Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 7 MAJ 1999
  

”När de har fått skaka min hand börjar de gråta”
It’s all about the money, sjöng hon på sin jättehit. Meja lever som hon lär och sätter större värde på sina känslor än på karriären.
   – Buddismen är en del av mitt liv, berättar hon för Puls Filip Hammar.

188 Buddist – javisst. Meja vet vilken väg hon ska gå.
Foto: RIKARD LAVING

Fler bilder på Meja

Lyssna på Meja
Så laddar du hem Realplayer

Ljudet innehåller ett smakprov från låten "Intimacy".

Under ett par år var Meja inne på nåt som hon själv beskriver som en ”evinnerlig flumresa”, hon befann sig i ett andligt tomrum. Hon läste böcker och gick på kurser i jakt på att finna svaret på vad hon egentligen ville med sitt liv.
  Även om det i efterhand framstår som lite desperat och ångestladdat, så var det nyttigt för henne. Hon lärde sig massor – och fann svar. Hennes liv förändrades.
  Det var 1994, ett par år innan japanerna upptäckte Meja och hennes liv förändrades ytterligare, fast på ett annat, mindre religiöst sätt.
  – Nu är buddismen en del av mitt liv. Men jag vet inte om jag kan kalla mig buddist. Vad krävs för det? Hur många böcker måste man ha läst? Men buddismen tilltalar mig i alla fall mer än kristendomen. Jag tycker om medkänslan inför andra människor och tron på att det är fullkomligt omöjligt att skapa fred genom krig. Det är helt ofattbart att Nato håller på som de gör i Kosovo, men den där konflikten är så komplicerad, fortsätter Meja som, likt en sann buddist, gör allt för att inte trampa på några myror eller andra småkryp när hon är ute och går.
  Med vetskapen om den här kvinnans religiösa hängivelse går det naturligtvis att läsa in ett buddistiskt budskap i hennes världshit ”All about the money”. Den handlar ju om hur pengarna styr vår värld och hur ”dumdumdubidudumt” allt är.
  – Materiell lycka existerar inte mer än möjligtvis för en väldigt kort period. Jag har köpt mig materiell lycka i min lägenhet. Annars är jag väldigt försiktig med att köpa för mycket saker, säger Meja, som emellertid köper en hel del kläder.
  – Det är ju nånting jag måste ha i mitt jobb. Men när det gäller kläder har jag ett system. Om jag köper nya går jag ofta hem och rensar ur och skänker bort till ”Myrorna” eller till kompisar. Det finns ingen anledning att bygga upp nån jättegarderob, för jag hinner inte använda allt. När jag reser har jag med mig väldigt lite packning. Jag läste nånstans att Mariah Carey byter skor fem gånger om dagen och har med sig hela sin garderob överallt. Hur orkar hon? Jag har bara med mig en liten resväska och en ryggsäck, hade jag mer med mig skulle jag känna mig förföljd.
Om man nu inte kan köpa sig materiell lycka. Varför väljer du då inte att som buddist flytta till någon liten by i Asien och bara strunta i allt?
   – Det vore så lätt, flytta iväg och sätta sig på en bergstopp och låtsas att det regnar. Men faktum kvarstår. Vi lever i den här världen och då måste man acceptera att det är så, men kanske inte falla för det, att inte låta pengarna styra ens liv bland annat.
Hur rik är du, egentligen?
  – Jag har bra med pengar, inte så att jag skulle klara mig resten av livet, men jag har det gott ställt. Fast det viktiga är att jag är så otroligt rik på upplevelser – och ändå känns det som om det bara har börjat.

