Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 20 AUGUSTI
  

”Utbildning är allra viktigast”
”Star Wars”-aktuella Natalie Portman börjar plugga på universitetet Harvard i höst. Om hon vill vara skådespelerska för evigt vet hon inte.

I Star wars - Episod 1 spelar Natalie Portman drottning Amidala

Aktuell film:
Star wars 
Övriga filmer:

Alla säger I love you  Beautiful girls 

Leon 
Heat 

LONDON. Hon var bara 14 år när hon skrev under kontraktet som binder upp henne för tre ”Star Wars”-filmer under åtta år. Men den regissör som försöker erbjuda Natalie Portman sexroller får nobben:
  – Jag har ingen lust att vara naken på bio, det finns så många galningar som kan få för sig saker då, säger hon till Puls.
  Natalie Portman var tolv år när hon filmdebuterade som den föräldralösa flickan i Luc Bessons ”Leon”, en thriller med starka, sexuella undertoner. Då ifrågasatte många kritiker om det var rätt att låta ett barn göra en så avancerad roll.
  Men Natalie Portmans föräldrar gav klartecken, under förutsättning att de fick godkänna precis varje scen i filmen. Några år senare ville regissören Adrian Lynne ha med Natalie Portman i sin kontroversiella nyinspelning av ”Lolita”. Men tji fick han.
  – Många tror att det var min mamma och pappa som satte stopp för det projektet, men det var faktiskt jag som sa ifrån, berättar hon.
  – Att vara med i en sån film vore samma sak som att tala om man ställer upp på vad som helst. Men självklart kan man råka illa ut även om man inte gör sexroller.

”Ska tänka på saken”
  
Det är ingen tvekan om att Natalie Portman är en ung tjej som vet precis vad hon vill.
  1996 tackade hon nej till att spela mot Leonardo DiCaprio i ”Romeo och Julia” – och hon sa inte ens ja när regissören George Lucas först erbjöd henne rollen som drottning Amidala i de tre nya ”Star Wars”-filmerna.
  – Jag ska tänka på saken, förklarade Natalie Portman för den häpna regissören.
Vilken annan ung skådis som helst hade hoppat jämfota av lycka. Hur kunde du säga så?
   – Jag blev väldigt smickrad och visst var jag lockad av att ta rollen direkt. Men jag insåg att jag borde tänka mig för lite extra. Jag vill ha ett privatliv också och jag insåg att det skulle bli lidande om jag knöt upp mig för så många filmer.

