Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 30 APRIL 1999
  


Lene skriver bäst i snöstorm.


– Jag är överraskad
Norska Lene Marlin trodde aldrig att hon skulle bli populär i Sverige
arkiv Lene Marlin
Namn: Lene Marlin.
Bor: I Tromsö, Norge.
Familj: Mamma, pappa och storebror.
Pojkvän: ”Det svarar jag aldrig på.”
Aktuell: Med singeln ”Unforgivable sinner”.

Visst, våren är en hit.
  Men det är under vintern Lene Marlin skriver de bästa sångerna – som succésingeln ”Unforgivable sinner”.
  – Det är då jag tar fram gitarren, när det är mörkt kallt och lite tråkigt, säger 18-åringen från Tromsö.

  Lene Marlin är det största som har hänt norskt musikliv sen Aha.
  Norge har ju inte direkt gjort sig känt som ett land, där det kryllar av bra artister och band. Kanske är det Jan Teigens fel...
  Men den här 18-åringen har i alla fall slagit igenom ordentligt – både på hemmaplan och utomlands – och det är bara början. Lene Marlins debutsingel ”Unforgivable sinner” toppar Tracks i Sverige, ligger högt på försäljningslistan och spelas ständigt på radio.
  – Jag är verkligen överraskad, trodde inte att en norsk tjej skulle kunna bli så populär i Sverige, säger Lene när Aftonbladet pratar med henne.

Ska gå klart skolan
  För ett och ett halvt år sedan var hon en ”vanlig” gymnasietjej som gillade att spela gitarr och skriva låtar. Inget märkvärdigt med det, och hon hade inga planer på att skicka demos till några skivbolag. Men efter att ha spelat ett par låtar live på en lokalradiostation, fick skivbolagen nys om henne.
  – Mitt liv har förändrats rätt kraftigt sen dess. Jag får skriva autografer hela tiden och i Norge blir jag igenkänd överallt, säger hon.
  Trots raketkarriären tänker Lene gå ut gymnasiet.
  – Det är bara två månader kvar, så jag borde klara det utan att sänka mina betyg för mycket. Jag pluggar under resorna, säger hon.
  Lene bor fortfarande hemma hos mamma och pappa i Tromsö, i det nordligaste Norge, ett stenkast från Nordpolen. Nästan.
  – Just nu är jag ute och reser, men när jag åkte hemifrån låg det fortfarande snö på marken. Men nu, när jag har varit i Paris bland annat, har jag börjat få riktiga vårkänslor. Jag inbillar mig att det snart är sommar. Fast de där känslorna försvinner säkert när jag kommer hem igen, säger hon och skrattar.
  Men egentligen lider hon inte av det bistra klimatet i hemstaden.
  – Vintern och snöstormarna i Tromsö har nog bidragit till att min musik är som den är, lite melankolisk. Det är en speciell stämning däruppe.


Filip Hammar



   
  MER I PULS