Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 23 JULI
  

– Kriserna har gjort oss starka


T-Boz, Left-Eye och Chilli är trötta på musikvärlden.
– Det är en vidrig bransch. Det finns två typer i den. Ärliga bedragare och lögnaktiga arbetskamrater.
Du kan inte lita på någon, säger de.
Foto: BMG


Lyssna på TLC
Så laddar du hem Realplayer
Så laddar du ned ljudfilen


Ljudet innehåller:  Låtarna "No Scrubs, Unpretty och Don´t pull out on me yet" från Fanmail och "Waterfall" samt "Red Light Special" från "Crazysexycool"


TLC har upplevt det mesta, från drogmissbruk till konkurs. Men efter flera års tystnad är de tillbaka, större än någonsin. Och det första de gör är att ragga upp Puls Markus Larsson .
   Crazy. Sexy. Cool.
  Så benämner medlemmarna i TLC sig själva.
  I nämnd ordning: Lisa ”Left-Eye” Lopes, Tionne ”T-Boz” Watkins, Rozonda ”Chilli” Thomas.
  En av de mest framgångsrika grupperna inom r&b i modern tid.
  Sagan om TLC kunde ha börjat och slutat vid skrivbordet. Livslängden på ihopfösta, konstruerade band brukar vara tämligen kort.
  Men i dag, när kvinnorna börjar närma sig 30 år, får de respekt även från folk utan pastellfärgade collagetröjor och överdimensionerade sneakers.
  Allt började under omständigheter som tjejerna i Cleopatra och Divine, eller gossarna i Boyzone och Backstreet Boys skulle känna igen sig i.
  – Jag gick på en audition där de sökte efter tre flickor till ett band. Senare sökte de upp en annan tjej , som de hade hört talas om, genom att knacka på hennes dörr. Jag och Tionne träffades en vecka senare på en mer informell tillställning... få se nu... sen dröjde det fem månader innan Chilli hakade på. Hon ersatte den där andra bruden som helt enkelt inte passade in, berättar Left-Eye.
  ”Oooooooohhh! On the TLC tip” släpptes kort därefter av bolaget La Face. Året var 1992 och gruppen brakade in på listorna tack vare hitsen ”Ain’t to proud to beg” och ”Baby, baby, baby”.

Sex är väldigt viktigt för oss och för vår musik. Men vi fokuserar inte på att låta erotiska eller sexiga.
  Men det var med den efterföljande skivan, ”Crazysexycool”, som trion blev en världsangelägenhet. Garderoben byttes ut mot säckväv (!) och siden. Med producenter som Dallas Austin och Babyface är det svårt att misslyckas. Slutresultat: 1995 blev TLC:s år.

Alla killar borde ha oralsex
  Mycket handlade om sex. I hiten ”Creep” får otrogna killar sig en bredsida, i Prince-covern ”If I was your girlfriend” vänds könsrollerna ut och in ännu ett varv och ”Red light special” var blodröd erotik – pockande, utmanande, självsäker sängkammarsoul under tunna, fuktiga lakan.
  – Våra intentioner var inte att göra en sexig skiva. Man vet inte hur den färdiga produkten kommer att låta förrän man är framme. Vi försöker hela tiden att gå på känsla, att följa våra hjärtan. Och med ”Crazysexycool” lyckades vi mer än väl. Vi skapade ett mästerverk, säger Left-Eye.
  – Sex är väldigt viktigt för oss och för vår musik. Men vi fokuserar inte på att låta erotiska eller sexiga. Vi sjunger om livet, om saker som betyder något för människor och som de kan relatera till, säger T-Boz.
  
”Take a good look at it, look at it now/ might be the the last time you’ll have a go round/ I’ll let you touch it if you’d like to go down/ I’ll let you go further if you take the southern route”
    Lyssna  ”Red light special”, TLC, 1994.
  
