Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 4 JUNI
  

Ge mig slutet – jag vill inte hitta på det själv!
Varför ska man behöva hitta på allt själv när man har betalat för att slippa?



 Diskutera krönikan på nätet


   Stash och Eleonor har gjort slut. Det kommer plötsligt och någon anledning får man inte direkt reda på. Boken ”Slavar i New York” av Tama Janowitch består av små noveller i stället för kapitel, nästan alla olika huvudpersoner är ytligt bekanta med varandra, men man får veta mest om paret Stash och Eleonor.   

Vad hände egentligen som tog slut på förhållandet? Kanske hade Eleonor glömt att gå ut med dalmatinern Andrew eller hade hon möjligtvis gråtit så mycket i Stash ostfondue att den smakade salt och han blev arg eftersom han är en surgubbe?
  Jag tänkte högt och min ölälskande polare från Etiopien, Jonas, började fascinerat berätta om en annan kompis, Mårten, som inte klarade av att se filmer med ett diffust slut: ”Han ’hittar på’ lyckliga slut på filmer som är så”.
  Mårten kunde bestämma att huvudpersonerna åkte tillbaka till Amerika, vann på Lotto, gifte sig och levde lyckliga för alltid tillsammans med de sju barnen.
  Eller så kom han på att killen nog överlevde den där förfärliga sjunkande båtkatastrofen. Bara slutet blev lyckligt i hans hjärna så kunde han leva vidare.   


se
”Office space” – film av killen som gjorde ”Beavis & Butthead”, handlar om en webbyrå.


hör
Cesario Evora ”Café Atlantico”, kubansk tant i finfin form.


gör
Läs ”Glamorama” av Brett Easton Ellis för att den är så kylig och bitter och har små sångtexter insmugna i texten.

Jonas tycker att både Mårten och jag är ett par miffon som inte bara kan acceptera att ett slut är ett slut men vadå!?
  Att inte få något riktigt slut på något som har engagerat en mer än en timme är samma sak som att vara med när någon dör mitt i en mening. Man har ingen aning om vad han ville och man kan inte sluta tänka på det. Då är det ju bättre att hitta på något som skulle kunna stämma och sen gå vidare med livet. Allt annat känns som slöseri med energi.
  

Det finns de som tycker
att såna filmer och böcker är sköna, ”man får tänka lite själv också”, men har man redan hittat på en hel bok eller film så kan man väl slutföra jobbet ordentligt? Det är ju deras vision som jag har levt mig in i, det är deras bilder av verkligheten som jag ser eller läser om och det är ju bara de som vet det ”rätta” slutet.
  Det är ju det man betalar för! Dessutom: Så djävla bra fantasi har jag inte själv.

   
  MER I PULS