Fansen väntar utanför
  
Men nu sitter Natalie Portman mitt emot mig i en salong på Dorchesterhotellet mitt i London. Hon är omsvärmad av publicitydamer, säkerhetsvakter och ”daddor” som serverar te och mineralvatten.
  Utanför hotellet är kravallstaketen uppställda och tålmodiga ”Star Wars”-fans väntar timme efter timme för att försöka grabba tag i Natalie och de andra skådespelarna för att få autografer.
  ”Star Wars”-febern är i full gång.
arkiv Natalie Portman Namn: Natalie Portman. Född: 9 juni 1981 i Jerusalem. Familj: Pappa Avner, läkare, mamma Shelley, konstnär. Inga syskon. Ingen känd pojkvän. Bor: Fortfarande hemma tillsammans med sina föräldrar, de senaste nio åren på Long Island utanför New York. Inkomst: ”Star Wars”-gagerna är en väl bevarad hemlighet. Men Natalie har fortfarande långt kvar tills hon kommer upp i Julia Roberts nivå. Äter: Strikt vegetarian, käkar inte ens ost. Trivia: Utsedd till ”den nya Audrey Hepburn” av tidningen ”Harpers and Queen”. Hade inte sett någon av de tre första ”Star Wars”-filmerna när hon erbjöds rollen som drottning Amidala. Har gjort rollen som Sally i en scenversion av ”Cabaret”. Förebilder: Ben Kingsley, Audrey Hepburn och Julia Roberts. Karriär: Var bara elva år gammal när hon upptäcktes av en talangjägare från Revlon på en pizzeria på Long Island. Filmdebut och genombrott i ”Leon” (1994). Har också varit med i ”Heat” (1995), mot Robert De Niro och Al Pacino, Woody Allens ”Alla säger I love you” (1996), mot Uma Thurman och Matt Dillon, och ”Mars Attacks!” (1996) mot Jack Nicholson och Glen Close. Självlärd, har ännu ingen formell teaterutbildning. Kommer snart i: ”Anywhere but here”, med Susan Sarandon. Börjar spela in ”Star Wars episod 2” nästa sommar. Premiär 2002.
Många människor är helt besatta av ”Star Wars”. Skrämmer det dig?
   – Nej. Det är bara underbart att folk är så hängivna och passionerade. Tänk att de bryr sig så, det är beundransvärt. Själv skulle jag aldrig kunna engagera mig i en film på samma sätt.
Kan du visa dig ute på gatorna längre?
   – Jag har klarat mig rätt bra hittills, mitt liv har inte påverkats så mycket. Men det är klart... hemma i USA kan man ju inte ens gå in och handla på en supermarket utan att se sig själv på bild på chips- och cornflakespaketen.
Det lär bara bli värre de närmaste åren.
   – Ja. Och det oroar mig lite. Jag vet ju inte ens om det verkligen är skådespelerska jag vill bli i framtiden. Jag har ingen aning. Det vore direkt korkat av mig att bestämma mig för redan nu vad jag ska göra resten av livet.
  Natalie Portman må vara ung, rik och eftersökt. Men det är inte Hollywood hon tänker på innan hon ska somna om kvällarna.
  Utan vad hon ska studera för ämnen när hon snart lämnar sin highschool på Long Island utanför New York.
  Just nu lutar det åt matte eller medicin snarare än drama.

Är född i Jerusalem
  
Natalie Portman har alltid prioriterat studierna, hon har höga betyg – och hon har redan blivit erbjuden plats vid universiteten i Yale och Harvard. Hon tänker börja plugga vid det sistnämnda nästa höst.
  – Det är möjligt att jag nöjer mig med att vara med i de här tre ”Star Wars”-filmerna och satsar på ett helt annat jobb så småningom. Kanske något med internationella relationer, säger hon eftertänksamt.
  – Mina föräldrar har alltid sagt till mig att det viktigaste är att skaffa sig en riktig utbildning. Det är viktigare än framgång, pengar... viktigare än allting.
  Natalie Portman är född i Jerusalem. Hennes far är läkare och när hon var tre år gammal flyttade familjen till Maryland i USA – och sedan vidare till Connecticut.
  Men det är i Israel Natalie Portman har sina rötter och hon tvekade inte ett ögonblick när hon för två år sedan blev erbjuden att göra huvudrollen i ”Anne Franks dagbok” på Broadway.
  – Innan jag började repetera pjäsen reste jag till Amsterdam och träffade släktingar och vänner till Anne Frank. Det var en av de starkaste upplevelserna i mitt liv, säger hon.
  Men det finns fler skäl till att Natalie Portman kände så stort engagemang inför rollen som Anne Frank. Stora delar av hennes pappas familj utplånades under andra världskriget.
  – Hans föräldrar, farföräldrar och hans lillebror dog i Auschwitz. Bara pappa och två av hans bröder klarade sig, berättar hon.