  – Maaan, den där texten är Babyface skyldig till. Men det är klart, hey, vi går mot slutet av nittiotalet nu. Jag tror att alla killar har oralsex när de ligger med någon. Det borde de i alla fall ha. Har du det? frågar T-Boz.
arkiv T-boz Namn: Tionne Watkins. Titel: Sexy. Ålder: 29 år. Familj: Singel. Favoritartist: Nirvana. Kuriosa: Hon har varit gift med Mr. Dalvin från Jodeci. T-Boz är språkrör för Sickle Cell Disease Association of America. Sickle-cell-anemi är en ärftlig blodsjukdom som vanligtvis förekommer hos personer härstammande från Afrika.
Hrrrmphh... jag gör mitt bästa.
   – Well, bra jobbat. Jag hör att vi pratar med en sexuell kille.
Tjaaa...
   – Rodnar du nu? Ha! Han rodnar... å så sött (skratt). Ser ni färgen på hans ansikte? Man, vad röd han är.
  Undertecknad undrar hastigt över hur de kan se genom telefonen från Atlanta till Stockholm, men ger upp.
  Sex och religion och svårigheten att kombinera de två elementen är en klassisk inspirationskälla inom soul. Men det är något TLC undviker att blanda ihop.
  – Mmmm... vi försöker att låta bli det. Det är känsligt på något sätt. Man ska stå för något man kan leva upp till. Vi klarar inte av att predika Herrens lov på våra album, för att sedan i nästa låt sjunga om att en tjej ska förföra och äta dig levande... förstår du vad jag menar, säger Chilli.
  Den största hiten på ”Crazysexycool” var ”Waterfalls”, som handlade om samhällsproblemet aids. Ett annat spår, ”Sumthin’ wicked this way comes”, innehöll också mer sociala reflektioner.
  – Som världen ser ut i dag så är utbildning nyckeln till framgång. Vi vill ta de chanser vi har för att undervisa och inte bara underhålla. Ungdomar influeras enormt mycket av musik och popstjärnor. På så vis har vi ett ansvar inför kommande generationer, säger T-Boz.
  ”Crazysexycool” blev till slut belönad med två Grammys, två Billboard Music Awards och många andra utmärkelser av varierande slag. Med tiden kom plattan att bli den största bästsäljaren någonsin som getts ut av en renodlad r&b-grupp.

Vi klarar inte av att predika Herrens lov, för att sedan sjunga om att en tjej ska förföra dig och äta dig levande...


Vi gick i konkurs
  Paradoxalt nog gick medlemmarna i konkurs. De hade inte läst det finstilta i skivkontraktet, som det ju så vackert heter. Efter att förskott från skivbolaget La Face betalats tillbaka, efter att producenter, agenter, publicister, låtskrivare och roddare fått sin del av kakan... så var allt uppkäkat.
  – Yep. Det var ett dåligt kontrakt, suckar Chilli.
  – Alla fick pengar utom TLC. Vi blev lurade. Det var helt sjukt. Vi hade inga pengar. En medarbetare på La Face, han jobbar inte kvar va? Nej. Han jobbade på kontoret och fick en massa pengar som ”Crazysexycool” drog in. Han hade så dåligt samvete över vår situation att han inte vågde parkera sin nyinköpta bil utanför kontoret. Ifall vi skulle få syn på den, säger Left-Eye.

arkiv Chilli
Namn: Rozonda Thomas. Titel: Cool. Ålder: 28 år. Familj: Hon är tillsammans med producenten Dallas Austin. Tillsammans har de en son som är två år gammal. Favoritartist: Michael Jackson. Kuriosa: Som ung blev hon mobbad i skolan. Hon hånades för att vara ett”halvblod”.
  – En annan person där köpte ett hus för pengarna, men tordes inte berätta det för någon, säger T-Boz.
  – Jag menar, det är en vidrig bransch. Det finns två typer i den. Ärliga bedragare och lögnaktiga arbetskamrater. That’s it. Du kan inte lita på någon. Vi har lärt oss allt genom att göra fruktansvärda misstag, säger Chilli.
  En annan, inte helt oväsentlig detalj i det här sammanhanget, är att TLC är unga svarta kvinnor. Vilket gör det extra svårt att få allmänhetens erkännande. Något de både funderar allvarligt och skämtsamt om.
  – Det har ställt till mycket problem för oss. Vi möter fördomar överallt, säger Chilli.
  – Yes sir. Det är fortfarande rätt svårt att få komma på omslagen i de amerikanska magasinen. Rolling Stone är riktigt irriterande. Om vi var ett vitt TLC är jag säker på att vi skulle bott på deras förstasida, säger T-Boz.
  – När Céline Dion slog Whitney Houstons rekord när det gäller att sälja skivor så visste alla om det. Alla pratade om det. Men vi slog till och med Céline och ingen lade märke till det, säger Chilli.
  – Vi kämpade och vann över Titanic men ingen brydde sig, säger Left-Eye och skrattar.
  Efter ”Crazysexycool” dröjde det fem år till nya albumet ”Fanmail”, som släpptes tidigare i år. Under tiden har de omförhandlat skivkontraktet med La Face. Det var klart 1996.

Så fort någon av oss lämnar gruppen är det över. Den kemi som finns mellan oss går inte att återskapa.


