STOR
Nya skolans ledare


hiphop  (Redline)

Mixtape eller en helt vanlig platta utan själva plattan?
Stockholmsrapparen Stor kallar det för streetalbum och släpper, liksom duon Mohammed Ali och deras ”Processen”, sina nya låtar enbart på nätet. Båda akterna väljer dessutom att ge bort dem på communities som Whoa.nu och Playahead.se för alla att ladda ner. Två av årets absolut bästa debuter är alltså helt gratis. Och på hiphopforumet Whoa får både ”Nya skolans ledare” och ”Processen” odelat positiv respons, något som i stort sett aldrig händer där.
Kärleken är befogad. Stor, tidigare medlem i gruppen Vendetta med M. Sakarias, står under bröderna Salazars beskydd vilket såklart innebär förstklassiga beats. Soundet är egentligen inte så mycket ”nya skolan”, utan mer klassiskt samplingssouligt. En inramning som passar Stors härligt tillbakalutade men ändå intensiva rap perfekt. Med sin lite gråtiga röst blir han Sveriges svar på Ghostface Killah.
Och ”Nya skolans ledare” är minst lika bra som ”Fishscale”, fast ämnena inte riktigt är desamma. ”Stockholmsnatt” skildrar livet i storstan och sköna ”Terminal 5” med Fille handlar om att längta hem och längta bort kan vara samma sak. ”Lilla shorty” är en annorlunda kärleksförklaring och i ”Aina”, med en genial sampling från Björn Skifs låt med samma namn, får polisen en subtil men välriktad känga.
Det enda frågetecknet är nog varför Stor inte använder sitt dopnamn Ulises Infante. Maken till mäktigt powernamn får man leta efter.
Men å andra sidan är ju Stor ett utmärkt artistnamn på den här killen.
Han är vad han heter.
Bästa spår: ”Aina”.
Jenny Seth
Publicerad: 2009-05-09