Office space

Amerikansk komedi i regi av Mike Judge, med bland annat Ron Livingston, Jennifer Aniston, Gary Cole.


Unga människor på dataföretag. Drömjobb? Knappast.
  Mike Judge, mannen bakom de animerade filmerna ”Beavis & Butthead” och ”Hemma hos Hill”, har gjort en nattsvart komedi om livet på kontor.
  Han regisserar för första gången skådespelare, och har gjort en övertygande bild av det ineffektiva förbuds-USA så många stöter på. Men som så sällan visas på film.
  Här är det regler för reglernas skull, fullt av nej-sägare och folk som inte vågar. Omständlig byråkrati.
  Det är inte långt från satiren i ”Beavis & Butthead” och ”Hemma hos Hill”. Mike Judge tittar på USA, och han är kritisk mot vad han ser.
  Men det påminner också om Jac-ques Tati, och fransmannens skildringar av en galopperande civilisation utan eftertanke.
  På dataföretaget jobbar tre kompisar. Peter (Ron Livingston) är snäll och förlovad, Samir (Ajay Naidu) är upprorisk och har en kriminell plan, Michael Bolton (David Herman) blir mobbad/hyllad för sitt namn.
  Så ofta de kan går de och fikar och Peter är kär i trevliga servitrisen Joanne (Jennifer Aniston från ”Vänner”). Hennes restaurangkedja är också en plats för fascistisk hurtighet och fåniga regler.
  Så händer något. Rationaliseringsexperter granskar dataföretaget för att avskeda folk och Peter blir hypnotiserad med sin fästmö. Hypnosen släpper inte, han struntar i jobb och regler och säger vad han tycker. Vilket visar sig vara lyckat. I utkanten finns också den mycket hämmade och mumlande Milton (Stephen Root), den figur som Judge startade hela filmen med. Han gjorde en serie animerade filmer för ”Saturday night live” om denne Milton vars kontorskvadrat ständigt byggs in med kartonger.
  Gary Cole (”En röst i natten”) är också mycket bra som en sliskigt översittande chef.
  Mycket underhållande. Mike Judge har många bottnar och träffsäkra detaljer i sin nidbild av det byråkratiska företags-USA vi sällan ser skildrat med sådan klarsynthet.
  Och de tre hjältarna får sin hämnd. Åtminstone på en krånglande kopieringsapparat.
Jens Peterson
1999-06-11