Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 21 MAJ 1999
  

262 Basement Jaxx skrattar mycket – men inte på bild.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

– Det är ingen idé att deppa

arkiv Basement Jaxx
Namn: Basement Jaxx består utav Simon Ratcliffe och Felix Buxton.
Ålder: Simon, 29, Felix, 28.
Bor: London.
Yrke: Producenter, DJ:er
Aktuella med: Skivan ”Remedy” (fyra plus av Benjamin Mandre).

Lyssna på Basement Jaxx
Så laddar du hem Realplayer

Ljudet innehåller:   singeln Red Alert
Basement Jaxx är 1999 års stora dansmusikstjärnor och de tycker att det finns mycket skit i världen.
  – Men det är ingen idé att deppa ner sig, säger Simon Ratcliffe och Felix Buxton.
  
Långt innan deras officiella debut-album släpptes (de gav ut en samling av sina tolvor på egna bolaget Atlantic Jaxx 1997) utsågs den i brittisk press till årets skiva och de har varit omslagspojkar ett flertal gånger redan.
  – Vi har ju inte sålt en enda skiva ännu! skrattar Simon något nervöst när han är i Sverige på promotionturné.
  Tur för dem att de är på resande fot eftersom Felix bor i Brixton, där en bomb nyligen exploderade, ett område bebott av många svarta. Men trots att Felix inte blev insläppt på en klubb häromkvällen ”för att jag var ensam, vit kille, men det är okej, vakten var inte rasistisk, han försökte bara skydda sitt” och att en nazist bombat ihjäl flera människor menar Felix och Simon att London har blivit bättre.

Blandade sällskap
  
– De flesta houseklubbar har fortfarande övervägande vita besökare och på speed-garage eller raggaklubbar är det mest svarta, men ungdomar nuförtiden har svarta, vita, gula, bruna vänner och det blandas mer och mer, förklarar Simon.
  – När jag flyttade från landet till London var min första flickvän där en svart tjej. En gång körde en bil med svarta killar förbi och skrek hemskheter till mig. Jag blev djupt upprörd och min flickvän påpekade hur den lilla händelsen berörde mig – tänk hur det känts för henne att höra detta under hela sitt liv? säger Felix och skakar uppgivet på huvudet.
  Allt ont som händer i världen gör en snabbt deprimerad och det är därför Basement Jaxx döpt albumet till ”Remedy” och gjort en väldigt svängig och glad dansplatta.
  – Det händer mycket skit, flertalet av texterna berör jobbiga saker, men det hjälper inte att deppa ner sig, det är bättre att försöka göra nånting åt det. ”Don’t give up” handlar specifikt om det, skrattar optimisten Felix .

Det låter lika fortfarande
  
De skrattar väldigt mycket, men utan att vara pajaser, och det är någonting som de tror skiljer dem från andra inom housegenren.
  – Vi tar inte saker seriöst, alltså vi är seriösa med det vi gör, men vi är inte rädda för att ta risker och bryr oss inte om vad resten av housescenen gör eller tycker. Våra största musikaliska inspirationskällor under inspelningen var faktiskt Timbaland och Busta Rhymes, säger Simon som sällan köper några houseskivor att dj:a med.
  – Det låter exakt likadant som för fem år sedan, ingen försöker göra någonting för framtiden och oftast när vi dj:ar slänger vi ihop egna låtar som vi bränner ner och spelar istället, berättar Simon.
  – Och då kan man vara helt säker på att man spelar nåt som ingen annan har! skrattar både Felix och Simon samtidigt som de muttrar över att för tredje gången blivit spöade i domino, där dominerar de inga årslistor – ännu.

Marimba Roney



   
  MER I PULS