Ska jag gå ut själv måste jag förklä mig lite grann

  Snackar vi om musiken så har det i princip bara börjat. Meja har släppt två soloalbum, som båda har sålts i sisådär en miljon exemplar var. Bäst har det gått i Japan, där hon var en megastjärna redan innan debutalbumet släpptes 1996.
  – Ja, japanerna vaknade väldigt tidigt. Vi hade Sverige som grundmål när vi spelade in skivan, det var mest självklart. Men japanerna fick en otrolig feeling för det vi gjorde. Min musik var helt rätt i tiden och passade dem perfekt, säger Meja som numera är igenkänd överallt i Japan.
  – Ska jag gå ut själv måste jag förklä mig lite grann. Det är naturligtvis overkligt, fullständigt onormalt, en märklig känsla.
Blir det kaotiskt när du gör officiella framträdanden därborta?
  – Några gånger när jag har signerat skivor i affärer, då har det blivit lite hysteriskt. Men oftast är japanerna jätteartiga. De ställer upp sig på en lång rad när de vill ha autografer, ingen trängsel. Sen, när de har fått min namnteckning och har fått skaka hand med mig, brister det för vissa av dem och de börjar storgråta.
  Vi sitter på en restaurang i centrala Stockholm. Ingen storgråter för att Meja är där. Några gäster känner säkert igen henne. Men i Sverige har vi en annan relation till stjärnor. Om Bob Dylan klev in och beställde en hummersoppa skulle förmodligen ingen börja gråta. Inte ens då.
  Men även om Meja inte skapar kaos i Sverige, så har hon efter en lite trög start fått ett slutgiltigt genombrott här.
  – Jag har medvetet hållit mig ifrån svensk press. Om jag ska göra nånting här, så vill jag göra det bra, på ett riktigt sätt. När jag var helt ny i musikbranschen däremot gjorde jag lite för mycket, gick på alla premiärer och fester. Det var jättekul, men nu vill jag inte göra det. Jag har andra prioriteringar i mitt liv.
  Första gången vi såg Meja var hon ena halvan i ett dansprojekt som kallades ”Legacy of Sound”. De sålde bra med skivor, även internationellt, men Meja var hela tiden fast besluten att bli en soloartist.
  – Alla var införstådda med det när vi skrev kontrakten med Legacy och efter två plattor var det dags att dra vidare. Då hittade jag min nuvarande familj, Lasse Karlsson och Douglas Carr.
  Först började Meja att jobba ihop med Lasse, som också är Ace of Bases manager. De drog upp riktlinjerna, försökte fokusera alla hennes idéer. Sen presenterades hon för Douglas Carr och i dag är han popstjärnans ständige låtskrivarpartner.
Du och Lasse var också tillsammans. Hur funkade det att ha ett förhållande samtidigt som man jobbade ihop hela tiden?
  – Det funkade jättebra när vi var tillsammans och det funkar fortfarande jättebra. Men det krävs naturligtvis en viss balans och en viss mental mognad hos båda två för att klara av det nu, att man vågar prata om allting, bland annat. Lasse är en fantastisk person och otroligt skicklig i det han gör. Han är extremt duktig på att känna vad som kommer att funka när vi diskuterar vilka singlar som ska släppas och så.
Har du en ny pojkvän nu?
  – Vi får hoppa över den frågan.
Har du haft tur med kärleken i ditt liv?
  – Ja, det har jag. Verkligen. Jag har bara träffat bra män och har egentligen aldrig gått på några jättenitar. Men det beror nog på att jag anlyserar män så hårt innan jag blir kär... kanske lite för hårt. Det kan nog vara en nackdel att yxan kommer in så fort och så ofta, säger hon och skrattar.
  När inte Meja skriver låttexter, som av förklarliga skäl sällan handlar om olycklig kärlek, så använder hon sina ord till att skriva dikter.

