Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 21 MAJ 1999
  

275
Foto: ANDREAS LUNDBERG  

Mer än bara bimbo
Hon har vikt ut sig i Playboy och åkt störtlopp mot Pernilla Wiberg. Nu satsar hon på en musikkarriär. Malin Hendriksen , 24, träffade Victoria Silvstedt , 24, och pratade bröst, barn, Leo DiCaprio och aktier.

275
Foto: ANDREAS LUNDBERG

arkiv Victoria Silvstedt
Namn: Victoria Karin Silvstedt.
Föddes: 19 september 1974 i Umeå.
Bor: I hyrd villa i Santa Monica utanför Los Angeles.
Familj: Mamma, pappa, syster och sambon Chris Wragge.
Längd: 179 centimeter.
Intressen: Aktier, skidåkning och djur.
Aktuell: Har just släppt singeln ”Hello hey”.
Du har säkert redan bilden klar för dig. En storbystad blondin med liten hjärna. En Inga som bara säger ”jaa, jaa” hela tiden. Man hade i alla fall gärna velat att det var så.
  Men Victoria Silvstedt är lite mer. Hon är den amerikanska drömmen. Fast i väldigt, väldigt svensk tappning. Istället för att komma från den amerikanska södern kommer hon från Bollnäs i Hälsingland. Men resultatet blev detsamma. En ”Playmate of the year”. Hur stort som helst därborta. En streetsmart, snäll, ganska vanlig svensk tjej som gjort karriär.
  En före detta playmate, som numera ska satsa på en musikkarriär. Första singeln ”Hello hey” har precis släppts och fullängdaren kommer till hösten.
  – Musikkarriären är en kul grej, funkar det så funkar det. Gör det inte det så får det vara. Jag tar dagen som den kommer. När jag var yngre brukade jag och min tjejkompis klä ut oss till ABBA, så drömmen har alltid funnits där. Men jag hade aldrig trott att jag skulle få skivkontrakt.
Är det du som sjunger?
   – Självklart. Annars hade jag aldrig gett mig in på en sådan stor grej. Det hade ju kommit fram förr eller senare.
  Nej, sångrösten är väl inte det första man tänker på när man ser Victoria. Vi kan väl lika gärna ta det med en gång. För det är ett ofrånkomligt samtalsämne med en före detta playboymodell. Brösten.
  För det är ändå dem man reagerar över. De är svåra att låta bli att titta på. Även om man anstränger sig vill blicken gärna glida ner.
  Som tjej und-rar man hur de känns, är de hårda, hur hittar man kläder som passar, kan man sova på mage, får man inte ont i ryggen, måste man ha bh? Och framför allt: Hur kände man sig när man såg sig själv i spegeln med ett par jätteboobs första gången?
  – Det kändes hemskt, men man vänjer sig ganska snabbt. Men det var jättekonstigt första gången.
  De nya brösten kom till i Paris och var ren strategi. Ett sätt att synas och konkurrera i en tuff modevärld.
  – Jag arbetade mycket som underklädesmodell och de gav mig fler jobb. De var en affärsmässig grej. Jag var nöjd med mig själv och hade inga problem med min kropp innan. Jag vet vem jag är och är lycklig med mig själv och jag står för vad jag gör. Alla får säga vad de vill om mig. Jag är så självsäker i mig själv att jag inte behöver prata skit om andra.
Hur tror du att du kommer att känna inför brösten när du blir gammal?
  


Jag vill inte vara förebild som Playboy-modell
– Jag vet inte. Nu känns det så naturligt för att jag är så van. Det är inte så att jag tänker på att jag har vatten inne i mina bröst. Jag har inte silikonbröst, jag har koksaltlösning, det verkar otäckt med riskerna med silikon. Det kanske blir så i framtiden om man får många barn att man inte vill ha dem kvar, men det får man se då.
  – Jag har en ganska tjock benstomme och är lång så jag tycker inte jag ser ut som en cartoon, som Pamela Anderson gjorde. Jag faller snarare bakåt än framåt för min stora bak.
Var sjunde tjej mellan 15 och 29 år i Sverige skulle vilja göra en plastikoperation. Ser du dig själv som en bra förebild för unga tjejer?
   – Inte som förebild för att jag gjort Playboy, mer som modell kanske. Jag vill inte vara förebild som Playboy-modell, det är ingen bra förebild. Bortser man från det tycker jag att jag är en ganska bra förebild. Jag har tagit chansen när jag fått den och tagit för mig. Och jag har gjort vad jag själv vill.

