Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 23 JULI
  

Lär dig vett och etikett
Visst är det semester och visst ska alla vara glada och visst är Sommarsverige fantastiskt, men tyvärr (sitt rak i ryggen!) har det nu blivit dags för del ett i vett och etikett-följetongen.



 Diskutera krönikan på nätet


  Låt oss börja lite försiktigt med några till synes enkla oskrivna regler och nu faktiskt skriva ner dem - okej? - för att undvika missförstånd i framtiden. Bara några små goda råd i all välmening, för att vi inte ska gå varandra alltför mycket på nerverna i den trettiogradiga värmen.

  1. Det är inte okej att tala i normal samtalston under en biofilm. Du tittar inte på video och resten av publiken är inte intresserad av dina idiotiska kommentarer. (Och sluta för Guds skull med att - på Sandrew-filmerna, när den där lilla reklamjingeln med en biosalong som fylls med människor kommer - säga till era bänkgrannar: ”Tänk om man såg sig själv där, vad förvånad man skulle bli!” Det är inte originellt och inte särskilt tänkvärt.)

  2. Det är inte artigt att stirra på främmande människor med öppen mun, i synnerhet inte efter att man har blivit upptäckt. En generad och skuldmedvetet nedslagen blick är då kutym.

  3. Om du befinner dig på en offentlig toalett och i ett vingligt och ostadigt tillstånd: SITT NER FÖR GUDS SKULL!

  4. Alla flanörer ombedes vänligast att inte gå fler än två i bredd på trottoaren och att hålla koll på sina vassa armbågar och barn. I synnerhet barn beväpnade med glass bör hållas på ett säkerhetsavstånd på minst en meter från övriga gångtrafikanter.



se
TV 3:s Hitchcock- kavalkad sena söndagsnätter. Måndagar vill man ändå inte vara pigg på.


hör
Gulligulliga Hepburns gulligulliga ”I quit” gör en sommarglad och trallig.


gör
Prenumerera på en tidning. (Blir patetiskt glad varje gång det rasslar till i brevlådan och det inte är en räkning.)
  5. Begränsa användandet av epitetet ”osvensk” (om andra) och ”ödmjuk” (om er själva) till ett minimum. Passa då också på att försöka sluta påkalla expediters och servitörers uppmärksamhet med orden ”M’allå! Schäkta!”. Tro mig: allt kommer att kännas mycket bättre då.

  6. Din hund vill inte ”bara leka” när den morrar och fradgar och har öronen bakåtvikta.

  7. Stå inte så nära i apotekskön. I synnerhet inte i Skåne. (Vaddå? Långsökt? Ni har väl läst det här om klamydian?)

  8. Om ni händelsevis skulle råka träffa på skaparna av Leif & Lena-reklamfilmerna så kasta inte alla stenarna själv utan låt även andra vara med. Tänk på att vi är många som vill dem illa.

  9. Använd gärna deodorant om du åker buss i rusningstrafik.

Tack för i dag, slut för i dag.



   
  MER I PULS