ingen action. Bara djupa andetag och stillhet.
  Som ett långt förspel. Återhållen och avvaktande, och just därför så intensiv och känslostark. En filmupplevelse som känns.
Jens Peterson
2001-12-14