Till sist bad jag att få slippa åka
  
Sagan om Victoria Silvstedt började i Skellefteå 1974. Sedan fortsatte den i Ljusdal, Umeå, och till slut Bollnäs. På grund av pappa Silvstedts jobb flyttade familjen en hel del. Victoria var en tyst, blyg tjej som helst av allt lekte ensam. Hennes stora intressen var utförsåkning och hästar.
  – Jag började åka slalom när jag var två och ett halvt år. Då puttade farsan ut mig i backen. Jag tävlade i ungdoms-SM i störtlopp och blev fyra som bäst. Min pappa pushade mig mycket, så mycket att jag ibland bad om att få slippa, men i dag är jag glad för att han gjorde det. Det lärde mig mycket disciplin.
  – Jag till och med tävlade mot Pernilla Wiberg en gång. Hon slog mig med en och en halv sekund.
  Modellkarriären började redan under gymnasiet. Bara 16 år gammal ställde Victoria upp i en modelltävling.
  – Jag kom tvåa. Jag var jätteblyg och livrädd för att jag var tvungen att gå i baddräkt. Jag hade aldrig fått någon uppmärksamhet när jag växte upp, utan var mer en lång skranglig pojkflicka som spelade fotboll med killarna och inte brydde mig om mitt utseende.

Jag blev utstött av tjejerna i skolan
  
Tävlingen ledde till kontrakt med en agentur i Stockholm och en del jobb. Men det ledde också till att Victoria blev utstött av många av de andra tjejerna på skolan.
  – Jag fick läsa på toaletterna i skolan att folk skrivit saker som ”Victoria är en diva”, det var stora bokstäver överallt. Det kändes som om hela skolan var emot mig, men jag hade mina nära kompisar som inte brydde sig. I Sverige är det lätt så att ju mer man sticker upp desto mer måste man dunka ner dem.
  Rastlösheten fanns där och Bollnäs kändes för litet. Direkt efter gymnasiet stack hon till Paris för att satsa på modellkarriären. Men det var tuffare än hon trodde.
  – På en gång sa de till mig att jag måste gå ner tio kilo. Jag började banta stenhårt och gick ner jättemycket i vikt och tappade mensen i över ett år och var sjukligt mager. Sedan var jag så olycklig att jag började äta igen och blev normalstor och fick tillbaka kurvorna. Och det var då en tjej från Playboy upptäckte mig.

275
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Jag ställde till med skandal i Bollnäs
  
Mycket pengar och en minimal chans att mamma eller nån i Bollnäs skulle se nakenbilderna, trodde Victoria. Men tji fick hon.
  – Jag pratar med mamma i telefon nästan varje dag och berättar allt för henne. Men det här vågade jag inte berätta. När de ville att jag skulle komma tillbaka och ta fler bilder bodde jag i flera månader på Playboy Mansion och var tvungen att ringa min morsa och ge ut numret till där jag bodde. En dag ringde hon och någon svarade Playboy Mansion. Det var svårt att komma över för henne, det tog ett tag, men nu har hon förlåtit mig.
  – Det var själviskt av mig. Jag är ju aldrig i Bollnäs och kommer sällan hem så det påverkar inte mig. Men alla känner alla i Bollnäs och alla kommer med nån typ av kommentar. Det var skandal.

Chris och jag möttes under en intervju
  
Från början skulle hon bara stannat i en vecka, men Victorias flytt till Los Angeles blev permanent.
  Snart var hon inne i en värld av modellarbete, fester och inte minst kändisar. De kända männen faller lätt för en storbystad svensk blondin. Som Donald Trump, en av världens rikaste män.
  – Donald Trump ringde min agentur och sa att han skulle sätta mig på billboards på alla sina kasinon i Atlantic City, men att han måste träffa mig först.
  – När jag kom till middagen med min agent smörade han hur mycket som helst, men jag var inte intresserad. Sen träffade jag honom på en fest i Palm Beach. Han sprang efter mig hela kvällen och jobbade sig. För att få min uppmärksamhet tog han tag i mig och slängde mig i poolen.
  Känns beteendet igen?
  Tänkte väl det.
  Ungefär så betedde sig killarna på lågstadiet när de gillade en tjej. Fast då drog de en i håret istället för att putta en i poolen.
  – I och med att jag är i den här branschen träffar jag mycket kändisar. De är bara vanliga människor, men bara för att de är Ben Stiller eller Leonardo DiCaprio tror de att de kan få vad de vill.
Stort. Du har blivit stött på av Leo DiCaprio.
   – Ja, fast han stöter ju på alla.
  – Alla tror att man är jättelättfotad och går med på allt. Men det stämmer inte. Jag hade ett förhållande som varade i sex år när jag bodde i Bollnäs, sedan en kille i Paris i tre år och sedan träffade jag nästan direkt när jag kom till Los Angeles den här underbara killen Chris. Vi har varit tillsammans i två år.
  Chris Wragge är journalist på tv-programmet ”Entertainment tonight” och de två möttes när han gjorde en intervju med Victoria precis innan hon blev utsedd till Playmate of the year. Intervjun skulle tagit en timme, men slutade med att de åkte runt i en hel dag.

