Traffic

Fräckt och lysande


Amerikanskt drama av Steven Soderbergh, med Michael Douglas, Benicio Del Toro m fl.
  Lite statistik ur filmen ”Traffic”:
  När som helst på dygnet befinner sig alltid hundratusen vita människor i de amerikanska storstädernas svarta områden, på jakt efter narkotika. Och (de oftast svarta) langarna tjänar i snitt ett par tusen kronor på några timmars jobb.
  Steven Soderbergh berättar i sin femfaldigt Oscars-nominerade film att många människor uppenbarligen vill knarka. Och att det är lönsamt att sälja knark.
  Benicio Del Toro och Jacob Vargas är två poliser i Tijuana, via deras liv skildras den oftast totalkorrumperade mexikanska polisen.
  Don Cheadle och Luis Guzman är två FBI-agenter som skuggar och griper knarklangare på andra sidan gränsen, i San Diego.
  Catherine Zeta-Jones spelar den gravida hustrun till en mångmiljonär (Steven Bauer). Hon har ingen aning om att deras lyxliv finansieras genom knarkaffärer.
  Och Michael Douglas är en mycket ansedd domare som får i uppdrag att leda Vita Husets kamp mot knarkhandeln. Han går in i jobbet med sådan entusiasm, att han inte märker att hans egen tonårsdotter (Erika Christensen) håller på att gå ned sig i knarkträsket.
  Det finns en slags uppgiven ton i filmen. Soderbergh har inga lösningar och moraliserar inte, utan konstaterar bara att så här jävligt är det. Hur mycket myndigheterna än satsar på att stoppa knarkhandeln fortsätter affärerna i stor skala.
  ”Traffic” innehåller många historier och människor, filmen har 110 talroller, men Soderbergh håller ihop berättelserna på ett suveränt sätt.
  Filmen har lite Dogma-stuk över sig. Mycket handkamera och extrema färgskalor. Så är till exempel alla scener från Mexiko väldigt gula, som den brännheta sol som lyser över rollfigurerna, medan de med Douglas domare, politiker och andra makthavare, har en blå ton.
  Fräckt filmat, lysande skådespeleri, lite spänning, men allra mest ett starkt och gripande drama om hur knarkhandeln påverkar ett antal människors liv. ”Traffic” är min självklara favorit på Oscars-galan om några veckor.
Jan-Olov Andersson
2001-03-09