Jag sitter hellre hemma än springer på en massa klubbar

  – Det är inga glada grejor, mycket smärta. Jag ska släppa dem i bokform nån dag, men Jewel har ju precis gjort det, så det skulle kännas som om jag apade efter henne om jag släppte dem nu.
  En tänkande, filosoferande och analyserande varelse. Så beskriver Meja sig själv.
   – Och så är jag en vegetarian som inte äter alltför mycket onyttig mat. Dessutom sitter jag hellre hemma och äter en middag istället för att springa på en massa klubbar.
Är du lite tråkig?
  – Säkert för dem som älskar att gå på klubbar och barer fyra gånger i veckan.
Dricker du alkohol?
  – Inte ofta alls, men jag dricker ibland. Det gör jag. Men jag skulle aldrig orka med att dricka så mycket eftersom jag reser och turnerar hela tiden. Då skulle jag gå in i väggen och det är inte bra att trycka ner en massa känslor med alkohol och andra grejor. Kolla Elvis, hur bra gick det för honom?
Kolla Keith Richards, han kämpar vidare...
  – Ja, det är ett mirakel. Han är ett medicinskt fenomen.
  Ni har säkert fattat. Meja är en hälsosam dam som tränar regelbundet och vars största dröm är att öppna ett spa, ett sånt där hälso-och rekreationscentrum, där man kan få bada i hur mycket tång och lera man vill. När hon väl hittar en lämplig lokal i Stockholm och tiden räcker till kommer hon att slå upp dörrarna till sitt paradis.

Jag brukar åka till hälsohem en gång per år

  – Jag brukar åka till ett hälsohem i Dalarna en gång per år. Det är fantastiskt, att kunna få äta bra, vara ute i naturen och slippa mobiltelefonen. Efter en vecka är man en ny människa. Men när man säger till folk att man ska åka på hälsohem tror de att man har blivit sjuk, men det handlar inte om det, säger Meja.
  I sin senaste video till låten ”Intimacy” har hon valt temat boxning, mycket beroende på att hon faktiskt har gått i boxercise under långa perioder, en light-variant av den brutala sporten som inte går ut på att slå någon medvetslös.
  – Jag tycker inte om boxning som sport. Det går inte ihop med min tankeverksamhet att man ska nita varandra. De som vill boxas måste ju bära på så oerhört mycket aggressioner. Men nu ska jag börja med kampsort, Tae-Kwondo. Det handlar inte om att slå ner någon. Det handlar om att få kontroll över sin egen kropp. Jag beundrar balettdansörer och balettdansöser som har den här fullständiga kontrollen över sin kropp och skulle gärna vilja få lite av det själv.
  På Mejas musikaliska dagordning väntar mer resor, men också flera Sverige-spelningar i sommar. På Liseberg, Gröna Lund och Piteå bland annat. Fast det kanske mest intressanta är nog hennes duett, ”Private emotion” med Ricky Martin, den puertoricanske latinolovern som är mega över hela världen efter förra årets jättegenombrott. Förutom en duett med Meja gör Ricky också en duett med Madonna på sitt nya album.
  – Han har en makalös utstrålning. Jag har träffat många artister, men han har något som är helt exceptionellt, sån karisma, sån närvaro.
  – Och han är en genomtrevlig person, ingen attityd och inga divalater. När vi spelade in låten i Miami i slutet av förra året mottogs jag på ett fantastiskt sätt av honom och hans band.
  Förhoppningsvis kan ”Private emotion” slå in ett par dörrar mot den latinamerikanska skivmarknaden för Meja. Där är hon tämligen okänd än så länge.
  – Det är på gång att vi ska spela in låten på spanska. Jag har bott i Spanien i tre år, så det ska nog gå bra. Tyvärr har jag inte hunnit vara i Sydamerika ännu.
Något annat inplanerat?
   – Jag skulle gärna åka till Puerto Rico och gifta mig.
Med Ricky Martin...
   – Neeej... (skratt).
Filip Hammar

arkiv Meja Beckman
Namn:Meja Anna Pernilla Beckman.
Ålder: 30 år
Familj: Mor, far och två syskon.
Bor: I en lägenhet på Östermalm i Stockholm.
Kommer från: Nynäshamn.
Skivor: ”Meja” (1996), ”Seven sisters” (1998).
Äter: Vegetariskt.
Kuriosa: Meja upptäckte faktiskt Robyn när hon uppträdde på en skola som Meja besökte.
Tjänar: ”Så jag klarar mig bra”.


   
  MER I PULS