Nej, jag är inte bara naken på bild
  
– Det klickade till direkt. Sedan sprang vi på i varandra flera gånger på en vecka och det kändes som om det var meningen. Det kändes att det var rätt på en gång. Det har aldrig känts så rätt någon gång.
  Men modell-livet är inte bara roligt. Det har en baksida också.
  – Många tror att jag bara är nakenmodell. Jag har gjort två sådana plåtningar för Playboy. Sedan har jag gjort massor av andra modelljobb. Men det finns många andra playmates som tar den riktningen, mot porr, istället.
  – Playboy ville göra ett jobb med Anna Nicole Smith och mig nakna. Det var ganska mycket pengar, men inte så mycket att jag ens funderade på det.
  En annan baksida är breven. Playboy går igenom all Victorias fan-post så att hon slipper de värsta. Men alla brev är inte otrevliga. Av nån anledning gillar tolvåriga tjejer henne.
  – Jag fattar inte var de har sett mig, om de tar sin pappas tidningar eller. Men då och då får jag ett brev från Sarah, 12, som tycker att jag är så söt och har så vackra fötter.
  I framtiden vill Victoria syssla med skådespeleri. Hon går på auditions och tar ”acting lessons”. Hon har haft en del små roller. Till exempel var hon dröm-tjejen i två avsnitt av ”Melrose Place”. Hennes roll kommer tillbaka i det allra sista avsnittet av serien. Dessutom har hon blivit erbjuden en roll mot Patrick Swayze. Inte en huvudroll, men en roll i en stor Hollywoodfilm.
  Under tiden försörjer hon sig som modell. Hon har haft kontrakt med bland annat Guess Jeans. Dessutom är hon programledare för ett tv-program i London.


Det är lite affärs-kvinna över mig

  Lukrativa jobb.
  Bara den första Playboyplåtningen gav henne 25 000 dollar, cirka 200 000 kronor. Victoria Silvstedt är i dag en relativt tät tjej som kan välja bland jobben.
  Och hon har ett oväntat intresse, aktier.
  – Min pappa tyckte alltid att jag skulle studera på universitet, läsa vidare inom ekonomi. Det tyckte väl inte jag, men jag är intresserad. Jag har en bankman, men om jag hört talas om några aktier som ska vara bra säger jag till honom att köpa. Det tycker jag är kul. Det är lite affärskvinna över mig.
  Men hyran till huset i Santa Monica delar hon och sambon Chris på i sann svensk anda.
  – Det är kanske lite ovanligt i USA. Jag tycker det är jättebra att vi är jämställda. Jag tror att det kommer från Sverige, jag skulle inte tycka att det var värt att jobba så hårt om man inte behövde betala för något. Det känns bättre.

Jag har svårt för att ta komplimanger
  Trots att hon ser ut som den amerikanska drömmen och bryter lätt på engelska är Victoria fortfarande väldigt svensk. Efter ett tag bryter hälsingedialekten igenom. Dessutom är hon svenskt snäll och oväntat naturlig. När det inte finns någon toalett där bilderna ska tas i Hagaparken säger hon att det är okej att gå upp och sätta sig i skogen och kissa. Svårt att tänka sig att en amerikansk fotomodell hade gjort det.


Jag har blivit mer öppen och positiv sen jag flyttade till USA

  – Jag har svårt för att till exempel ta komplimanger. I USA säger de att man är fabulous, look great, you’ve lost so much weight, det är en klassiker. Det känns så falskt för en svensk. Men jag har blivit mer öppen och mer positiv sedan jag flyttade dit.
  På Victorias finger gnistrar en rejäl förlovningsring. Och den tionde juni nästa år ska hon och Chris gifta sig. Bröllopet kommer att ske i Chris hemstad strax utanför New York. Och sen, om några år, ska paret ha barn.
  – Vi har redan börjat planera namn. Jag skulle gärna vilja ha lite svenska namn, men Chris säger att de kommer att bli retade. Hans favoritnamn är Madison och Ashley.
  – Madison är jättegulligt. Jag tycker om Emelie. Så jag hoppas vi får två tjejer som ska heta Madison och Emelie.

Malin Hendriksen

   
  MER I PULS