MICHAEL JACKSON
Thriller (25th anniversary edition)


pop  (Epic/Sony BMG)

Siffrorna är overkliga.
”Thriller” släpptes 1982 och blev snabbt världens största skiva genom tiderna.
I dag har den sålt 104 miljoner exemplar, och det är bara en uppskattning.
Frågan är om vi någonsin kommer att få lyssna på ett lika framgångsrikt popalbum igen. ”Thriller” är ett monument över en svunnen era, en tid då succéer mättes i antalet sålda vinyler, kassettband eller cd-skivor.
Det är fortfarande lätt att förstå varför musiken slog alla världsrekord som fanns. ”Thriller” är ett odiskutabelt mästerverk.
Det avskalade och komprimerade soundet som skräddarsyddes av producenten Quincy Jones kom att definiera resten av 80-talet. Melodierna och basgångarna är popmusikens motsvarighet till pyramiderna i Giza – en tidlös turistattraktion för kommande generationer.
Jubileumsutgåvans bonusmaterial – det som ska sälja skivan till fansen som redan har allt – är dock klent. Några nya slentrianremixer av bland andra Kanye West och Will I Am, tre klassiska musikvideor, en söt och tidigare outgiven ballad från ”Thriller”-inspelningarna samt Jacksons moonwalk från skivbolaget Motowns 25-årsjubileum, 1983.
Det sistnämnda, när Michael Jackson upphäver tyngdlagen inför 40 miljoner tv-tittare, kan vem som helst dessutom se alldeles gratis på Youtube.
Men bland originalskivans nio spår finns givetvis flera kandidater till Den Perfekta Poplåten.
”Billie Jean” är lika övernaturligt bra som albumets försäljningssiffror.
Varenda gång den dyker upp i hörlurarna börjar gatstenarna att lysa under mina fötter.
Bästa spår: ”Billie Jean”.
Markus Larsson
Publicerad: 2008-02-13