Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FESTIVALSOMMAR 1999
  

Fest, fest, festivalval

Var vill du åka på festival ? Klicka på någon av orterna och se vad som erbjuds.
Aktuella festivaler i Sverige
 Vattenfestivalen, Vattenfestivalen, Stockholm 6-14 augusti
 Skriker vi, Emmaboda 6-7 augusti
Håkan Steen

 Tvättat tältet? Länsat kontot? Bunkrat med pilsner? Skaffat plåtar?
 Om inte är det hög tid, för i helgen börjar festivalsommaren på allvar.


Och det är förstås hur kul som helst. Särskilt som årets festivalsäsong, och det känns det som att jag brukar skriva, ser mer spännande ut än någonsin.
  Titta exempelvis på Hultsfreds stjärnparad. Hole, Marilyn Manson, Manics, Suede, Monster Magnet och Cardigansär inga dumma headliners. Till det kommer legendariska namn som Joe Strummer, Desmond Dekker, Linton Kwesi Johnson och Andre Williams, tunga dansakter som Jeff Mills, Chemical Brothers och Death In Vegas, coola nyare namn som Atari Teenage Riot och Spain och svenska up and coming-akter som Alimony, $1000 Playboys, Ayo, Chilly & Leafy och Venus Outback. För att nämna några få.
  Den snabbt ihopslängda Fanclub-festivalen lovade gott i fjol och när de nu haft ett helt år på sig att planera lär det kunna bli en finfin fest i år. Redan har de lyckats boka kanonnamn som soulhjälten Dan Penn, de fantastiska americana-frossarna The Original Harmony Ridge Creek Dippers (med självaste Victoria Williams!), brittiska hoppet Beta Band, Jamaica-kungen Sizzla och amerikanska indierockarna Built To Spill, som ni verkligen ska passa på att se för de turnerar inte ofta.

Och enligt festivalgeneral Håkan Waxegård finns det mer att vänta på (ryktena talar om Pavement och Fatboy Slim, bland annat).
  Skeppsholmsfestivalen är tillbaka och plötsligt är sig Stockholmssommaren lik igen (dessutom har de Rickie Lee Jones!), men även ute i landet ser det osedvanligt trevligt ut i år. Öresundsfestivalen i Malmö, uppföljaren till fjolårets Brofästival, frestar med sånt som Tindersticks och Dr John, samt mycket av det intressanta större svenska man kan se på vägarna i sommar.
  Sweden Rock Festival, tidigare Karlshamn Rock Festival, lyckas på nåt sätt överträffa sig själv varje år vad gäller att samla ihop stjärnor inom ”klassisk” hårdrock.

Och ni som lackat ur på traditionellt midsommarfirande kan dra till Kramfors och premiärupplagan av Högakustfestivalen, som vill bryta av mot det massiva stadsfestandet i Norrland och vara en ”riktig” musikfestival. Lovvärt.
  Traditionellt bra namn som Arvika och Emmaboda ser ut att hålla stilen, men även Trästock, Tivolirock och Apple Bay Day i Varberg kan säkert bli värda ett besök.
  Att ni ska till Roskilde tar jag för givet. Själv åker jag i år för Wilco, som fortfarande gjort årets bästa album med ”Summer teeth”, och framförallt pastor Al Green som gör ett av sina sällsynta framträdanden.
  Som ni ser går det att tälta sig igenom en hel sommar av god liverock, och är det något man kan klaga på är det väl möjligen att man tvingas välja. Samt att vissa av namnen som följer i listan förmodligen kommer att ställa in. Vi kan bara hoppas att det inte blir lika sjukt många som i fjol.
  Det mesta får ni här och nu, men fortsätt läsa Puls i sommar för uppdateringar.
   Så ses vi.
Haparanda Uddevalla Piteå; UmeåSkellefteåUrkult99ÖstersundKramforsSundsvallHudiksvallRättvik-LeksandFalun Sandviken Borgholm Sölvesborg GävleFuruvik UppsalaStockholmVisbyMönsteråsEmmabodaVästervikArvikaÅmålKarlstadKarlskogaVästeråsEnköpingEskilstunaÖrebro&KöpingFinspångLinköpingTranåsSävsjöHultsfredVarbergMölndalFalkenbergHelsingborg HässleholmKristianstadSvedalaMalmö