Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 2 JULI
  

– Ord är fantastiska
Travis sångare Fran Healy jagar den perfekta formuleringen

Travis letar tuffa ord.
Lyssna på Travis
Så laddar du hem Realplayer

Ljudet innehåller:   "Driftwood" från skivan "The man who"

Travis är ett popband från Glasgow.
  Travis ligger högt på engelska albumlistan.
  – Jag visste att jag skulle bli en stjärna redan när jag var fem, säger sångaren och låtskrivaren Fran Healy.
  
John Lennon sa en gång nåt liknande om sig själv. Han var enda barnet.
  Det är Fran Healy också. Som sådan är det lätt att känna sig som målgörare i en värld av stabbiga mittbackar.
  – Vi får all uppmärksamhet, står alltid i centrum. Allvarligt talat, vi som växt upp som enda barnet är väldigt sjuka människor, säger han och fnissar.
  Fran Healys skivsamling är löjeväckande. Han läser inte böcker. I mångt och mycket en klockren slacker. Dock, han är ambitiös med orden. Det enda som betyder nåt: att hitta den effektivaste och roligaste kombinationen av bokstäver för att meddela sig med omvärlden.
  – Jag skriver hela tiden, låttexter, poesi, prosa... Jag bryr mig egentligen inte om musiken, den bara kommer, det är enkelt, men orden... Ord startar krig... Ord är fantastiska. Det finns miljoner sätt att säga en sak på, jag jagar den perfekta formuleringen, för att det ska bli minnesvärt och kul, somliga gör ord till nåt verkligen tråkigt.
  Bland spåren på nya albumet ”The man who” är Fran mest nöjd med texten till ”Driftwood” och i synnerhet raden: ”Pillars turn to butter” (pelare förvandlas till smör). Från början hade hade han skrivit ”caterpillars turn to butterflies” (larver förvandlas till fjärilar).
  – Jag tog bort början och slutet av det första och sista ordet i meningen och skapade en helt annan bild i folks huvuden. Sånt är kul, säger Fran.

Blekast i världen
  
Här är en annan lyckad formulering: ”Why does it always rain on me? Is it because I lied when I was seventeen?”
  I texten är regnet en metafor men raden var från början en bokstavlig tolkning av läget.
  – Efter vår första platta sa vår producent Steve Lillywhite: ”Fran, du är den blekaste människa jag sett. Åk till solen. Åk till Israel.” Det gjorde jag, och det spöregnade hela tiden. Samma sak när jag var på fotbolls-VM i Frankrike. Bara regn.
  När han inte letar smarta formuleringar eller står i regnet tittar han på tv. Helst komedier, men egentligen går det bra med vad som helst.
  – Gärna nåt enkelt så jag slipper tänka... Tv är meditation. Jag bara sitter där... Och, du vet, jag fattar det inte, hur funkar det, hur kommer bilden in i burken? Det är fascinerande, ja, helt otroligt om man tänker efter.

arkiv Travis
Medlemmar: Fran Healy (sång), Douglas Payne (bas), Neil Primrose (trummor) och Andrew Dunlop (gitarr). Ursprung: Glasgow. Healy, Primrose och Dunlop träffades när de gick på samma konstskola. Sound: På nya plattan: melankolisk, tillbakalutad pop med smittande refränger och en klar påverkan från Radiohead, vilket inte minst märks i Fran Healys sätt att sjunga. John Lennon svävar också i bakgrunden. Avgörande för Fran: När han var 18 och hörde Joni Mitchells ”All I want”. Då fattade han: ”Jesus! Det kan vara så här bra, så här enkelt och direkt. Jag vill också skriva låtar.” Diskografi: ”Good feeling” (-97), ”The man who” (-99).


   
  MER I PULS