Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 21 MAJ 1999
  

Lambretta gasar på
Mer powerpop efter att Anders Eliasson fann Linda Sundblad

144 Lambrettan är inte Lambrettas utan kommer från Lambretta Klubb Stockholm.
Foto: BÖRJE THURESSON
Popgruppen Lambretta hade funnits i ett par år när Anders Eliasson tröttnade på att sjunga. Han ville koncentrera sig på gitarren. Han gick till musikaffären US Musik i Lidköping.
  – Vet du nån som kan sjunga, sa han.
  – Ja, min dotter, sa affärsinnehavaren Ulf Sundblad.
  
Så gick det till när Linda Sundblad blev frontfigur i Lambretta. Ja, okej, hon fick provsjunga först, men det var en enkel och smärtfri historia.
  Anders och de andra tyckte det lät bra, säger hon.
  – Jag har jobbat så jävla mycket i studio genom åren och så kom Linda in: ”Hur gör man?”, sa hon. ”Ta på dig hörlurarna och sjung”, sa jag. Och det gjorde hon, jag bara satt där, sen var det klart, säger Anders.

”Läskigt i början”
  
Lambrettas laguppställning: Petter Lantz, 27 år, bas; Tomas Persic, 33 år, trummor; Anders Eliasson, 33 år, gitarr; Linda Sundblad, 17 år, sång. Inte ofta man ser sånt, popband där det skiljer 16 år mellan den äldsta och yngsta medlemmen.
  – Det kändes lite läskigt i början, men vi har växt ihop, vi är alla 25 till sättet, säger Anders.
  – Jag har aldrig känt att killarna tryckt ner mig, min röst väger lika tungt som deras, säger Linda.
  Det råder ingen tvekan om att skivbolaget ser Linda som oliven i dry martinin. Det är hon ensam som syns på framsidan på omslaget till första singeln ”Blow my fuses”.

Breda refränger
  
Det är hon som är blickfånget i videon till samma låt. Det är henne skivbolaget i marknadsföringen kallar ”den oj så självklara popstarleten” och ”en orkan på scen och gruppens givna frontfigur”.
  – Det är inte vårt förslag, det är skivbolaget som tycker att det är bra att fronta med en söt tjej men det tycker inte vi. Vi är ett band och har alltid varit det, säger Anders.
  – Det är Anders som skrivit de flesta låtarna, han ska ha största uppmärksamheten och inte jag, det finns säkert 1 000 andra tjejer som är söta och kan sjunga, säger Linda.
  Singeln ”Blow my fuses” släpps den 25 maj och albumet kommer i höst.
  Det handlar om powerpop med breda refränger. Kort sagt: party.

Tore S Börjesson

arkiv Lambretta
Kommer ifrån: Lidköping, Falköping och Skara.
Lambretta, namnet 1: Ett italienskt skotermärke som stod högt bland de engelska modsen.
Lambretta, namnet 2: I början på 80-talet hade det engelska bandet The Lambrettas en hit med låten ”Dance, dance, dance”. Gruppen la senare av och Anders Eliasson snodde namnet och tog patent på det i musiksammanhang.
Mods: Bara Anders, som runt åren 1979–80 torskade dit på band som The Who och The Jam och resten av kulturen kring fenomenet.
Skivkontrakt: I början av 1998 spelade Lambretta på Valand i Göteborg. Magnus Nygren på skivbolaget Universal var där för att kolla in Göteborgsbandet Cascade, men när allt var över var det Lambretta han erbjöd skivkontrakt.


   
  MER I PULS