Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 11 JUNI
  

– Vi för facklan vidare
The Royal Beat Conspiracy vårdar rock’n’roll-arvet på debutplattan

Royal beat conspiracy Tord Komsell, Ulf Janson, Per-Olof Björklund och L-P Anderson – The Royal Beat Conspiracy.
Foto: ANDERS DEROS

Lyssna på Royal Beat Conspiracy
Så laddar du hem Realplayer

De har stil, klass, ett sällsynt gott liverykte och en vibrerande vilja att föra rock’n’roll-facklan vidare.
  Nu kommer äntligen The Royal Beat Conspiracy på skiva också.
  
Ni minns kanske The Royal Beat Conspiracy. Jag ägnade en hel krönika i fjol åt dessa göteborgares fenomenala nittonlåtarsdemo, där de på ett häpnadsväckande coolt sätt blandar ihop rockabilly, soul, r&b, country, reggae, psykedelisk pop och punkrock till en ruggigt svängig lektion i modern musikhistoria som faktiskt varken låter spretig eller nostalgisk.

Var förband till Garbage
  
Live är de ännu bättre. Blås, orgel och vilde sångaren L-P Anderson längst fram, med soul i strupen och flames på de utsvängda byxbenen.
  Att de kan tackla vilken publik som helst blev tydligt i vintras när de värmde upp för Garbage i Göteborg och lyckades få den unga poppubliken att vifta med händerna och sjunga med i souliga rockstänkare som ”Mean Mary Lou” och ”Flame of love”.

Inga färskingar
  
– Jag fick skriva autografer till 14-åriga tjejer efteråt. Det hände aldrig förr. Då kom det bara fram fulla killar som gillade garagerock och ville prata skivor. ”Har du Lyres första singel? Fan vad coolt!” och sånt, berättar L-P.
  Royal Beat Conspiracy är nämligen inga färskingar. Kärnan kommer från Detroit-rockiga Cry, som splittrades för två år sedan.
  Det här bandet har dock en helt annan kemi och vidare visioner, förklarar L-P.
  – Royal Beat känns så mycket större. Vi kan köra reggae i en låt och punk i nästa och ändå få det att hänga ihop. Så är det ju, allt hänger ihop, och det är precis så jag lyssnar på musik. Jag gillar verkligen allt möjligt.
  Det märks där vi sitter i L-P:s lägenhet i Majorna i Göteborg. Vardagsrummet är i princip möblerat med skivor. Alla Stax-boxarna, stora Hank Williams-boxen, obskyra reggaesinglar, märkliga samlingar med garagerockband från Hongkong (!) och en massa annat.

Snart släpps debutalbumet
  
– Jag ser oss som ett Creedence eller Stones, säger L-P. Ett band som vill föra facklan vidare. I en intervju med Keith Richards frågade de var han fick alla låtar ifrån. ”Gene Vincent och Eddie Cochran”, svarade han, och menade att han inte skriver låtar utan bara gör något nytt av gamla grejer. På samma sätt vill vi vårda traditionen utan att för den skull låta som ett gammalt band.
  Om två veckor släpper Royal Beat Conspiracy sexspårsalbumet ”Music to rock the nation” på det lilla danska danska bolaget Bad Afro.
  Även en fullängdsdebut ligger klar, precis som miniplattan producerad av Stonefunkers-bekante Torsten Larsson (som även rattat Soundtrack of Our Lives), men trots en hel del intresse från stora bolag, både i Sverige och i USA, saknar Royal Beat Conspiracy fortfarande skivkontrakt. L-P är emellertid inte orolig.
  – Det får ta den tid det tar. Vi vill upp från indienivån och få ut plattan ordentligt. Men vi får nog något bra, det tvivlar vi inte på.
  Allt annat vore en skandal, om ni frågar mig.

Grupp: The Royal Beat Conspiracy. Från: Göteborg. Bildades: 1997. Medlemmar: L-P Anderson (sång), Tord Komsell (gitarr), Per-Olof Björklund (trummor), Ulf Janson (bas). Live dubbleras bandet med keyboardist och blåssektion. På skiva: ”It’s not enough” (singel, 1998). Aktuella: Minialbumet ”Music to rock the nation” släpps om två veckor.
arkiv The Royal Beat Conspiracy

   
  MER I PULS