Trion drog åt olika håll
  Individuellt började trion dra åt många håll samtidigt. Chilli skaffade barn med producenten Dallas Austin och medverkade i filmen ”Hav plenty”. T-Boz har också prövat att vara skådis i rullen ”Belly”. Dessutom har hon gett ut en poesibok, deltagit i olika musikprojekt och startat ett eget företag som bland annat sysslar med att göra tecknad film.
  Left-Eye är en annan historia.
  T-Boz och Chilli har nästan bara fina saker att säga om sina uppväxter. Left-Eye sitter tyst och ropar sedan:
  – Min uppväxt var ett enda stort drama! Värre än alla såpoperor du kan tänka dig. Först av allt så var min farsa militär, så vi flyttade kors och tvärs över hela landet. Vi hade strikta regler hemma och de problem jag hade fick jag reda ut själv, ensam på mitt rum. Dels var det farsan, sen är släkten full av sinnessjuka personer.
  Pappan var också alkoholist. Inte helt överaskande har också Left-Eye haft problem med droger.
  I en svartsjuk alkoholdimma brände hon 1994 ner sin förre pojkvän fotbollsspelaren Andre Risons hus. Resultatet blev drygt 4 miljoner kronor i borgen och en villkorlig dom på fem år för mordbrand.
  – Well, vi behövde alla lite tid för oss själva. Sen tog det ett och halvt år att spela in ”Fanmail”. Så där har du förklaringen till den långa frånvaron, kommenterar T-Boz.
arkiv Left-Eye
Namn: Lisa Lopes. Titel: Crazy. Ålder: 28 år. Familj: Singel. Favoritartist: Run-DMC. Kuriosa: När hon inte fjuttar på hus så händer det att hon även dejtar fans. En kille hade ingen partner till en studentbal så han skrev och frågade om Left-Eye ville hänga på. Det ville hon, i en reptil-mönstrad klänning.
  Den långa vistelsen i studion kan ha att göra med att TLC och Dallas Austin kämpade om hur det skulle låta. Austin var ett tag på väg att lämna inspelningarna.
  – Vi vill ha total kontroll över vad vi gör. Hur skivorna ska utformas, de kreativa aspekterna, koncepten, allt. Det här är vår tredje skiva och jag tycker att vi gjort ett ganska bra jobb på de två första, säger T-Boz och fortsätter:
  – Och det gäller också vår image, skivomslagen, hur vi ser ut i våra videor, hur våra kläder ska vara designade. Ingen kan komma och be oss ta av kläderna för att sälja mer skivor. Det har aldrig hänt och det kommer inte att hända, säger Chilli.
Texterna är tuffare. Exempelvis ”A 10-inch or bigger/ A lick-it-from-the-back-type nigga”.
   – Oh God. Men hör på det här: ”en centimeter eller en meter... kör hårt... I ain’t too proud to beg” (skratt). Det är från vår första skiva. Skillnaden är inte stor. Vi uttrycker oss bara annorlunda, säger Left-Eye.

Vi vill ju spela på de stora arenorna
  I höst åker TLC ut på turné. Till Sverige kommer gruppen efter årsskiftet.
  – Många av våra drömmar har blivit uppfyllda. Men det finns en del kvar. Vi vill ju spela på de största arenorna, inför hundratusentals dansande människor – precis som Michael Jackson. Vi är ännu inte världens största grupp någonsin, men det ska vi bli, säger Chilli.
  – Sen så måste vi skaffa mer barn. Jag har redan en, men vi behöver fler bebisar. Nu får Tionne och Left-Eye dra sitt strå till stacken.
  Under lång tid har amerikanska tidningar spekulerat i om TLC är på väg splittras. Ryktena blev ännu starkare när Left-Eye ringde upp en reporter på Vibe efter en intervju med hela gruppen. Hon ville göra ett tillägg.
  ”Jag har vuxit ifrån den här eran. Jag kan inte backa upp TLC-projektet till 100 procent längre, eller musiken som uppenbarligen ska representera mig. Det här kommer att bli min sista intervju innan jag kan prata fritt om sanningen och visa upp mig själv med mitt soloprojekt”.
När ska din soloskiva släppas?
   – Så snart... va, börjar Left-Eye.
  – Vad Left-Eye försöker säga är att den kommer ut så fort projektet TLC är slut, säger Chilli.
Och hur länge tror ni att det här kommer att hålla?
   – Vem vet? Det är svårt att säga. Vi har funderat på att lägga av många, många gånger. Bara lutat oss tillbaka och tänkt på om det verkligen är värt det. Men det gäller att kämpa på. Vi har blivit starkare av motgångarna, kriserna och framgångarna.
  – Men så fort någon av oss lämnar gruppen är det över. Den kemi som finns mellan oss går inte att återskapa med några andra, säger T-Boz.

Markus Larsson

   
  MER I PULS