En alldeles vanlig tjej
  
Natalie Portman heter egentligen inte alls Portman i efternamn.
  Hon har tagit namnet, som är hennes farmors namn som ogift, för att hedra sin farmor – och för att skydda sig själv och sin familj.
  Allt för att försöka få vara en alldeles vanlig amerikansk tjej – mitt i framgången.
  Frågor om var på Long Island hon bor besvaras med en avvärjande huvudruskning – och den som försöker luska ut namnet på hennes highschool går på en nit.
  Till alldeles nyligen hade många av Natalies klasskamrater ingen aning om att hon spelade teater och filmade vid sidan av plugget.
  – Visst har det varit jobbigt att leva ett dubbelliv. Men samtidigt har det varit värt det. Jag har både fått träffa en massa underbara människor och resa mycket och har samtidigt kunnat leva ett hyfsat normalt liv, som vilken student som helst, säger hon.

Natalie Portman slog igenom i Leon där hon spelade med Jean Reno
Pojkvänner?
   – Jodå. Men jag skulle aldrig berätta vilka för en journalist. Jag går på restaurang med mina killar men aldrig på filmpremiärer.
Vad gör du helst en vanlig fredagskväll?
   – Jag älskar att dansa, gå på bio eller på partyn med mina vänner. Saker som vilken annan tjej som helst i min ålder tycker om. Just dans är mitt stora intresse. Ta bara filmen ”Dirty dancing”... jag har säkert sett den 500 gånger!
  – Och så älskar jag Stevie Wonder! Hans musik slår allt annat. Men tyvärr har jag aldrig sett honom live.
  Något Natalie Portman däremot inte alls gillar är droger. Hon beskriver sig själv som konservativ och har aldrig rökt en cigarett eller druckit alkohol.
  – Jag fördömer inte folk som tar droger. Men jag har aldrig testat själv, jag har aldrig haft någon lust, säger hon.
Tror du på Gud?
   – Njaeee. Jag är nog mer andlig än religiös. Jag tror att det finns en kraft och att instinkten och intuitionen styr våra liv. Jag tror att man ska vara lite som en Jedi och följa sin instinkt.
  Natalie Portman styr själv över samtalet på den nya ”Star Wars”-filmen, precis lika proffsigt som Julia Roberts och andra medievana stjärnor som ogillar alltför privata frågor.
Kanske nöjer jag mig med de här tre "Star Wars" - filmerna

Spelar smart hjältinna
  
I ”Star Wars episod 1 – det mörka hotet” spelar hon drottning Amidala, som i nästa film kommer att gifta sig med den unga Anakin Skywalker – och som så småningom blir mor till Luke Skywalker och prinsessan Leia.
  – Jag gillar verkligen den här rollen, drottning Amidala är en bra förebild för alla unga tjejer. Det är nästan alltid killar som spelar hjältar och ledare på film och det är på tiden att det dyker upp en ung och smart hjältinna, säger Natalie Portman.
  – Drottning Amidala slåss för det goda, hon har en massa makt men hon använder den på rätt sätt. Hon är både stark och intelligent och hon leder sitt folk till seger i ett krig.
Du kommer att åldras i de kommande filmerna. Hur ska det gå till?
   – Episod 2 ska spelas in nästa sommar och i den filmen kommer George Lucas och hans medarbetare bara att göra mig några år äldre. Men hur det blir sen vet jag faktiskt inte. Det är mycket hemlighetsmakeri kring ”Star Wars”-filmerna.
  Spekulationerna om vem som ska göra rollen som Anakin Skywalker, som är 18 år i början av nästa film, är redan i full gång.
  Ett envist rykte gör gällande att det blir James Van Der Beek, känd från tv-succén ”Dawson’s Creek”.
  Men Natalie Portman säger att det är helt fel:
  – Det där är bara ett rykte. Så vitt jag vet har de inte ens manuset klart än. Dessutom tror jag inte att det skulle funka. James är redan för gammal.
Leonardo DiCaprio då? Hans namn har också nämnts för rollen?
   – Jag är rädd för att han också har åldern mot sig, han är redan för gammal.
Men du skulle inte ha något emot att göra en film med honom?
   – Självklart inte. Leonardo är en fantastisk kille. Men jag tror att George Lucas kommer att välja en helt annan skådespelare.

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Claes Nordling