Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 23 APRIL 1999
  


Till vänster: Originalet. Vic Reeves och hans galna program ”Vic reeves Big Night Out”. Dåliga vitsar var ett signum. Till höger: Plagiatet. Glenn Killing, alias Henrik Schyffert. Samma skrivbord, samma mikrofoner, samma skämt...

Aja baja, Killing!
Engelske Vic Reeves är geniet bakom ”I manegen med Glenn Killing”
Har du också suckat över Killing-gängets enerverande genialitet!?
  Sluta – de har byggt sin karriär på en stöld.
  Men nu har sanningen hunnit i fatt dessa plagiatörer...

  Deras kultförklarade genombrott med tv-serien ”I manegen med Glenn Killing” som nådde svenska folket 1992 banade väg för det så kallade Killing-gänget. Det blev krogshow, nya tv-serier och idel uppdrag i media.
  De var så smarta, så nya, så förbålt innovativa. Trodde vi.
  Vi förbannade deras genialitet. Hur tusan kom de på det där med manegen?
  De tokiga gästerna som presenterades som figurer med sjuka intressen och som sedan visade upp någon helt bisarr konstart? Hur kom de på den kostymklädde programledaren Glenn Killing som sjöng och hans helcrazy sätt att dra dåliga vitsar där själva vitsen var hur dåliga dom var?
  Så coolt. Så ironiskt. Så rätt.
Svaret är så lätt.
  De kom INTE på det.
  De snodde det.
  I finstilta intervjuer har de också medgivit detta flagranta fall av stöld. De lyste likt månen med lånat sken. Genialiteten kom från annat håll, från Vic Reeves. Från hans program ”Vic Reeves big night out”.
  Allt är Vic Reeves
  Vid en närmare granskning häpnar vi...
  Programledarfiguren är hans. Skrivbordet med en massa mikrofoner och konstiga prylar. Visst, han hade det också. Och hans manege hade ett staket runt sig. Och hans gäster presenterades också med roliga lånenamn och underlig meritlista. Yes, han sjöng också.
  När man ser ”Vic Reeves big night out” krackelerar Killing-gängets genombrott. Det krymper. Skrumpnar. Tynar så sakteliga bort.
  Som Percy Nilegård skulle ha uttryckt det:
  – Fritt fall på världsrankingen, sörrö.

Sanningskommissionen


I originalet har manegen ett staket. Gästerna är galna. I det svenska plagiatet är manegen röd och vadderad. Gästerna är fortfarande galna.


   
  MER I PULS