Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 25 JUNI 1999
  

  ÅRHUNDRADETS 50 BÄSTA ARTISTER  


Med sina vågade scenframträdanden och kläder har Prince inte lämnat någon oberörd

Den störste sexsymbolen
Med vågade och intelligenta texter blev Prince både älskad och kontroversiell

Lyssna på  en Prince mix
Så laddar du hem Realplayer

Prince främsta album :
 1999 (1982)
 Purple rain (1984)
 Parade (1986)
 Sign ‘o’ the times” (1987)
 Lovesexy (1988)

Vilken är århundradets artist?
Tyck till själv.


Prince - en jävel på sex och Gud. Men framförallt ett musikaliskt geni som hade en sådan påverkan på sin samtid att han kommer fortsätta att leva långt vidare in i millenniet och bortom det.
   Sedan Prince bytte ut sitt namn mot en symbol, lämnade sitt skivbolag sedan flera år eftersom han ansåg sig vara en underordnad slav, har det varit längre mellanrum mellan mästerverken.
   Men Prince kommer i realiteten aldrig vara över. Den inte ens 160 centimeter långa mannen i högklackade stövlar har påverkat generationer av människor för alltid. De första skivorna var en trevande början, men singlar som ”I wanna be your lover” och bilder av en barbröstad Prince med långt svallande hår eller iklädd bara kalsonger var en antydan till vad som komma skulle.
   ”Controversy” var början för den Prince vi lärt känna och älska så mycket. Iklädd den lila jackan med nitbeklädda puffärmar, vit skjorta, sminkade ögon och en knapp med texten ”Rude boy”. Och en rude boy och kontroversiell var han. Han förkastade alla tabun och blandade friskt sex och religion på ett ytterst vågat och intelligent vis. Det är sedan ämnen som har följt med honom. Men han har också snitsat förbi rena skära kärleksballader och samhällsbetraktande lyrik.

   Han har berört allt - och alla. Han är vit och svart som skapar en egen form av funk, blues, rock, jazz, punk, disco, pop. Prince berättar historier om glada nyförälskelser, porriga sexfantasier, masturbation, sorgliga övergivanden, bittra svek, döende vänner, den amerikanska drömmen på ett sådant genuint vis att ett enda gnyende falsettjut kan få tårar att rulla, en basgång kan sätta fart på höfterna och den enklaste kobjällra att kippa efter andan. Det är han och endast han som är upphovsmannen till The Minneapolis sound.
   Han föddes den 7 juni 1958 i Minneapolis. Fadern John L Nelson hade ett jazzband, The Prince Rogers Band, där modern Mattie Shaw var sångerska.
   Redan som sjuåring kunde Prince spela piano och vid 14-års ålder kunde även bland annat gitarr och trummor läggas till meritförteckningen.

   Ett musikaliskt geni vars talang lett till excentricism, eller vice versa. Han ger aldrig några intervjuer, han minglar aldrig på den världsliga musikscenen, utan sitter i sitt palats och skriver, skriver, skriver musik.
   Det är inte bara rent musikaliskt han höjt sig över massorna, hans magnifika scenutstrålning och förmåga att snärja nästan lika karismatiska medarbetare som Sheila E och Wendy & Lisa är minst lika viktig. Han må inte spela gitarr som Jimi Hendrix, men det finns ingen annan som kan älska med en gitarr som Prince.

Marimba Roney

arkiv Prince
27 av de 50 främsta

Namn: Prince Roger Nelson. Bor: Minneapolis. Historia: Bildade under high school sin första funkgrupp Grand Central Corporation. Första solosingeln var ”Soft and wet” som utkom i juni 1978. The Revolution bildades 1982 i samband med utgivningen av ”1999” och fick sitt stora genombrott med singeln ”Little red corvette”. Filmen och skivan ”Purple rain” spelades in 1984. The Revolution upplöstes två år senare. 1991 bildades hans nya grupp The New Power Generation. Han har producerat och skrivit för bland andra Vanity 6, Sinead O’Connor, Chaka Khan, Mavis Staples och Madonna.

   
  MER I PULS