Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 13 AUGUSTI 1999
  

Deknäcker

Puls Fredrik Virtanen har koll på nöjesbruset
fredrik.virtanen@aftonbladet.se


knäcker på cd

Mary J Blige
   Hon sjunger långt ifrån perfekt, oh no, men hon har den där stora känslan i rösten som får det att kännas i bröstet. Mary J Bliges ”Mary” är enkel, tidlös 90-talssoul som en sval fläkt och faktiskt godare än en lyxpizza. George Michael, Eric Clapton, Aretha Franklin och Lauryn Hill gästar på skivan. Det verkar kanske säga allt, men det är faktiskt ännu mer.

knäcker på blad

Stress
  Färskt hiphop-magasin från New York, som är värt att kolla in om du är mer än bara slöintresserad. Nummer 18 hade en svincool bild på megagrymma Eminem som ”Alex” ur Stanley Kubricks film på Anthony Burgess bok ”A Clockwork orange”. Det är fiffigt, för tidningen menar att musikindustrin försöker göra Eminem ”god” - precis såsom myndigheterna försökte göra våldsgalningen Alex ”god” i Burgess bok - så att Eminem kan bli en hjälte för de vita amerikanska flickorna, ungefär som Elvis blev när det rassegregerade USA inte var alldeles förtjust i att döttrarna dansade rock’n’roll till svarta Ray Charles och Little Richard. Men det är ju inte så lätt för ingen är ju mer rå, anarkistisk och galen än Eminem... så han är kanske mer hiphop-generationens Bob Dylan än Elvis Presley...

knäcker på tv
Lyckan kommer
Rå och välspelad brittisk serie som inte drar sig för sex, våld eller ruttna psykologiska spel. Trots det är den varm, realistisk och rolig. Ungefär som om Irvine Welsh tagit över manusskrivandet till ”Hem till gården”. Måndagar, SVT 2, kl 21.00... strax efter ”Dawsons Creek” i TV 3 och före ”Trinity” i SVT 1. Måndagar är en kanon-tv-kväll just nu.

knäcker på zmtv

Lauryn Hill
   ”Everything is everything” Hela New York, eller nåt liknande, görs om till en snurrande LP-skiva där stiftet låter på femte avenyn och där folk faller omkull när dj:n scratchar. Väldigt, väldigt fiffig video - och en grym låt från förra årets toppenskiva ”The miseducation of Lauryn Hill”. Det är kul att bli glad.




Veckans Virtanen
Virtanens val