Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 28 MAJ
  

– Gör hits, farsan!
Ron Sexsmiths son tycker att pappa ska börja tjäna pengar


Ron Sexsmith tycker själv att han är lyckligt lottad.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Lyssna på Ron Sexsmith
Så laddar du hem Realplayer

Ljudet innehåller:  Låten "Riverbed" från senaste skivan "Whereabouts".


Det handlar om att följa sin dröm. Ron Sexsmith hade aldrig något annat val än musiken.
  – Men min son tycker att jag ska börja göra musik som jag tjänar pengar på.
   Det började när hans brorsa fixade ett gig åt honom på en bar. Ron tog sin gitarr och framförde sina covers på ett ställe han var för ung att besöka. Efter det fanns det ingen återvändo.
  Ron Sexsmith var 31 när han gav ut sin självbetitlade debut som innehöll så innerlig och melankolisk popmusik att Elvis Costello, Rod Stewart och Nick Lowe knäade.
Jobbade på budfirma
   Han var 19 när han fick sitt första barn.
  – Det är en stor omställning och ett stort ansvar. Men vi ansträngde oss så gott vi kunde och flyttade till en större stad med större chans att få jobb, och bättre förutsättningar för att spela musik.
  Han jobbade länge på en budfirma och började med tiden skriva egna låtar, dock alltmer uppgivet.
  – Innan jag fyllde 30 trodde jag aldrig att min musik skulle få något att hända, att den skulle ta mig vidare. Det var tufft.
”Jag lever som jag vore 20”
  Men istället för att få en svidande trettioårskris upptäcktes han av skivbolaget Interscope och anlitades som låtskrivare åt andra artister. Och när han spelade upp sina demos fick han ett skivkontrakt på köpet.
  – Det var en otrolig lättnad. Jag menar, jag är oerhört lyckligt lottad och vet om många i min hemstad som fortfarande försöker.
  Det är inte alla som vågar chansa. Många visioner försvinner in i fabriker längs vägen.
   – Ja, jag åker sällan hem, men jag känner en kille som är väldigt talangfull och konstnärlig. Han har all potential som går att få, men han verkar aldrig komma iväg. Inte för att det är något fel med ett vanligt jobb, min pappa har arbetat på en bilfabrik i hela sitt liv. Det verkar bara vara ett så tråkigt öde om man vill och kan något annat.
  Hur var det att ge sig in i popvärlden med en familj i bagaget?
   – Det är det som är problemet. Jag lever som om jag är 20. Att bli pappa så ung som jag var innebär att växa upp mycket fortare. Det är som om jag tar igen vad jag missat nu. Jag turnerar, festar och det ger mig dåligt samvete. Jag är borta mycket och min fru får dra det tyngsta lasset.
  Förstår de det du gör?
   – Ja...nej, inte min äldsta son. Han är inne på hiphop och tycker hela tiden att jag borde börja göra musik som jag tjänar pengar på (skratt). Jag förstår honom. Jag är 35, vi lever i ett litet hus och jag tjänar verkligen inget vidare. Och jag blir inte precis rikare för varje ny skiva jag ger ut, men jag måste fortsätta att försöka.
  

Markus Larsson

arkiv Ron Sexsmith
Namn: Ron Sexsmith. Ålder: 35. Yrke: Vandrande trubadur. Familj: Fru och två barn. En son och en dotter. Bor: Toronto Album: ”Ron Sexsmith”(1995), ”Other songs”(1997). Kuriosa: Han är polare med Cardigans och Karolina Lundgren i Loudean. Aktuell: Med nya skivan ”Whereabouts”, fyra plus av Puls Håkan Steen.


   
  MER I PULS