Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 7 MAJ 1999
  

– Röka joint var som att gå på fotboll

Johnny Marr och Bernard Sumner berättar för Puls Tore S Börjesson om droger och musik

149 Första helt rena plattan är här.
Foto: BÖRJE THURESSON



Lyssna på Electronic
Så laddar du hem Realplayer


Ljudet innehåller ett smakprov från låten "Vivid".

Johnny Marr från The Smiths. Bernard Sumner från Joy Division och New Order.
  I början av 90-talet bildade de supergruppen Electronic. Nu har deras tredje album, ”Twisted tenderness”, släppts.
  Den första platta på 16 år Bernard Sumner gjort utan narkotika i blodet.
  
Han klev in i rockhistorien 1979.
  Det var då Joy Division släppte stilbildande debutalbumet ”Unknown pleasures”. Det var också då narkotikan gjorde entré på allvar.
  – Vår producent Martin Hannett, en riktig knarkfantast, låste in oss i studion och lassade upp drogerna på bordet och sa: ”Ta det här!”. Vi vet hur det gick, heroinet blev senare hans död, säger Bernard Sumner.
  Under åren med New Order, ett band som gick i spetsen för utvecklingen av den dansanta, elektroniska popmusiken, blev drogerna för Bernard Sumner till slut ett nödvändigt verktyg i den kreativa
processen.
  Det handlade om amfetamin eller andra uppiggande medel.

Sabbade hälsan totalt
  
– Jag kunde vara koncentrerad och vaken många timmar i sträck. Sen, när jag nått en viss punkt, blev jag övertrött och den kritiska delen av hjärnan sattes ur funktion, jag slutade analysera och då kunde ofta en text bara rinna ur mig, annars hade jag ofta en tendens att analysera sönder det jag skrev, säger han.
  Arbetsmetoden hade sitt pris.
  – Jag sabbade hälsan, blev otroligt ojämn i humöret, led av svåra sömnproblem. Du vet, jag kunde gå i cirklar hemma i lägenheten nätterna igenom, eller bara sitta och dumglo på värsta skitprogrammen på tv. Till slut vaknade jag mitt i nätterna med hjärtklappning, hjärtat hoppade över ett par slag, det hände flera gånger och det skrämde mig.
  Halvvägs in i arbetet med Electronics förra platta – ”Raise the pressure” – började kampen för att ta sig ur den onda cirkeln. Han lyckades.
  Typ.
  För som Johnny Marr, den andra halvan i superduon, påpekar:
  – Bernard, du började gå på prozac då.
  Numera har det gått så långt att Bernard Sumner joggar dagligen.

Växte in i missburket
  Johnny Marr, excellent gitarrist och låtskrivare och på 80-talet musikalisk motor i det decenniets bästa popband, The Smiths, kom även han tidigt i kontakt med illegala substanser.
  – Man måste fatta en sak: det handlade aldrig om att leva ut en rock’n’roll-livsstil. Vi var inte som Rolling Stones eller Aerosmith. Det handlade om att växa upp i en drogkultur som kanske var speciellt livaktig i den stad jag och Bernard kommer ifrån, Manchester, vi gjorde bara vad alla andra gjorde, säger han.
  – I Manchester är det vanligare att använda droger än att inte göra det, säger Bernard Sumner.

Mån om kreativiteten
  – Exakt. Det är lika naturligt att röka en joint som att gå på fotboll, det är inte ens en fråga om eskapism, det är ett fritidsnöje, säger Johnny Marr.
  Med åren har han, i likhet med Bernard, kommit fram till att det inte bara går lika bra utan bättre att göra musik i opåverkat tillstånd.
  – Jag ingick för två år sen en pakt med mig själv, att skydda min kreativa kraft, att inte vara hög längre, att hitta ett annat sätt att göra det på, bästa rådet om du vill vara kreativ: gå upp pigg och fräsch klockan sex och jobba.
  – Det skulle jag aldrig fixa, jag skriver bäst på kvällar och nätter, säger Bernard Sumner.

Tar bara fem minuter
  – Jo, upp på morgonen, disciplin, visst, det är ett hårt jobb, men det är värt det, det är underbart. De bästa låtarna jag gjort för Electronic: ”Get the message”, som kanske är den
bästa låt jag gjort över huvud taget, ”Forbidden city”, nya singeln ”Vivid”... De är alla framsprungna ur en nästan övernaturlig, sprudlande vitalitet, jag skrev dem på dagtid och det tog mig inte längre tid än det tar att lyssna på dem. Fem minuter och jag gör en låt som hela världen älskar! Helt otroligt.
Tore S Börjesson

arkiv Electronic
Genre:Högteknologisk pop influerad av moderna dansrytmer.
Medlemmar: Johnny Marr, 36 år, gitarr och munspel. Bernard Sumner, 43 år, gitarr och sång.
Bor: Manchester.
Familj: Bägge har barn och stadiga förhållanden. Johnny har varit tillsammans med sin fru sen de var tonåringar.
Kredd: Bernard Sumner var med i Joy Division, då använde han efternamnet Albrecht, och är fortfarande med i New Order, två viktiga och stilbildande grupper. Johnny Marr fick legendstatus som gitarrist och låtskrivare under åren med The Smiths och har efter den gruppens upplösning samarbetat med en rad tunga namn: Bryan Ferry, David Byrne, The The... Dessutom har Noel Gallagher haft honom som idol.
Diskografi: ”Electronic” (-91), ”Raise the Pressure” (-96), ”Twisted Tenderness” (-99).


   
  MER I PULS