The last days of disco

Amerikanskt drama av Whit Stillman, med ChloŽ Sevigny, Kate Beckinsale, Chris Eigeman, Mackenzie Astin, Jennifer Beals m fl.


Visserligen utspelas filmen under diskoepokens sista år, det tidiga 1980-talet.
  Men frågan är ändå: är detta verkligen en film om discokulturen?
  Precis som i Whit Stillmans tidigare filmer - "Metropolitan" (1990) och "Barcelona" (1994) - handlar det om frustrerade och välutbildade överklassungdomar som ältar sina liv. Allt från kärlek, sex och jobbet till oväsentliga ting som t ex vad tecknade Disney-filmen "Lady och Lufsen" egentligen, handlar om.
  Huvudpersonerna bär allihop drag av Woody Allen, om han hade varit lite snyggare, lite mer fisförnäm, men lite mindre slagfärdig
  Men en film om diskokulturen? Nja, även om många scener utspelas på ett Studio 54-liknande diskotek i New York tycks inte dansen vara så viktig för Stillman och hans rollfigurer, de hänger mest i baren och pratar med varandra.
  Spelplatsen tycks snarare ha varit en ursäkt för ett sensationellt soundtrack; filmen innehåller så gott som alla de bästa diskohitsen.
  Men jag gillar filmen.
  Stillman är lyhörd för hur folk pratar, för rollspelet mellan könen. Och här finns framför allt två tjejer vars livsöden engagerar: smarta men blyga, till och med lite mesiga, Alice, och hennes mer utåtriktade och lite bitchiga väninna Charlotte. ChloŽ Sevigny och Kate Beckinsale är fullkomligt lysande i rollerna, båda skådisarna har stora förutsättningar att bli riktiga superstjärnor under 2000-talet.
Jan-Olov Andersson
1998-12-11