Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 28 MAJ 1999
  

– En timme i tv förändrade livet
Catherine Zeta-Jones är Hollywoods nya diva. Puls träffade henne i Cannes och pratade om sexscener och Sean Connery.

291 Catherine Zeta-Jones hade svårt att vänja sig vid uppmärksamheten. En gång krockade hon med en lyktstolpe när hon försökte köra ifrån pressfotografer.
Foto: JIM COOPER

Se en trailer från "Entrapment"(28.8)  (+56)  (+112)
Så laddar du hem Realplayer

CANNES. Hon fäktades, dansade och älskade med Antonio Banderas i ”Zorro – den maskerade hämnaren”. I ”Entrapment” hamnar Hollywoods senaste älskling – Catherine Zeta-Jones, 29 – i säng med Sean Connery.
  – Kärleksscener med ”James Bond”, det finns väl inget som slår det, säger hon.
  
Vi träffas på flotta Hotel Eden Roc i Antibes. Medan Sean Connery är i tid för sina intervjuer, är Catherina Zeta-Jones tjugo minuter försenad och det har redan börjat gå rykten om att hon har blivit en diva.
  Hon har en sminkös med sig som hon kör rätt ordentligt med. Och mitt i en intervju avbryter hon för att sätta sig och äta i några minuter. Lite grann är hon årets svar på Sharon Stone. En skådespelerska som när hon väl har hamnat i rampljuset, gör allt för att få stanna kvar där.
  På årets filmfestival har hon glatt poserat för fotograferna i sådär lagom vågade och sexiga klänningar. Sådana som gör att bilderna alltid hamnar i tidningen, men ingen kan riktigt beskylla henne för att vara vulgär, smaklös eller uträknande.
Det sägs att du hade väldigt mycket bagage med dig till Cannes och att du har ett schema för vilka klänningar du ska ha på vilka fester..?
   – Ha ha, vilket bisarrt rykte. Men det stämmer att jag har många fina klänningar med mig. Alla kända modedesigners hör av sig och vill att man ska ha deras kläder på Oscarsgalor och andra tillställningar. Vem skulle tacka nej till det?
arkiv Catherine Zeta-Jones
Ålder: 29.
Familj: Ensamstående.
Bor: Hus i Pacific Palisades, Los Angeles.
Karriär: Genombrott 1991 i tv-serien ”Majs ljuva knoppar”. Har sedan bland annt gjort ”Blue juice” (1995), ”Fantomen” (1996) och ”Zorro – den maskerade hämnaren” (1998).
Aktuell: På bio i ”Entrapment”. Kommer senare även i actionfilmen ”The haunting”.
  Hon kommer från Swansea i Wales. Redan som tonåring fick hon roller i musikalerna ”Bugsy Malone” och ”42nd Street”. Men allra mest har hon två tv-serier att tacka för sina framgångar. Först ”Majs ljuva knoppar”, sedan ”Titanic”. ”Majs ljuva knoppar” var en brittisk tv-serie efter H E Bates roman. Den utspelades på 1950-talet.
  – Det var häftigt att ha kraftiga behåar som fick brösten att stå rakt ut. Jag kände mig som Jessica Rabbit hela tiden.

Körde in i en lyktstolpe
  
Tv-serien kom 1991.
  – En timme i tv-rutan och hela livet förändrades. Efter det var det som att varje man jag drack en kopp kaffe med, pekades ut som min nya pojkvän. Det blev mycket viktigare än det jobb jag gjorde framför kameran.
  Plötsligt var hon en av Englands mest omskrivna kvinnor. Fotograferna häckade utanför hennes hus. Intresset blev inte direkt mindre genom att hon haft kända pojkvänner, tv-personligheten John Leslie och skådespelaren Angus McFadyen (”Braveheart”).
  – Det togs bilder när jag var på semester utomlands och solade topless. Det togs bilder när jag hängde tvätt i trädgården. En gång försökte jag fly från ett gäng pressfotografer i min bil, men hade för hög fart i en kurva och körde in i en lyktstolpe. Det var då jag bestämde mig för att flytta till Los Angeles i stället.
  Där följde några mindre framgångsrika år.
  – Jag själv var övertygad om min talang, men det gäller ju att någon ser det man gör också för att man ska få chansen att ens provfilma för de riktigt bra projekten.

Fäktning och tango
  
Som tur var satt Steven Spielberg och slötittade på tv en kväll när ”Titanic”, en miniserie som hamnade helt i skymundan av storfilmen med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet, visades. Spielberg var exekutiv producent för den kommande filmen om Zorro och var bekymrad över att man ännu inte hade hittat någon kvinnlig stjärna.
  – Nästa dag sökte Spielberg rätt på mig. Två veckor senare var jag i Mexiko och tränade ridning, fäktning och tango.


Kärleksscener är trista att göra
Hur var det att filma med Anthony Hopkins och Antonio Banderas?
   – Fantastiskt. Ofta brukar man bara hinna hälsa på varandra innan man kastas in i till exempel en kärleksscen. Nu hade vi lektioner i ridning, fäktning och tango under en hel månad innan inspelningen startade. Det gjorde att vi lärde känna varandra, det gör att personkemin blir bättre även framför kameran.
Vad är sexigast med Antonio Banderas?
   – Hans blick. Man vet aldrig riktigt vad som döljer sig där...
Tror du Melanie Griffith blev svartsjuk över era kärleksscener?
   – Nej, vi blev bra kompisar. Jag skämtade och sa att hon fick minsann köpa några dyra klänningar till mig, annars hotade jag att sticka Antonio på diverse känsliga ställen under våra fäktningsscener.
  I ”Entrapment” spelar hon och Sean Connery två internationella konsttjuvar som konkurrerar med varandra samtidigt som de blir attraherade av varandra.
Det skiljer kring 40 år på er...?
   – Visst, men vår romans i filmen är ju inte heller av det vanliga slaget. De blir attraherade av varandras hjärnor, för de tänker på samma sätt. Utifrån det kommer sedan den sexuella biten.
Du är ju i den åldern att du annars bör ha vuxit upp med Roger Moore som James Bond, eller hur?
  


De som är mest upphetsade över att jag har jobbat med Sean Connery är min familj
– Jag vet inte, de första Bond-filmerna jag såg var med Sean, så jag har alltid tänkt på honom som agent 007. Det är lite märkligt, jag tänkte inte på honom som skådis, egentligen. För han är ju ”James Bond”. Sedan såg jag en gammal Sidney Lumet-film gjord ungefär samtidigt som de första Bond-filmerna, och där är han fruktansvärt bra.
  – Fast de som är allra mest upphetsade över att jag nu har jobbat med Sean Connery är nog min familj, de är helt knäckta av det.
Hur var det att göra kärleksscener med Sean Connery?
   – Kärleksscener med ”James Bond”, det finns väl inget som slår det. Allvarligt talat, kärleksscener är trista att göra. Det är inte det minsta erotiskt förrän någon har klippt ihop scenerna, på förhoppningsvis rätt sätt.
Sean Connery är även producent för filmen. Vet du varför han valde just dig till rollen?
   – Nej, faktiskt inte. Jag har inte velat fråga. Vi kom väl bra överens, helt enkelt. För Zorro-filmen hade ju inte haft premiär då.
  Efter tjugo minuter är intervjun över. En dag senare äter jag av en slump lunch med Angus McFadyn, här i Cannes för en annan film, och frågar då vad han tycker om exflickvännens framgångar i Hollywood.
  – Tja, vad ska jag säga? Hon har en annan livsstil nu och verkar ju trivas med den...

Jan-Olov Andersson

   
  MER I PULS